Svet Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (18)

Putinova manipulacija demokratijom

Kako je ruska javnost postala saučesnik u sopstvenom ubistvu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Populista koji je zaludeo široke ruske mase: Vladimir Putin, diktator i politički manipulator
Populista koji je zaludeo široke ruske mase: Vladimir Putin, diktator i politički manipulator
Photo: russiaobserver.ru

Stvarnost i njena interpretacija u kolektivnoj svesti nepomirljivo su razdvojeni u današnjoj Rusiji. To je zemlja sa ekonomskom recesijom i rastućim tenzijama u spoljnoj politici što su jasni pokazatelji oholosti i lošeg vođenja države. S druge strane, uprkos poražavajućim rezultatima, većinsko javno mnjenje pruža gotovo bezrezervnu podršku za svaki potez koji povuče aktuelni ruski režim

"Predložio sam svojim studentima da mi nabroje slučajeve u kojima je Putin uradio nešto što je bilo u suprotnosti sa stavom većine. Pronašli su samo jedan: Putinova odluka da i dalje na snazi ostane smrtna kazna za najteže zločine", napisao je Aleksej Čadev, prorežimski politički analitičar i komentator. On je ukazao da Putin tokom svoje vladavine uopšte nije pravio nikakve nepopularne korake.

"Površinski je autoritativan, ali je u njegovoj prirodi demokratija", zaključio je Čadev.

Ali posle svega toga dolazi pitanje: Kako Putinova vladavina počinje da bude sve skuplja i zahtevnija?

Blagorodni otac nacije: Putin, u kampanji stvaranja lažne slike o sebi
Photo: D. Medvedev

Krajem 2015.godine, cene lekova su skočile od 25 do 50 posto, u zavisnosti od vrste i proizvođača. Ruska Nova godina, koja se tradicionalno proslavljala kao najveći praznik, ovaj put nije bila toliko svečano dočekana. Cene gotovo svih sezonskih namirnica skočile su za 30 do 40 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ruska rublja je izgubila 40 odsto svoje vrednosti u 2014.godini, a pala je još i za dodatnih 20 posto u 2015.

Egipat i Turska, omiljene turističke destinacije koje su svake godine gostile preko šest miliona ruskih državljana, sada su postali misaona imenica zbog zabrane vlade na putovanja u te države. U prvom slučaju zbog terorizma, a u drugom zbog nedavnog obaranja ruskog borbenog aviona od strane turskog vazduhoplovstva.

Nezavidno od pomenutih zabrana, putovanja su uopšte postala pravi luksuz, pogotovo za stanovnike rusije koji žive van Moskve. Kompanije "Easyjet" i "Air Berlin" su objavile da će iz ekonomskih razloga ukinuti svoje letove prema Rusiji.

Ja omalen, a ti tako sićušan: V. Putin, u ulozi lažnog božanstva
Photo: www.barnorama.com

Bez obzira na sve loše pokazatelje Putinove vladavine, nešto se ipak čudno dešava u odnosu javnosti prema njemu. Uprkos svim pomenutim "gubicima" i lošim ekonomskim rezultatima, mišljenje građana Rusije o sopstvenoj vladi kao da se ne menja. U poslednjih 20 godina, velika podrška lideru Rusije zasnivala se na ekonomskom poboljšanju, ali i strahu da se ne vrate vremena pre njega. Dominantna percepcija prosečnog građanina Rusije je takva da je bilo šta bolje od onoga što je dešavalo u vreme Sovjetskog Saveza u većem delom prošlog veka. Svi su želeli da pobegnu iz tog pakla na sve moguće načine i zbog toga se danas gotovo niko ne žali što njihova zemlja pada u sve veću inflaciju.

Putinova podrška i dalje raste kao i posle aneksije Krima u martu 2014. godine. Krim je bio trenutak kada je Rusija skinula maske i ponovo pokušala da stane na svoje "staklene noge" čime se upustila u izuzetno opasnu igru s vatrom koju je sama potpalila.

Pa ipak, Putinove odluke, bile one dobre ili loše, uvek naiđu na široku podršku u javnosti. Činjenica je da time i javnost na neki način postaje saučesnik u njegovim iracionalnim i štetnim potezima. Rat sa Gruzijom, proterivanje Gruzijaca iz Moskve, aneksija Krima, rat sa Ukrajinom i intervencija u Siriji, anti-migrantska i anti-gej politika, bile su ključne tačke koje su pokazivale da je stanje i Rusiji i dalje miljama daleko o stvarne demokratije.

Opijum za naivne: V. Putin, otrov za široku upotrebu
Photo: S. R. Ivić

U slučaju Krima, sredinom marta 2014.godine, Kremlj je raspisao nelegalni referendum na kojem su se građani tog okupiranog poluostrva izjašnjavali da li su za njegovu aneksiju i pripajanje Rusiji. Milioni Rusa su dali podršku tome čime su samo davali vetar u leđa mašineriji koja se iznutra urušavala.

Činjenica je i da je eknomska kriza u Rusiji usledila ubrzo nakon nezakonite otmice Krima. Činjenica je, takođe, i da ta kriza nije usledila samo zbog sankcija koje su usledile zbog Krima, već je bila i posledica lošeg sistematskog rukovođenja zemljom iznutra. Važno je, u tom smislu, napomenuti da su, naizgled dobro, ali zapravo izuzetno loše rukovođenje zemljom, široko rasprostranjena korupcija i neuspeh smanjenja zavisnosti državnog budžeta od nafte, više ugrozili ekonomiju i stanje u državi, nego krimska kriza.

Davanje izbora javnosti o odluci šta uraditi sa Krimom je, mora se priznati, bio izuzetno mudar potez. Ili lukav? Zapravo, to je odlična psihološka zamka. Čak i oni koji su bili dovoljno osvešćeni i razumni da vide šta se stvarno dešava "iza kulisa" ni najmanje nisu mogli da utiču na promenu situacije, jer bi to odmah bilo označeno kao izdaja i udar na državu što dovodi u pitanje da li je zapravo celo to glasanje bilo zaista demokratsko ili je predstavljalo samo farsu kako bi se zamazale oči javnosti.

Rusko stanovništvo uglavnom jeste svesno da se zemlja nalazi u snažnoj ekonomskoj krizi. Poslednja istraživanja su pokazala da su njihovi ukupni materijalni prihodi značajno opali u 2015. godini. Čak se pokazalo da većina njih nema iluzije kako Rusiji ide nabolje, već upravo suprotno.

Citat sa početka teksta je namerno naveden, s tim što bi red reči morao da se obrne kako bi se njihov smisao poklopio sa zaključkom ovog teksta. Putin je naizgled demokratski nastrojen, ali duboko u sebi on je duboko autoritativan. Najčudnije je to što ruska javnost živi u nekakvom paradoksu svog vremena: popularne odluke vlasti, koje su dobile njihovu podršku, rezultirale su lošim stanjem i rezultatima u državi, ali nikome od njih još uvek nije jasno zašto. Čini se kao da niko od ruskih građana ne vidi šumu od drveća.

*Tekst prenosimo sa sajta europe.newsweek.com

star
Oceni
4.02
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak