Svet Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (11)

Ukrajina

Sprečen "ruski desant" u Hersonsku oblast

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Tanjug/AP

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je u subotu da su avijacija Kopnene vojske i vazdušno-desantni specijalni bataljon "sprečili ruski desant" u dubinu Hersonske oblasti koja se naslanja na Krim sa strane Arabatske kose, uskog dugog poluostrva u zapadnom delu Azovrskog mora između Krima i Hersona na kopnu, javile su ukrajinske agencije

"Ruski vojnici vratili su se na prethodnu lokaciju”, navelo je to ministarstvo u saopštenju koje prenosi ukrajinska državna agencija Ukrinform, u tekstu pod naslovom "Ukrajinska vojna avijacija i komandosi obnovili status kvo na Arabatskoj kosi".

Uska i više od 100 kilometara duga Arabatska kosa nalazi se istočno od Krima i deli zaliv Sivaš od Azovskog mora.

Agencija UNIAN ranije u usbotu, pozivajući se na lokalno stanovništvo, javila da je grupa od 40 "pešadinaca ruske vojske" izvršilo desant kod sela Strelkovoje, u čijoj blizini se u moru nalazi oprema za dobijanje gasa kompanije "Černomorneftegaz".

Ista agencija je navela da su "naoružani ljudi bez znakova raspoznavanja" zauzeli pozicije u oblasti lokalne stanice za distribuciju gasa i da lokalno stanovništvo pretpostavlja da su u pitanju ruski vojnici jer su "izašli iz vojnih helikoptera sa ruskim oznakama".

Ukrinform je izvestio da je "iz helikoptera izašlo oko 120 vojnika Oružanih snaga Rusije, koje su podržavala tri oklopna transportera" i da je "ruski desant" potvrdila i Državna pogranična služba Ukrajine.

UNIAN je preneo saopštenje Ministarstva inostranih poslova Ukrajine u kojoj se iskrcavanje kod sela Strelkovoje naziva "vojnim upadom" i obećava se upotreba svih neophodnih mera.

Ministarstvo izražava odlučan i kategorički protest, a u saopštenju navodi da je 80 vojnika bilo zauzelo selo, uz podršku četiri borbena helikoptera i tri oklopna vozila.

Aktuelni ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrej Dešica namerava da razgovara o svim formatima saradnje na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Anders Fog Rasmusenom, uključujući mogućnost vojno tehničke saradnje.

Dešica bi trebalo u ponedeljak da se sastane sa Rasmusenom u okviru razgovora o očuvanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, saopšteno je danas u Kijevu, prenela je agencija Ukrinform.

“Sastanak sa generalnim sekretarom zakazan je za ponedeljak. Razgovaraćemo o svim aspektima bilateralne saradnje i mogućnostima za vojno tehničku saradnju”, rekao je vršilac dužnosti šefa diplomatije Dešica.

On je naveo da će sa Rasmusenom razgovarati o inicijativi aktuelnog premijera Arsenija Jacenjuka, koji je generalnog sekretara NATO pozvao da poseti Kijev.

star
Oceni
3.04
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak