Svet Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Uprkos pritisku

Turska nipošto ne želi da prizna genocid

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO/EPA:STR

Turci dele bol sa Jermenima čiji su roditelji i dedovi ubijeni u Otomanskom carstvu tokom deportacije 1915. za vreme Prvog svetskog rata, saopštio je u ponedeljak turski premijer Ahmet Davutoglu, povodom 100. godišnjice te tragedije ali je ponovio ranije stavove da nije bilo genocida

Jermeni smatraju ta masovna ubistva genocidom, što je termin koji Turska konstantno odbija. Davutoglu je u svom saopštenju još jednom ponovio kako Turska ne prihvata reč "genocid" kao definiciju za ubijanje Jermena u Prvom svetskom ratu.

"Svesti sve na jednu reč, baciti generalizacijom odgovornost samo na tursku naciju...je pravno i moralno problematično", ističe Davutoglu.

S druge strane, nemački Bundestag je odlučan da upotrebi termin genocid u rezoluciji kojom obeležava 100. godišnjicu pogroma Jermena u Turskoj, a nemačka vlada je danas objavila kako to podržava, prenosi AP.

U nacrtu rezolucije o kojoj će nemački parlamentarci diskutovati u petak, stoji da je sudbina Jermena "primer istorije masovnih uništenja, etničkog čišćenja, progona i genocida koji na tako strašan način obeležavaju 20. vek".

Nikada završeni spomenik prijateljstva Jermenije i Turske
PHOTO/EPA:ERCUMENT DASDELEN

U rezoluciji bi se takođe naglasilo kako je Nemačka svesna "jedinstvenosti" nacističkog holokausta.

Nemačka vlada se dosad uzdržavala od toga da ubijanje 1,5 miliona Jermena u Turskoj tokom Prvog svetskog rata nazove genocidom. Međutim, nakon konsultacija između poslanika Bundestaga i nemačke vlade o predlogu pomenute rezolucije, vladin portparol Štefan Zajbert je objavio kako vlada podržava taj predlog.

Prvi pripadnik jermenske zajednice u Turskoj koji je bio savetnik turskog premijera, Etijen Mačupijan, povukao se iz službe, nakon što je ove sedmice rekao da je masakr Jermena u vreme Otomanskog carstva u periodu Prvog svetskog rata bio genocid, javio je AFP pozivajući se na neimenovani izvor.

Taj zvaničnik je rekao da ne postoji nikakva veza između odlaska Mačupijana i 100. godišnjice masakra koja će biti obeležena 24. aprila, a za koji Jerevan smatra da je bio genocid. Mačupijan (65) se povukao na osnovu svoje dobi, rekao je taj neimenovani izvor, ističući da za javne službenike u Turskoj postoji starosna granica za službovanje.

Mačupijan, koji je prošle godine imenovan za savetnika premijera Ahmeta Davutoglua, razgnevio je mnoge iz vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) ove sedmice, okvalifikujući masakr Jermena kao genocid.

"Ukoliko prihvatanje da su događaji u Bosni i Africi bili genocid, onda je nemoguće da i ono što se desilo Jermenima 1915. godine ne označimo takođe genocidom", rekao je Mačupijan u jednom intervjuu objavljenom ove sedmice.

Evropski parlament (EP) je takođe pozvao Tursku da iskoristi stogodišnjicu od masakra nad Jermenima koje je počinila tokom Otomanskog carstva u Prvom svetskom ratu i "prizna genocid" čime bi pomogla u pomirenju dva naroda.

Ankara se, takođe, poziva da otvori arhive i prihvati svoju prošlost, a Jermenija i Turska da iskoriste postojeće primere uspešnog pomirenja između evropskih naroda.

Erdogan: Turska će zanemariti glasanje EP o masovnom ubistvu Jermena
PHOTO/EPA:STR

EP je 1987. godine ubistvo Jermena tokom Prvog svetskog rata proglasio genocidom - termin koji je upotrebio papa Franja u nedelju revoltirajući Ankaru koja odbija da prihvati "ekstremni termin", mada su evropski parlamentarci pozdravili potez poglavara Rimokatolicke crkve, prenela je agencija AFP.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije, pred glasanje u EP, da će Turska zanemariti glasanje EP o masovnom ubistvu Jermena.

"Kakvu god odluku Evropski parlament zauzme o tvrdnjama o genocidu Jermena, to će ući na jedno uvo i izaći na drugo", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare na aerodromu u Ankari pre odlaska u zvaničnu posetu u Kazahstan.

Erdogan je kazao da ne postoji mogućnost da ostane "mrlja, senka nazvana ''genocid'' na Turskoj", prenela je agencija Rojters.

Oko 100.000 Jermena i dalje živi u Turskoj uključujući one koji su turski građani i one koji nisu i sa njima nikada nije loše postupano, istakao je Erdogan.

Jermenska dijaspora tvrdi da je 1,5 miliona pripadnika tog naroda ubijeno između 1915. i 1917. godine, tokom raspada Otomanskog carstva i da su dugo radili na tome da međunarodna zajednica masakr nazove genocidom.

Turska odbacuje takve optužbe i tvrdi da su Jermeni izginuli u građanskom ratu kada su se pobunili protiv Otomanskog carstva i stali na stranu ruskih trupa kada je poginulo između 300.000 i 500.000 pripadnika tog naroda i isto toliko Turaka.

star
Oceni
1.67
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak