Svet Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (7)

Jačanje saradnje na svim poljima

Zlatno doba odnosa između Srbije i Turske

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Premijeri prijateljskih zemalja: Ahmet Davutoglu i Aleksandar Vučić
Premijeri prijateljskih zemalja: Ahmet Davutoglu i Aleksandar Vučić
Photo: Sava Radovanović/Tanjug

U beogradskom hotelu Metropol 25. februara je održana konferencija pod nazivom „Dalji razvoj ekonomskih odnosa između Turske i Srbije,“ koju je podržala Halkbanka, zajedno sa ostalim sponzorima. Ljajić je rekao da je ulazak Halkbanke na srpsko tržište bio „važan za poboljšavanje odnosa između dve zemlje.“ Internet sajt Ministarstva inostranih poslova Turske kaže da se srpski region Sandžak smatra „mostom prijateljstva“ između dve zemlje, kao i da su odnosi između Srbije i Turske u ovom trenutku „na najvišem nivou“ u istoriji

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova na svom internet sajtu objavilo je izjavu u kojoj se tvrdi da su odnosi između Srbije i Turske u ovom trenutku „na najvišem nivou“ u istoriji.

„Ovo je zlatno doba ekonomskih odnosa između Srbije i Turske,“ nedavno je rekao Rasim Ljajić, srpski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, o dva dugogodišnja  ogorčena protivnika.

Ova situacija je bila nezamisliva samo pre nekoliko godina, i verovatno je još uvek nezamisliva za one koji se sećaju 2013. godine kada je tadašnji premijer Turske, Redžep Tajip Erdogan, održao miting u Prizrenu i rekao okupljenoj gomili da je „Kosovo Turska“ podgrevajući tako neo-otomanske strahove i fantazije, zajedno sa celim kotlom „balkanskih strasti.“

Ali, ovo je očigledno istina. Putovanja između Srbije i Turske cvetaju kao nikad pre. Bilo je 20.000 putnika na letovima između Beograda i Istanbula u januaru ove godine, što je, kako Ljajić kaže, skoro dvostruko više nego u istom periodu prošle godine. Za ljude iz Srbije, Turska je  po popularnosti sada druga destinacija za odmor u inostranstvu, odmah posle Grčke. „Telenovele i srpski turisti su doprineli unapređenju naših međusobnih odnosa i eliminaciji stereotipa,“ objasnio je Ljajić. Kao i novac, očigledno.

Omiljena destinacija srpskih turista: Istanbul by light
Photo: Stock

U oktobru, Halkbanka, jedna od dve najveće državne turske banke, otvorila je svoju prvu ekspozituru u Srbiji. Banka kontrolisana od vlade je jedna od najvećih i najvidljivijih u Turskoj, a 2014. godine njena imovina je bila vredna više od 60 milijardi američkih dolara.  Turski ministar ekonomije, Nihat Zejbekči, otputovao je za Beograd na ceremoniju otvaranja ekspoziture. „Turska podržava turske kompanije da ulažu u Srbiju“, rekao je okupljenim stranim zvaničnicima i srpskim ministrima, među kojima je bio i Ljajić.

Najava ceremonije otvaranja ekspoziture Halkbanke u Beogradu je bila postavljena i na internet sajtu vladajuće AK partije. Veruje se da Tajip Erdogan ima tesne veze sa državnom Halkbankom. Kada je izbio korupcijski skandal u Turskoj 2013. godine, otkriveni su mnogi članovi njegovog najužeg kruga, bivši generalni menadžer Halkbanke, Sulejman Aslan bio je među njima. Policija je otkrila skoro 4,5 miliona dolara u gotovini u kutijama od cipela u ormaru u njegovoj kući.

Halkbanka je kupila i 76,76% udela u srpskoj Čačanskoj banci za 10,73 milona američkih dolara u martu ove godine. U vreme kupovine, Čačanska banka je imala 390 zaposlenih koji su radili u 23 ekspoziture u 11  gradova širom Srbije. Halkbanka je rekla u  najavi o kupovini da je „jedan od ciljeva Halkbanke da proširi mrežu svojih ekspozitura širom zemlje.“ U najavi je takođe rečeno da je cilj Halkbanke da „služi kao most između Turske i Srbije.“

Zanimljivo je da je Halkbanka otvorila trideset treću ekspozituru u susednoj Makedoniji u junu. Nova lokacija je u naselju Čair, starom gradu sagrađenom u otomanskom stilu, u Skoplju. Govoreći na ceremoniji otvaranja u Skoplju, generalni direktor Halkbanke Makedonija, Nedžet Palakči, rekao je da Halkbanka već kupila većinski deo u srpskoj Čačanskoj banci i da je cilj Halkbanke da postane „vodeća banka u regionu.“

Telenovele i srpski turisti su doprineli unapređenju naših međusobnih odnosa i eliminaciji stereotipa: Rasim Ljajić
Photo: Dragan Kujundžić

Ali generalni direktor Halkbanke, Mustafa Ajdin, malo je ublažio njegove reči za potencijalno osetljiviju srpsku javnost. „Halkbanka ne planira da bude najveća banka, ali definitivno planira da bude među najmoćnijim u regionu,“ rekao je on.

Halkbanka se optužuje za razne vrste malverzacija. Nedavno, uzbunjivač je izvestio da su milijarde dolara prebačene na račune najbližih Erdoganovih saradnika, što je za rezultat imalo nekvalitetne kredite.

U beogradskom hotelu Metropol 25. februara je održana konferencija pod nazivom „Dalji razvoj ekonomskih odnosa između Turske i Srbije,“ koju je podržala Halkbanka, zajedno sa ostalim sponzorima. Ljajić je rekao da je ulazak Halkbanke na srpsko tržište bio „važan za poboljšavanje odnosa između dve zemlje.“ Internet sajt Ministarstva inostranih poslova Turske kaže da se srpski region Sandžak smatra „mostom prijateljstva“ između dve zemlje. Sanžak je etnički raznolik region Srbije sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, a većina njegovih stanovnika se uzjašnjavaju kao muslimani. Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije je bošnjački političar iz Sandžaka. Internet sajt turskog MIP-a zapaža da „region igra važnu ulogu u kontekstu bilateralanih odnosa.“

Na sastanku održanom u Beogradu 19. oktobra, predstavnici Turske, Bosne i Srbije potpisali su dvogodišnji akcioni plan sa ciljem jačanja ekonomske saradnje. Deo dogovora je i otvaranje regionalne ekonomije i trgovinskih kancelarija za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu u Istanbulu. „Ako se Turska, Srbija i Bosna ujedine u sporazumu o slobodnoj trgovini, to može biti najsveobuhvatniji i najliberalniji sporazum u regionu“, rekao je Zejbekči, turski ministar ekonomije.

Turski ambasador u Srbiji, Mehmet Kemal Bozaj, objasnio je u izjavi novinskoj agenciji Beta da je Turska bila posebno zainteresovana za ulaganja u južnu Srbiju. Turska kompanija Jeanci je otvorila dva nova pogona za proizvodnju teksasa u Srbiji ove godine, a jedan od njih je u Leskovcu. Zajedno sa fabrikom u Krupnju u zapadnom delu zemlje, Jeanci sada zapošljava ukupno 1100 radnika.

Turska je posebno zainteresovana za ulaganja u južnu Srbiju: Mehmet Kemal Bozaj
Photo: Rade Prelić/Tanjug

Bozaj je takođe nagovestio da bi turske kompanije mogle biti zainteresovane da učestvuju u rekonstrukciji aerodroma Konstantin Veliki u Nišu. Turske firme su bile zadužene za nedavnu rekonstrukciju drugih aerodroma u regionu. Limak je obnovila Prištinski aerodrom, a TAV aerodrom u Skoplju. Aerodrom u Nišu je nekoliko godina bio uglavnom prazan, osim retkih čarter letova koji su prolazili preko njega. WizzAir je to promenio ovog leta kada je počeo da saobraća na liniji Niš-Malme i Niš-Bazel. Pegasus Erlajns, niskobudžetna turska avio kompanija, nada se da će nastaviti tim putem i otvoriti redovne linije između Niša i Istambula. Premijer Aleksandar Vučić se sreo sa ambasadorom Bozajom 7. oktobra, pohvalio rast turizma i naglasio da su turski investitori dobrodošli u Srbiju.

Godinama je postojala težnja da Srbija i Turska sumnjičavo gledaju jedna drugu, čak i sa nenaklonošću. Otomanska istorija i turska podrška protivnicima Srbije tokom ratova 90-ih su dva najčešće citirana objašnjena. Sada ambasador Bozaj kaže da „je sada rastuća politička, ekonomska i kulturna saradnja između dve zemlje na najvišem nivou.“

Od kako su turski borbeni avioni oborili ruski bombarder 24. novembra, odnosi između Kremlja i Ankare su se pogoršali do neprepoznatljivosti. Rusija je uvela niz sankcija Turskoj, uključujući zabranu čarter letova između dve zemlje i zabranu uvoza turskog voća, živine i soli. Ruski mediji su 16. decembra najavili proširenje postojećih sankcija koje bi uključivale novu zabranu zajedničkih projekata u drvnoj industriji, obuci pilota i turizmu.

Odgovor Beograda na obaranje ruskog Su-24 je bio prilično predvidljiv. Rusofil predsednik Tomislav Nikolić dao je ekskluzivni intervju ruskom portalu Sputnjik, i njegovi komentari su bili karakteristično zajedljivi; on je optužio Tursku ne samo da podržava terorizam već da pokušava da izazove požar nasilja između Rusije i NATO-a. Vodeći srpski fudbalski klub, Crvena zvezda, najavio je da bi mogao da odustane od zimskih priprema u Turskoj u znak solidarnosti sa Rusijom. Premijer Aleksandar Vučić je kao i obično bio dobronameran, pouzdan partner na koga Zapad može da računa.

Photo: Stock

Pod velikim pritiskom, Srbija je nepokolebljivo odbila da uvede bilo kakve zapadne sankcije protiv svog dugogodišnjeg saveznika Rusije zbog rata u Ukrajini. Ali istorijska odanost pravoslavnom bratstvu u Rusiji nije dovela do toga da Srbija preispita sve bolje ekonomske odnose sa Turskom.

Premijer Aleksandar Vučić je 7. decembra potvrdio važnost ovog „zlatnog doba“ u odnosima kada je govorio sa turskim ministrom inostranih poslova Mevlutom Čavušogluom o odličnom partnerstvu između Srbije i Turske, poboljšanju ekonomske saradnje i predstojećoj poseti turskog premijera Ahmeta Davutoglua Srbiji.

*Tekst prenosimo sa sajta balkanist.net uz dozvolu glavne urednice

star
Oceni
1.42
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak