Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Berlin

Merkel: Oštre sankcije protiv Rusije i dalje opcija

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je Moskvu jer se nije uključIla u mirovni plan ukrajinskog predsednika Petra Porošenka. U isto vreme, ukrajinski i ruski ministar inostranih poslova su u sredu u Berlinu, uz prisustvo svog francuskog i nemačkog kolege, počeli su razgovore o situaciji u Ukrajini

Merkolova je istakla da je uvođenje oštrijih sankcija Rusiji i dalje u opciji.

"Što se tiče sankcija prema Rusiji, mi smo dostigli nivo dva i ne možemo da isključimo mogućnost za dalje (sankcije)", rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom, prenela je agencija Rojters.

"Za žaljenje je da tokom desetodnevnog unilateralnog prekida vatre koji je objavio predsednik Ukrajine, nije bilo nijedne vidljive reakcije na mirovni plan, kao i da obustavu vatre nisu prihvatili separatisti", rekla je nemačka kancelarka.

Tražiće se i dalje diplomatsko rešenje, naglasila je Merkelova i najavila da će nemački šef diplomatije ugostiti danas ruskog i ukrajinskog ministra spoljnih poslova.

"Ali nismo ni blizu gde želimo da budemo", zaključila je Merkelova.

U isto vreme , ukrajinski i ruski ministar inostranih poslova su u sredu u Berlinu, uz prisustvo svog francuskog i nemačkog kolege, počeli su razgovore o situaciji u Ukrajini. Pavlo Klimkin, Sergej Lavrov, Loran Fabijus i Frank-Valter Štajnmajer sastali su se u utorak popodne, prenosi AFP.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da je uslov za rešenje ukrajinske krize prekid vatre.

"Samo kada oružje utihne, samo na osnovu jasnog prekida vatre, moguće je zamisliti pregovore o rešenju krize", stoji u saopštenju Štajnmajera, uoči sastanka sa ruskim, ukrajinskim i francuskim kolegama u Berlinu, a preneo AFP.

Nakon isteka desetodnevnog primirja, ukrajinski predsednik Petar Porošenko je naložio obnavljanje napada ukrajinske armije na snage proruskih pobunjenika na jugoistoku zemlje.

Kako prenosi Itar-Tas, u utorak su u telefonskom razgovoru  Lavrov i Štajnmajer izrazili zabrinutost zbog intenziviranja borbenih dejstava u Ukrajini, saopštilo je rusko ministarastvo inostranih poslova.

Lavrov je u ovom razgovoru podržao inicijativu nemačkog ministra inostranih poslova za održavanje pomenutog četvorostranog razgovora u Berlinu.

star
Oceni
3.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak