Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Nastavak sukoba

Porošenko najavio prekid primirja u Ukrajini

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko, poručio je da će ponovo pokrenuti operacije protiv proruskih separatista, a saopštenje je postavio na svom veb sajtu, nekoliko sati posle isteka primirja koje je trebalo da utre put za mirovne pregovore

"Napašćemo i oslobodićemo svoje zemlje. Odluka da se primirje ne produži je naš odgovor teroristima, militantima i razbojnicima", poručio je Porošenko.

U poruci na sajtu, Porošenko je napisao da je primirje prekinuto, prenele su agencije. Jednostrano primirje u Ukrajini isteklo je noćas, a za cilj je imalo da pruži separatistima šansu da se razoružaju i započnu mirovni proces.

Separatisti se, međutim, nisu razoružali, ne slažući se sa zahtevima Porošenka da predaju ključne granične prelaze s Rusijom i dozvole međunarodno nadgledanje primirja.

Kijev optužuje separatiste za brojna kršenja primirja, a Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na Tviteru da je od kada je ono proglašeno 20. juna, ubijeno 27 ukrajinskih vojnika.

Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je u konferencijskom telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednicima Francuske i Ukrajine, Fransoa Olandom i Petrom Porošenkom, važnost produženja prekida vatre na istoku Ukrajine, saopštio je u ponedeljak Kremlj.

U saopštenju se, takođe, navodi da su četvoro lidera podržali što skorije organizovanje treće runde konsultacija između predstavnika Kijeva i jugoistočnih regiona Ukrajine.

"Nastavljeno je razmatranje puteva rešavanja oštre krize u Ukrajini. Putin je, između ostalog, podvukao važnost produženja režima prekida vatre, kao i formiranja pouzdanog mehanizma kontrole poštovanja primirja uz aktivnu ulogu OEBS-a", navodi se u saopštenju pres službe Kremlja.

Lideri Rusije, Francuske, Nemačke i Ukrajine, dogovorili su se da nalože ministrima inostranih poslova da operativno stupe u kontakt radi praktične razrade pitanje o kojima su razgovarali telefonom, prenela je agencija RIA Novosti.

AFP je preneo saopštenje Olandove administracije da su se Putin i Porošenko dogovorili da rade "na usvajanju jednog sporazuma o bilateralnom prekidu vatre između ukrajinskih vlasti i separatista".

U saopštenju iz Pariza navodi se i da će ministri inostranih poslova Rusije i Ukrajine razgovarati telefonom kasnije tokom dana.

star
Oceni
2.90
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak