Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Pucnjava

Uprkos sporazumu, nema mira na istoku Ukrajine

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Tanjug/AP

Rusija je izrazila ogorčenje nakon fatalne pucnjave u istočnoj Ukrajini za koju je okrivilla ukrajinske nacionaliste. Četiri proruska demonstranta i dva napadača su ubijena u napadu na kontrolni punkt koji je pod kontrolom pro-ruskih pobunjenika u blizini grada Slovjanska

Međutim, ukrajinske vlasti kažu da je pucnjava najverovatnije sukov između kriminalaca dok neki upiru prstom na rusku tajnu službu. Nacionalisti su negirali umešanost.

Incident se desio u momentu dok pro-ruske grupe nastavljaju da zauzimaju zgrade vlade prkoseći dogovoru postignutom u Ženevi da ih odmah napuste u zamenu za amnestiju.

Dmitro Jaroš, lider ukrajinske desničarske grupe Desni sektor, nije bio poznat u svetu pre ovog incidenta, ali je došao u centar pažnje nakon optužbi ruske strane da je njegova vizit karta pronađena u “spaljenom džipu” u kojem su se napadači, po svoj prilici, odvezli. Pro-ruski informativni sajt izneo tvrdnje da je njegova poslovna kartica pronađen na mestu pucnjave na kontrolnom punktu u istočnoj Ukrajini.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je izrazilo ogorčenje zbog napada, rekavši da je to "provokacija", koja je pokazala da Kijev nije bio za implementaciju sporazuma postignutog ove nedelje u Ženevi koji pozva na de-eskalaciju krize. Ruski mediji su okrivili za napad ukrajinske nacionaliste, pružajući vizit kartu kao dokaz.

Desni sektor je negirao bilo kakvu umešanost u pucnjavi, u kojoj su ubijena četiri proruska demonstranta i dva napadača.

U intervjuu za ukrajinski Kanal 5, portparol Desnog sektora Artem Skoropadskji je rekao da je napad "organizovani čin provokacije” Kremlja. On je takođe istakao da je vizit karta navodno pronađena u "potpuno izgorelom vozilu", što je, navodi, "potpuno apsurdna" tvrdnja.

U međuvremenu, tvrdnje Moskve o vizit karti u izgorelom vozilu su postale meta sprdnje na društvenim mrežama.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je u nedelju da Rusija podriva globalnu stabilnost i napore usmerene ka neširenju nuklearnog oružja u atmosferi aktuelnog sukoba Kijeva i Moskve.

Jacenjuk je za američku televiziju NBC uoči posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Kijevu, takođe, zatražio finansijsku i ekonomsku podršku i pomoć modernizaciji ukrajinske vojske, ali ipak nije zatražio i oružje, prenosi AFP.

"Svet ima razloga da bude zabrinut zbog Putinovih namera i zbog onoga što je Ruska Federacija učinila na podrivanju globalne stabilnosti", kazao je Jacenjuk.

"Oni su zapravo eliminisali programe neširenja nuklearnog oružja", dodao je on misleći pritom na Memorandum iz Budimpešte iz 1994. na osnovu kojeg je Ukrajina predala svoj nuklearni arsenal u zamenu za garantovanje suvereniteta od strane Moskve i zapadnih sila, navodi AFP.

"Kristalno je jasno da danas Rusija predstavlja globalnu pretnju , kao i pretnju za EU i samu Ukrajinu", rekao je Jacenjuk. On je, takođe, optužio ruskog predsednika Vladimira Putina za ekspanzionističke ambicije.

"Predsednik Putin ima san da ponovo obnovi Sovjetski Savez i svaki dan ide sve dalje i dalje...Bog zna gde će se na kraju zaustaviti", kazao je Jacenjuk za NBC.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u nedelju Rusiju da iskoristi svoj uticaj na dobrovoljce u gradu Slavjansk u regionu Donjecka kako bi oni napustili zgrade koje ilegalno zauzimaju, odblokirali puteve i položili oružje da bi se izbeglo krvoproliće.

Ukrajinske bezbednosne agencije pokrenule su istragu o incidentu koji se dogodio tokom prošle noći u Slavjansku u kojem je bilo više žrtava, saopštilo je ministarstvo.

Iznenađujuće je da, iako nema zvaničnih podataka, rusko ministarstvo inostranih poslova je požurilo sa optužbama, navodi se u saopštenju. Takvi ishitreni zaključci znače da su, ilil neosnovani, ili da su sačinjeni na osnovu iskrivljenih izveštaja dobijenih od ljudi na terenu, navodi ukrajinsko ministarstvo.

Ukrajinska služba bezbednosti navodi da nijedna ukrajinska organizacija ne stoji iza noćašnjeg sukoba u Slavjansku.

Viktorija Sjumar, zamenica šefa Nacionalnog saveta za bezbednost Ukrajine, je rekla za BBC da je pucnjava pod istragom, ali je dodala da postoje indicije da je u pitanju "sukob između lokalnih kriminalnih grupa".

"Nivo kriminaliteta u istočnoj Ukrajini je značajno povećan od nedavno”, dodala je ona. Ovo je prvi veći incident u regionu od sporazuma u četvrtak, što je navelo pobunjeničke vođe Slovjanska i samozvanog gradonačelnika Vjačeslava Ponomareva da pozovu ruskog predsednika Vladimira Putina da pošalje mirovne snage. Oni su takođe zatražili hranu i oružje.

star
Oceni
3.33
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak