Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Kriza u Ukrajini

Počela akcija protiv ruskih terororista

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Tanjug/AP

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Aleksandr Turčinov je najavio početak anti-terorističke operacije protiv pro-ruskih separatista. On je rekao u parlamentu da će akciju voditi "korak po korak , na odgovoran način". Nekoliko sati kasnije, pucnjava se čula na aerodromu koji je bio u rukama ekstremista

Turčinov je rekao kasnije da je aerodrom u Kramatorsku oslobođen, prenosi Interfaks. U međuvremenu, predsednici SAD i Rusije su razgovarali o krizi putem telefona.

Barak Obama je pozvao Vladimira Putina da iskoristi svoj uticaj kako bi separatisti u Donjecku i drugim delovima istočne Ukrajine odstupili dok je Putin negirao da Rusija ima udela u krizi.

Pro-ruski pobunjenici su zauzeli zgrade u oko 10 gradova širom ukrajinske istočne provincije, koja čine središte ukrajinske teške industrije.

Na hiljade ruskih vojnika je raspoređeno duž granice, što podgreva strahove da bi bilo kakvo slamanje ustaničke okupacije pokrenulo rusku invaziju. Rusija je aneksirala ukrajinsku pokrajinu Krim prošlog meseca, nakon što tako održan kontroverzni referendum o samoopredeljenju.

Trupe ukrajinske armije zauzele su vojni aerodrom koji se nalazi između gradova Kramatorsk i Slavjansk na istoku zemlje, odakle je vojska zatim krenula na zauzimanje ovih gradova, a prema nezvaničnim izveštajima bilo je poginulih i ranjenih.

Prema izvorima na koje se pozivaju Rusija danas i agencija Ria Novosti u borbama sa vojskom poginula su četvorica pripadnika “narodne milicije”, dok su dvojica ranjena, a sukob je započeo iznenada usred razgovora koji je vođen između sukobljenih strana. Aktivisti “narodne milicije” saopštili su da su spremni da brane ulaze u Kramatorsk koji nadleću ukrajinski vojni avioni i helikopteri.

Ukrajinska vojska blokirala je prilaze Slavjansku i prema informacijama sa lica mesta priprema se da zauzme grad.

Turčinov je rekao da je cilj operacije da se u Donjecku "zaštite građani Ukrajine, zaustavi teror, zaustavi zločin, zaustave pokušaji razbijanja naše zemlje". On je tom prilikom takođe optužio Rusiju da gaji "brutalne planove" za destabilizaciju jugoistoka Ukrajine time što, kako je naveo, pruža podršku "separatističkim militantima".

"Rusija je gajila i nastavlja da gaji brutalne planove", istakao je Turčinov na zasedanju ukrajinskog parlamenta, a prenela agencija AFP. "Oni žele da zapale vatru ne samo u Donjeckoj oblasti, nego i na čitavom jugu i istoku Ukrajine, od Harkova do Odese", naveo je v.d. ukrajinskog predsednika.

Turčinov je ranije najavio pokretanje "sveopšte antiterorističke operacije" sa ciljem da ukrajinske vlasti povrate kontrolu nad policijskim i vladinim zgradama koje su prethodnih dana zauzeli proruski demonstranti u desetak gradova na istoku zemlje.

Militantni demonstranati okupili su se ispred parlamenta u glavnom gradu Kijevu zahtevajući akciju protiv separatista.

Vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel pozvao je u utorak Rusiju da se javno i jasno distancira od nasilja koje su počinili pripadnici proruskih snaga na istoku Ukrajine.

"Čuo sam i čitao da je ruska vlada porekla odgovornost" za nasilje, rekao je Gabrijel, koji je takođe ministar privrede i energetike.

Gabrijel je, međutim, kazao da postoji "čitav niz pokazatelja da je ona uključena", dan nakon što je Berlin ukazao na ruske uniforme i oružje koje koriste pobunjenici, preneo je AFP.

"Mi pozivamo (Moskvu) da se jasno distancira od nasilja na istoku Ukrajine, na način da svi učesnici shvate i tako da ne mogu da tvrde da imaju saglasnost Moskve", dodao je nemački vicekancelar.

Gabrijel je istakao da "niko ne želi ekonomske sankcije" protiv Rusije, ali da "Rusija mora da shvati da su Nemačka i Evropa spremne" da ih uvedu.

star
Oceni
2.55
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak