Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Jasne namere

Lavrov priziva gruzijski scenario u Ukrajini

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Tanjug/AP

Rusija će reagovati ako budu napadnuti njeni interesi u Ukrajini, izjavio je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, povlačeći paralelu sa gruzijskom invazijom 2008. Govoreći na ruskom državnom TV kanalu RT, Lavrov je takođe optužio SAD da "gazduju " u Ukrajini

U saopštenju, ministarstvo inostranih poslova Rusije je ponovilo svoj poziv Ukrajini da povuče vojne jedinice sa istoka zemlje. Ukrajinska vlada se tamo suočava sa oružanom pobunom pro-ruskih separatista.

Kijev i Zapad kažu da Moskva komanduje pobunjenicima u istočnoj Ukrajini, što Rusija poriče.

U poslednjih nekoliko nedelja, pro-ruski ekstremisti zaplenili su upravne zgrade u najmanje desetak gradova u Donjeck i Luganskom. Oni su postavili i svoje zvaničnike, koristeći taktiku preuzmanja ukrajinskog Krima ranije ove godine.

SAD su pozvale Moskvu da zatraži od pro-ruskih paravojnih formacija da polože oružje i napuste javne zgrade. Takođe, Rusija je pozvana da ublaži svoju agresivnu retoriku ili će se suoči sa daljim sankcijama.

Photo: Tanjug/AP

Kijevske vlasti su odgovorile na okupaciju službenih zgrada i barikade izvođenjem "antiterorističke operacije" u istočnoj Ukrajini koja je odmah doživela fijasko i kasnije suspendovana tokom uskršnjeg perioda, pre nego što se nastavila u utorak.

Ministarstvo unutrašnjih poslova sada kaže da je “oslobođen” grad Svjatogorsk, koji se nalazi na strateškoj tromeđi Donjecke, Luganske i Harkovske oblasti na istoku Ukrajine, a koji je bio pod kontrolom "nelegalne naoružane grupe separatista", javile su ukrajinske agencije.

“Niko nije povređen”, dodaje se. Te tvrdnje, međutim, još nije bilo moguće nezavisno potvrditi, prenosi BBC.

Ruska agencija RIA Novosti podseća da Svjatogorsk ima strateški značaj, jer se nalazi na tromeđi tri oblasti. U Donjecku, Harkovu i Lugansku od marta traju mitinzi pristalica federalizacije Ukrajine.  Oni su u Harkovu i Donjecku proglasili formiranje "Narodne Harkovske Republike" i "Donjecke Narodne Republike" i planiraju da u Donjecku i Lugansku 11. maja bude održan referendum o statusu regiona.

Najoštriji sukobi proruskih aktivista i ukrajinskih snaga bezbednosti izbili su na severu Donjecke oblasti, u Slavjansku i Kramatorsku.

Ranije u sredu ukrajinski vicepremijer Vitalij Jarema proglasio je reaktiviranje "aktivne faze" specijalne operacije na jugoistoku zemlje, ističući da policija "radi na likvidaciji svih formacija" u Kramatorsku, Slavjansku i drugim gradovima Donjecke i Luganske oblasti.

U svom intervjuu za Russia Today, Lavrov je rekao da je "prilično jasno" da je Kijev ponovo pokrenuo svoju "anti-terorističku operaciju" na istoku u utorak baš za vreme posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena.

Za Lavrova nisu tema: Nepoznate naoružane grupe u ukrajinskim institucijama
Photo: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, u Ženevi je dogovoreno da se okonča svaki oblik nasilja, a već sledećeg dana vršilac dužnosti šefa države Aleksandar Turčinov proglasio je "praktično vanredno stanje i naredio armiji da otvara vatru na ljude koji učestvuju u mirnim protestima".

"Nijedan od dogovora iz Ženeve upućen kijevskim vlastima, nije bio ispunjen", rekao je Lavrov.

U međuvremenu, Ukrajina je pozvala Rusiju da povuče trupe s njene granice, ističući kako strahuje da bi proruski separatisti mogli da iskoriste njihovu blizinu da isprovociraju rusku invaziju.

U saopštenju ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova se napominje da bi povlačenje ruskih trupa bilo u skladu sa obavezama Rusije iz prošlonedeljnog ženevskog dogovora o smirivanju krize, prenosi Reuters.

"Ukrajinske trupe su u istočnim regionima samo zato da bi zaštitile građane bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Njihove borbene pripreme su legitimni odgovor na pretnje ruskih zvaničnika primenom sile i napadom na ukrajinski teritorijalni integritet", ističe se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

Postoji realan rizik da će se istočni delovi Ukrajine odvojiti od države, izjavio je u sredu poljski premijer Donald Tusk.

"Bojim se da nećemo morati dugo da čekamo pre nego što vidimo još činova ukrajinske drame", kazao je poljski premijer na konferenciji za novinare.

Tusk je dodao da će konflikt u Ukrajini najverovatnije trajati dugo i da će imati dugoročan uticaj na bezbednost Evrope, preneo je Reuters.

star
Oceni
2.85
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak