Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

London

Kameron: Rusija se ponaša kao nacistička Nemačka

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO/EPA:DANIEL DEME

Britanija neće "pokrenuti Treći svetski zbog Ukrajine, niti uputiti flotu u Crno more", poručio je britanski premijer Dejvid Kameron. On je dodao da će London vršiti ekonomski pritisak na Rusiju dok ne promeni kurs.

Premijer je ponašanje Rusije u Ukrajini uporedio sa Nemačkom pre izbijanja i Prvog i Drugog svetskog rata. On je, međutim, istakao da Zapad treba da povuče liniju, ili će Rusija početi da vrši sličan pritisak na zemlje Evropske unije koje se nalaze na istočnom obodu kontinenta, poput Rumunije, preneo je britanski "Telegraf".

Prema njegovim rečima, nove sankcije protiv Rusije deo su napora Zapada da izvrši pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina i prinudi ga da promeni kurs.

"Mi treba da vršimo pritisak do trenutka kada Rusija odluči da se ponaša kao civilizovana zemlja i dozvoli Ukrajini da izabare sopstvenu budućnost", rekao je Kameron, koji je posetio kompaniju "Junajtid jutilitis" u sedištu u Voringtonu i odgovarao na pitanja zaposlenih.

"Ove godine mi obeležavamo 100. godišnjicu izbijanja Prvog svetskog rata i taj rat je bio oko prava male zemlje Belgije da ne bude pregažena od njenih suseda. Istu lekciju smo morali da naučimo i u Drugom svetskom ratu kada se ista stvar dogodila Poljskoj, Čehoslovačkoj i drugim zemljama. Na neki način, mi to vidimo danas u Evropi", rekao je Kameron.  On je istakao da je Ukrajina zemlja priznata od Ujedinjenih nacija i da njen teritorijalni integritet ne može da ugrožava Rusija.

"Ono što mi vidimo, nema sumnje reč je o ruskom novcu, radi se o Rusima, o ruskom oružju koje se šalje u Ukrajinu kao pomoć separatistima za njihovu borbu protiv ukrajinske vlade", rekao je Kameron.

"Videli smo tragičan rezultat obaranja malezijskog aviona MH17. Mi za sada ne možemo biti 100 odsto sigurni da su separatisti pucali iz oružja proizvedenog u Rusiji, ali izgleda da je to najverovatnije objašnjenje", rekao je Kameron.

"Tako da mi vidimo tragične gubitke života i treba da se zapitamo, šta još možemo da uradimo. Mi nećemo započeti evropski rat, ne želimo vojnu konfrotaciju, ali treba da iskoristimo ekonomsku moć koju imamo", rekao je britanski premijer.

Prema njegovim rečima, Evropska unija i SAD su odlučne da deluju jer ukoliko to ne urade, Rusija će pokušati da destabilizuje druge zemlje istočne Evrope, poput Rumunije.

"Evopska unija i SAD treba da pokažu Rusiji da je neprihvatljivo ono što radi u Ukrajini. Takođe je neprihvatljivo ako ustuknemo i ništa ne učinimo, sutra će biti destabilizovanih zemalja na Baltiku, Rumunija će biti destabilizovana, susedi Rusije će početi da osećaju pritisak onoga što Putin radi", rekao je Kameron.

On je istakao da oseća da će ekonomski pritisak na Rusiju dati rezultat, jer "na kraju Rusija treba Evropu i Ameriku više nego što Amerika i Evropa trebaju Rusiju".

"Naravno, mnoge evropske zemlje kupuju gas i naftu od Rusije. Da, naravno da mi imamo koristi od investicija ruskog biznisa i ljudi u Ujedinjenom kraljevstvu. Ipak, otvoreno govoreći, u Evropi i Americi mi smo jači ako se držimo zajedno i kažemo - ako nastavite na taj način, otežaćemo vam nametanjem sankcija", rekao je britanski premijer.

star
Oceni
3.85
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak