Svet Reportaža
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Čovek iz Fukušime: Naoto Macumura

Kralj životinja Macumura

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Fukušima ovih dana: Macumura na zadatku
Fukušima ovih dana: Macumura na zadatku
Photo: Stock

Naoto Macumura ili „Poslednji čovek Fukušime“, jedina je osoba koja i dalje živi u zoni oko nuklearne elektrane Fukušima koja je pretrpela havariju posle velikog zemljotresa i cunamija 11.marta 2011.godine. Iako mesto nije bezbedno, Macumura nije sam. On je ostao u ovom pustom predelu da bi brinuo o životinjama koje su takođe preživele strahotu kataklizme

Photo: Stock

Kada su vlasnici životinja pobegli glavom bez obzira, one koje su živele u blizini Fukušime ostale su same. Psi, mačke, patke, svinje, krave, konji pa čak i nojevi, danas mogu da se oslone samo na Macumuru.

Sve je počelo jednog dana kada se vratio da proveri šta rade životinje koje su njegovi prijatelji ostavili na farmi.

“Kada sam došao da nahranim naše pse, komšijski psi su potpuno poludeli. Otišao sam u susedna dvorišta da bar odvežem jadne pse. Vlasnici su ih ostavili jer su verovatno mislili da će se u grad vratiti nakon nekoliko dana”, ispričao je plemeniti Macumura.

“Od tada ih hranim svakodnevno. Oni ne mogu da podnesu čekanje, pa čim čuju moj kamion okupe se oko njega i laju. Vozim tamo gde čujem lavež i na taj način nahranim sve pse i mačke, koje se uglavnom uz njih stisnu. Takođe, brinem i o farmskim životinjama koje su preživele”, dodaje samotnjak iz Fukušime

Videvši ptanje životinja i svestan da o njima nema ko da brine, Macumura je jednog dana presekao i rešio da tu zauvek ostane.

Photo: Stock

Više od stotinu goveda uginulo je od gladi, mnogo životinja je moralo da bude uspavano po naređenju Vlade. Macmura je čak spasio i jednog psa koji je godinu dana proveo u zatrpanoj štali harneći se telima uginulih krava. Takođe, pronalazio je i divlje životinje zarobljene u zamkama. Mnogo njih se razbolelo i uginulo...

Photo: Stock

Uz pomoć donacija ljudi koji poštuju ono što on radi, Macumura i danas hrani napuštene životinje Fukušime. Vodu i hranu donosi im iz „bezbednih zona“ jer ova koju imaju nije bezbedna. Ponekad primi koju delegaciju novinara koji su fascinirani onime što radi, ali Macumura je uglavnom sam sa svojim životinjama.

Photo: Stock

Zanimljivo je da se u ovoj regiji rodilo dosta mačića, štenaca, teladi koji su potpuno zdravi i kojima radijacija nije nimalo naškodila, ali to nikako ne znači da je ovo prazno i jezivo mesto bezbedno.

Photo: Stock

Macmura ima ženu i sina koji žive van opasne zone. Njegovo dete nije imalo nikakve posledice bez obzira što Macumura većinu vremena provodi u opasnoj zoni.

Photo: Stock

“Ono što nam se dogodilo je strašno. Svako pronalazi način da to preboli i nastavi dalje. Za mene su lek bile ove životinje”, objasnio je Macumura ono što mnogi neće razumeti.

Photo: Stock
star
Oceni
2.60
Ostali članci iz rubrike Reportaža
Tagovi