Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Arsenij Jacenjuk

"Rusija želi da pokrene treći svetski rat"

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Tanjug/AP

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio da Rusija želi da počne treći svetski rat "vojnom i političkom" okupacijom Ukrajine i stvaranjem konflikta. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je u četvrtak da je ruska vojska započela vežbe Južnog i Zapadnog vojnog okruga na granici sa Ukrajinom, zbog zaoštravanja situacije na jugoistoku Ukrajine.

Prema njegovim rečima taj konflikt bi mogao ra se proširi na ostatak Evrope.

"Pokušaji da se izazove vojni konflikt u Ukrajini dovešće do vojnog konflikta u Evropi", rekao je Jacenjuk u obraćanju ministrima njegove vlade, preneo je Reuters.

Jacenjuk je u obraćanju koje je uživo prenosila televizija upozorio da "svet još nije zaboravio Drugi svetski rat, ali da Rusija već želi da počne treći svetski rat".

Koordinator prokijevske grupe "Informacioni otpor" Dmitrij Timčuk izjavio je u petak da se ruska vojska nalazi na granici sa Ukrajinom još pre početka "antiterorističke operacije" protiv separatista na istoku Ukrajine, i da je pretnja upada u Ukrajinu veoma visoka.

Kako prenosi ukrajinska agencija UNIAN, Timčuk je kazao da se na granici dve zemlje nalazi veliki broj vojnika.

"To što je rekao ministar odbrane Rusije samo je konstatacija činjenice. Oni su naveli činjenicu da su tamo zbog događaja u Slavjansku i kazali da je to odgovor na antiterorističku operaciju ukrajinskih vlasti", rekao je Timčuk.  "To nije tačno", dodao je je on.

Po njegovim rečima, ruska vojska se mnogo pre početka antiterorističke operacije ukrajinskih snaga na Istoku Ukrajine spremala za upad.

"Veoma visoko ocenjujemo opasnost od upada", rekao je Timčuk, dodajući da se za poslednja dva dana nije značajno promenio broj vojnika na granici.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je poručila u petak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da Rusija nije učinila dovoljno na primeni Ženevskog sporazuma o Ukrajini, postignutog 17. aprila, i da će Zapad morati da razmisli o dodatnim sankcijama protiv Rusije.

Merkelova je na konferenciji za štampu u Berlinu sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom najavila da će se, zbog manjka napretka u razrešenju ukrajinske krize, što je pre moguće biti održan novi sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije, prenela je agencija AFP.

Nemačka kancelarka je takođe istakla da zvanična Moskva ima mogućnosti da uveri proruske pobunjenike u Ukrajini da se okrenu mirnom rešenju konflikta.

"Jutros sam razgovarala sa ruskim predsednikom i ponovo mu dala do znanja da je sa jedne strane Ukrajina preduzela čitav niz koraka u primeni Ženevskog sporazuma, ali sa druge strane nema dokaza da je Rusija podržala taj sporazum, što bi naravno imalo efekta na separatiste u Ukrajini", rekla je Merkelova.

"Rusija ima moć, ili bi mogla da ima moć, da separatiste vrati na miran put pregovora o Ustavu i pripremama za izbore, ali nažalost Moskva ne daje takve signale", navela je Merkelova. Ona je dodala: "Mi ćemo zbog toga morati da reagujemo. To će biti zajednička evropska mera i mera Grupe sedam najrazvijenijih privreda sveta. Mi ćemo zbog manjka napretka morati da razmatramo dodatne sankcije."

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je u četvrta da je ruska vojska započela vežbe Južnog i Zapadnog vojnog okruga na granici sa Ukrajinom, zbog zaoštravanja situacije na jugoistoku Ukrajine.

star
Oceni
4.18
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi