Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Osude iz Kijeva i Brisela

EU odbacila fantomske izbore u Donbasu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Tanjug/AP

Uprkos obećanju da će poštovati "jedinstvo Ukrajine" zvanična Moskva je priznala rezultate fantomskih izbora u regionu Donbasa na istoku Ukrajine, dok Evropska unija smatra da su oni prepreka miru u toj oblasti i neće ih priznati

Nova šefica spoljne politike EU Federika Mogerini saopštila je u Briselu da su izbori na istoku Ukrajine prepreka miru i da ih EU neće priznati.

"Predsedničke i parlamentarne izbore u Donjecku i Lugansku smatram novom preprekom na putu ka miru u Ukrajini. Glasanje je nezakonito i nelegitimno i Evropska unija ga neće priznati", rekla je Mogerini nakon što su proruske snage izabrale svoje vodstvo.

Prevremeni lokalni izbori u skladu s ukrajinskim zakonom, kao što je to predviđeno dogovorom iz Minska, "bili su legalan i legitiman način da se obnovi demokratski mandat lokalnih vlasti u tim delovima Ukrajine. Pozivam sve strane da rade prema takvim izborima", rekla je Mogerini a preneo Reuters.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko odbacio je glasanje na predsedničkim i parlamentarnim izborima u oblastima Donjecka i Luganska, nazvavši ih "farsom" i pozvavši Moskvu da ne prizna njihove rezultate.

"Farsa koju pod pretnjom tenkova i pušaka sprovode dve terorističke organizacije u delovima Donbasa je užasan događaj koji nema veze sa pravom voljom", izjavio je Porošenko, a preneo AFP.  Ukrajina je ranije saopštila da će pokrenuti krivičnu istragu zbog izbora na istoku zemlje.

"Održavanje takozvanih izbora 2. novembra u suprotnosti je sa ustavom i predstavlja otimanje vlasti", saopštila je Ukrajinska služba bezbednosti.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer podsetio je u ponedeljak ruske vlasti na njihovo obećanje da će poštovati "jedinstvo Ukrajine".  Ova poruka je stigla dan posle izbora održanih na proruskom istoku zemlje koje EU i ukrajinske vlasti ne priznaju.

"Ocenjivaćemo Rusiju i predsednika (Vladimira) Putina prema njihovim izjavama, prema kojima jedinstvo Ukrajine neće biti dovedeno u pitanje", napisao je Štajnmajer u dve tviter poruke, kao prva reakcija na juče održane izbore na istoku Ukrajine.

On je rekao da Evropska unija ove "takozvane izbore" smatra nelegalnim i suprotnim duhu i slovu sporazuma iz Minska, zaključenog 5. septembra između Kijeva i pobunjenika uz podršku međunarodne zajednice i Moskve.  Štajnmajer je tako ponovio reči Federike Mogerini, nove šefice EU diplomatije da nema priznanja vlasti regiona Donbasa na istoku Ukrajine.

Nasuprot tome, Moskva je saopštila da će poštovati rezultate izbora održanih na istoku Ukrajine i za razliku od zapadnih zemalja ocenila da ti izbori predstavljaju "jedan od važnih tačaka sporazuma iz Minska" i dozvoljavaju da se "legitimizuju" separatističke vlasti.

Na juče održanim izborima u oblastima Donjecka i Luganska potvrđene su funkcije dotadašnjih vođa pobunjenika koji su tokom leta došli na čelo separatističkih pokreta.

Prema preliminarnim rezultatima iz ovih oblasti, kako prenose tamošnji izborni zvaničnici, Aleksandar Zaharčenko, predsednik samoproklamovane vlade Donjecka, ostaje na čelu te oblasti, a u oblasti Lugansk ostaje Igor Plotinski, dosadašnji premijer.

Partija Zaharčenka takođe vodi i na parlamentarnim izborima sa više od 60 odsto glasova.  Takozvana "Centralna izborna komisija Donjecka" saopštila je da je na izborima učestvovalo više od milion glasača, javila je ruska agencija Ria Novosti.

Izbori su održani uprkos negodovanju Kijeva, Evropske unije i Ujedinjenih nacija, a podržala ih je samo zvanična Moskva.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak