Svet Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Laslo Čatari

Još jedan naci zločinac umro neosuđen

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Mađarski nacistički ratni kriminalac Laslo Čatari, je umro dok je čekao na suđenje, saopštio je njgov advokat. Čartari je umro u bolnici u Mađarskoj nakon što je pretrpeo brojne zdravstvene probleme, rekao je Gabor Horvat

On se u jednom trenutku nalazio na vrhu liste najtraženijih nacista osumnjičenih za ratne zločine i po navodima optužnice on je pomogao u deportovanju 15.700 Jevreja ka logorima smrti u Drugom svetskom ratu.  On se suočavao sa optužbama vezanim za njegove ratne aktivnosti u Mađarskoj i susednoj Slovačkoj.

Čatari je negirao optužbe protiv njega, rekavši da je bio samo posrednik između mađarskih i nemačkih zvaničnika i da nije bio uključen u ratne zločine.

Optužnica protiv Čatarija (98) podignuta je u junu u kojoj mu se na teret stavlja na hiljade deportacija Jevreja u Drugom svetskom ratu.

Prema rečima tužilaca,  Čartari je bio policajac u slovačkom gradu Košice, koji je u vreme deportacije Jevreja u logor Aušvic bio pod mađarskom upravom.

Po podacima Centra Simon Vizental, Čatari je u Drugom svetskom ratu bio visoki policijski oficir u slovačkom gradu Košice koji je tada bio pod mađarskom upravom. Tvrdi se da je odgovoran za likvidaciju oko 300 Jevreja 1941. godine, kao i za deportaciju 15.700 Jevreja u Ukrajinu i Aušvic 1944. godine. On se nalazio na prvom mestu liste Vizental centra najtraženijih živih nacističkih zločinaca.

Čatari je 1948. u tadašnjoj Čehoslovačkoj u odsustvu osuđen na smrtnu kaznu. Pobegao je u Kanadu gde se krio pod lažnim imenom sve do 1997. kada je otkriven. Pobegao je pre nego što su kanadske vlasti prikupile potrebnu dokumentaciju za njegovu deportaciju.

U svojoj rodnoj zemlji živeo je mirno sve dok centar "Simon Vizental", uz pomoć britaskog tabloida "Sun", nije skrenuo pažnju na njegov slučaj. Uhapšen je 18. jula 2011.

Jedan žitelj Košica, čiji je otac deportovan u Nemačku januara 1945. godine, podneo je prošle godine tužbu protiv Čatarija za zločine protiv čovečnosti, zahtevajući da mu se sudi na tlu Slovačke. U presudi i dosijeu sa poratnog suđenja u Košicama nalaze se ispovesti svedoka, dok danas u gradu žive svega četiri svedoka koji su preživeli pakao logora u koje ih je poslao Čatari.

Nekoliko svedoka tokom suđenja 1948. godine opisalo je kako je Čatari kao komandant u getu mučio zatvorenike i naređivao pogubljenja a po getu se nije kretao bez kožnog korbača.

On je 1948. godine osuđen u odsustvu na smrt u Čehoslovačkoj, ali je bezbrižno živeo posle rata u Kanadi kao trgovac umetninama, sve dok mu tokom 1990-ih nije oduzeto državljanstvo, kada se vratio u Mađarsku.

Lovac na naciste Efraim Zurof izrazio je duboko razočaranje što je Laslo Čatari, osumnjičeni nacistički ratni zločinac, umro pre suđenja.

Zurof je podsetio da je Čatari živeo 15 godina u Međarskoj, dok Centar "Simon Vizental" nije nedavno skrenuo pažnju mađarskim vlastima gde se on nalazi, navodi izraelska štampa. 

"Haleluja. Možete razumeti što to meni znači. To je velika i vrlo važna pobeda", izjavio je tada Zurof, koji rukovodi izraelskim predstavništvom Centra "Simon Vizental".

Činjenica da dobro poznati ratni zločinac, čiji je nacistička prošlost otkrivena u Kanadi, može da živi tako dugo u mađarskom glavnom gradu, podstiče ozbiljna pitanja o posvećenosti mađarskih vlasti da pozovu na odgovornost svoje sopstvene zločince holokausta.

"Sramota je da je Čatari, koji je proglašen krivim (u Čehoslovačkoj 1948), počinilac zločina u holokaustu, koji se uopšte ne kaje, konačno optužen u svojoj domovini za svoje zločine, na kraju izbegao pravdu i kaznu u poslednjem minutu", kazao je Zurof o tada najtraženijem nacisti.

star
Oceni
2.33
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak