Svet Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (8)

"V kao Vendeta"

Ko stoji iza maske globalnog otpora?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO:Wikipedia

Maska fiktivnog odmetnika Gaja Foksa najpoznatijeg iz filma "V kao Vendeta" postala je proteklih godina zaštitni znak protesta anti-establišment grupa širom sveta. Ko u stvari stoji iza nje?

Svako ko je gledao demonstracije protiv političara, banaka ili finansijskih institucija širom sveta uočio je detalj koji se ponavlja - stilizovanu masku po liku Gaja Foksa sa brkovima i špicastom bradicom, piše BBC.

PHOTO:Stock

Od Njujorka do Londona, od Sidneja do Kelna i Bukurešta, zlokobne maske iz filma "V kao Vendeta" postale su amblem protesta protiv establišmenta. Osnivač WikiLeaksa Džulijan Asanž pojavio se nedavno na protestu grupe Occupy London sa takvom maskom. Skinuo ju je na insistiranje policije.

Veruje se da su maske - osim obožavaoca filma - prvi koristili ozloglašeni hakeri-aktivisti iz grupe Anonymous, 2008. godine, tokom protesta protiv sajentologije, a maske su potom postale popularni rekvizit brojnih antikapitalističkih protesta.

Maske su kreirane za film iz 2006. godine - "V kao Vendeta" - koji je urađen prema istoimenoj grafičkoj noveli: masku nosi enigmatični usamljeni anarhista koji se potpisuje jednostavnim "V", a bori se protiv fiktivne fašističke partije u Britaniji - po uzoru na Gaja Foksa, poznatog i kao Gvido Foks, koji je bio čuveni zaverenik protiv engleskog kralja Džejmsa, 1605. godine.

Na samom početku novele, "V" uništava Parlament tako što ga digne u vazduh. To je bila akcija koju je Foks planirao i nije uspeo da izvrši 1605. godine. Foks je tada sa svojim saučesnicima planirao "barutnu zaveru" kao odgovor na tiraniju vlade pod Džejmsom V. Foks i zaverenici su obešeni, a vlada je preživela.

Autor novele Dejvid Lojd stvorio je originalni izgled maske za strip koji je napisao Alan Mur. Lojd je masku uporedio sa čuvenom fotografijom Če Gevare koju je snimio Alberto Korda i koja je postala pomodni simbol mladih širom sveta.

"Maska Gaja Foksa postala je uobičajena i zgodna da se koristi u protestima protiv tiranije. Radujem se što je ljudi koriste, potpuno je originalno što se jedna ikona popularne kulture koristi na ovaj način“, rekao je on za BBC.

Zainteresovani Lojd posetio je proteste grupe Occupy Wall Street u Njujorku da bi video ljude koji nose njegovu masku.

"Smatram da je grupi Anonymous bila potrebna multifunkcionalna predstava kako bi sakrila njihov identitet, a istovremeno simbolizovala njihovu individualnost - 'V kao Vendeta' je priča o borbi jedne osobe protiv sistema“, primetio je.

Film "V kao Vendeta" završava se masovnim scenama u kojima građani Londona sa maskama Gaja Foksa nenaoružani marširaju na parlament.

Photo: Stock

Upravo je ta slika kolektivne identifikacije i simultane anonimnosti bila privlačna 'Anonimnima' i drugim grupama, smatra Rik Džonston, komentator stripa. Rasprostranjenost maski, smatra on, reakcija je na film, a ne na novelu.

"Knjiga je o čoveku koji ruši državu, ali se u filmu nalazi scena u kojoj gomila iznosi stav protiv bezlične korporacije. Maske su bile korisne za proteste protiv sajentologije jer su sprečavale prepoznavanje", rekao je on za BBC.

Lojd tvrdi da su on i Mur, kada su stvarali lik "V-a", na umu imali običnog urbanog gerilca koji se bori protiv fašističke diktature, ali su želeli da ubace malo teatralnosti u priču.

"Znali smo da će V pobeći iz koncentracionog logora gde je bio podvrgnut medicinskih eksperimentima, ali sam potom dobio ideju da u tom njegovom ludilu on usvoji personu i misiju Gaja Foksa - našeg velikog istorijskog revolucionara", rekao je Lojd.

Maske su prvobitno napravljene za promociju filma i deljene su na projekcijama. Danas, kompanija Rubies costume, koja proizvodi maske, proda oko 100.000 godišnje širom sveta, a samo u Britaniji 16.000. Portparol kompanije ne brine previše da bi veza sa aktivistima mogla da utiče na imidž kompanije.

Kompanija odbacuje tvrdnje da su Anonymous i druge grupe izazvale pomamu za maskama i ističe da je prodaja od premijere filma odlično išla.

PHOTO:Stock

Lojd navodi i da je čuo anegdote da je američka policija tražila maske u kućama kao dokaz da su umešani u proteste  Anonymousa što je, kako je rekao "strašno ali i smešno": "Ne biste valjda progonili nekoga ko ima majicu sa likom da?"

Džonston je prepričao jedan događaj kada je grupa obožavalaca filma "V kao Vendeta" slučajno zalutala na proteste na Vol Stritu gde ih je policija zamenila za učesnike protesta.

Pol Stejns koji vodi popularan blog pod imenom Gvido Foks smatra da je ironično da aktivisti koji se bore protiv kapitalizma i korporacija nenamerno podržavaju filmsku kompaniju Warner Brothers koja je jedna od najvećih kompanija u Americi sa godišnjim profitom od milijarde dolara.

Stejns smatra da upotreba maski pokazuje "gubitak poverenja u politiku - jer Gaj Foks je figura koja je najviše antipolitična".

Jedna od članica grupe Anonymous kaže da ona i drugi koji protestuju ispred katedrale svetog Pavla u Londonu maske nose ne samo da bi sačuvali identitet već i kao simbol borbe protiv korporativne pohlepe.

"To je vizuelna stvar, ona nas odvaja od hipija i socijalista i daje nam naš identitet. Mi želimo da 'bajpasujemo' vlade i počnemo od nule“, rekla je ona za BBC.

Džonston smatra da je maska u osnovi nasilna predstava. "To nije simbol pasivnog otpora već aktivnog terorizma. Reč je o rušenju vlade i zemlje i to može da bude zastrašujuće i da odbije ljude", smatra on.

Ideja da V-maska bude politički simbol je smešna. To je isto kao kada biste poverovali da možete da srušite vladu uz pomoć svetlosne sablje ili Hi-menovog mača, zaključio je on.

star
Oceni
4.90
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak