Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Kijev

Ukrajina na ivici građanskog rata

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Tanjug/AP

Ukrajinske vladine snage pokrenule su svoju prvu značajnu vojnu akciju na istoku zemlje u utorak, sukobljavajući se sa oko 30 pro-ruskih terorista na pokrajinskom aerodromu i pojačavajući strahove da bi trenutna pat situacija moga da eskalira u veliki oružani sukob

Pucano je na aerodromu u Kramatorsku dok su ukrajinski specijalci upali kako bi povratili kontrolu Kijeva nad tim strateškim objektom.

U isto vreme, elitne ukrajinske jedinice su se takođe okupile ispred obližnjeg grada Slavjanska u operaciji čiji je cilj da se povrati kontrola nad tim mestom od naoružanih pro-ruskih oružanih grupa.

Rasporđene trupe uključuju redovne jedinice vojske uz pripadnike specijalnih snaga iz ministarstva unutrašnjih poslova i službe bezbednosti prevezenih u najmanje devet vojnih kamiona i sedam autobusa.  To je prva velika operacija od kada je ukrajinska vlada obećala da će preduzeti "anti- terorističku akciju" ukoliko pobunjenici ne napuste državne zgrade u istočnoj Ukrajini.

Manja, neuspela operacija u Slavjansku u nedelju takođe je završena oružanim sukobom, u kojem je jedan ukrajinski vojnik poginuo a dvojica su ranjena od strane pro-ruskih snaga.

Photo: Tanjug/AP

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine rekao je da je osvajanje aerodroma bila samo prva takva akcija koja ima za cilj vraćanje pod kontrolu Kijeva istok zemlje.

"Uskoro ni u Donjecku ni u drugim ukrajinskim regionima neće ostatiti terorista", izjavio je Turčinov. "Oni (teroristi) će sedeti na optuženičkoj klupi, gde im je i mesto", naveo je Turčinov u saopštenju.

Agencija UNN javlja i da je bivša premijerka i lider partije Otadžbina (Batkivščina) Julija Timošenko najavila da će biti "formiran Opštenarodni pokret otpora ruskoj agresiji". Timošenkova je rekla da će njena partija dati svoje regionalne kancelarije kako bi u njima bili punktovi za mobilizaciju.

"U svakoj oblasti, gradu, biće formirani specijalni mobilizacijski punktovi, koji će onima koji žele omogućiti da učestvuju u odbrani zemlje", rekla je bivša premijerka. Navodi se da će prve "teritorijalne brigade biti formirane u Harkovskoj, Zaporoškoj i Dnjepropetrovskoj oblasti".

Zamenik ukrajinskog premijera Vitalij Jarema izjavio je da su u Slavjansku i Kramatorsku primećeni pripadnici 45. vazdušno - desantne divizije ruske armije, koji su pojačali prorusku “narodnu miliciju” u ovim gradovima.

Ruski predsednik Vladimir Putin, opisao je ukrajinsku akciju protiv naoružanih maskiranih ljudi u državnim institucijama kao “neustavnu” i u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-munom zahtevao da Ujedinjene nacije osude taj čin. 

Međutim, Bela kuća je pohvalila vojnu operaciju Kijeva kao "odmerenu" i saopštila da je Ukrajina zbog provokacija pro-ruskih odreda na istoku suočena sa "neodrživom" situacijom.

"Ukrajinska vlada ima odgovornost da osigura red i mir a ove provokacije na istoku Ukrajine stvaraju situaciju u kojoj vlada mora da odgovori", rekao je portparol Bele kuće Džejms Karni. Prema njegovim rečima, SAD "ozbiljno razmatraju" proširenje sankcija Rusiji, ali ne i isporuku "ubojitog oružja" Ukrajini.

Jedan savetnik američkog državnog sekretara Džona Kerija izjavio je u ponedeljak da SAD razmatraju slanje oružja, ali je kasnije Keri rekao da Vašington "ne razmatra aktivno vojnu pomoć, ali preispituje svu pomoć koju može da pruži".

Američki predsednik Barak Obama u jučerašnjem telefonskom razgovoru pozvao predsednika Rusije Vladimira Putina da "izvrši pritisak na proruske grupe da polože oružje u Ukrajini".

Nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin takođe su razgovarali telefonom o situaciji u Ukrajini.

Photo: Tanjug/AP

Uprkos razlikama u tumačenju aktuelnih događa, u fokusu razgovora bile su pripreme za sastanak Rusije, Ukrajine, Evropske unije i SAD zakazan za 17. aprila u Ženevi, saopštila je Kancelarija nemačke kancelarke. Putin je, kako prenosi Itar-Tass, rekao Merkelovoj da će "oštra eskalacija konflikta, u suštini, odvesti zemlju na granicu građanskog rata".

Američki Stejt dipartment najavio je u ponedeljak mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji zbog ukrajinske krize, ali je naveo da verovatno ništa neće biti preduzeto u tom smislu, pre sastanka u Ženevi koji je planiran za četvrtak. Na tom sastanku će predstavnici Rusije, Ukrajine, Evropske unije i Sjedinjenih Država prvi put sesti za sto i razgovarati o situaciji u Ukrajini.

 

"Četvrtak je nova prilika za diplomatsku diskusiju i važno je da Ukrajina i Rusija razgovaraju", rekla je portparolka Stejt dipartmenta Džen Psaki na konferenciji za štampu. Vašington, prema njenim rečima, želi da pruži šansu diplomatiji, ali je spreman da uvede dodatne, dalekosežnije sankcije Moskvi.

Nova runda američkih sankcija Rusiji će verovatno pogoditi uticajne ljude ili firme u sektorima kao što su energetika, inženjering i finansijske usluge.

star
Oceni
3.67
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak