Svet Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (26)

Na prvoj liniji odbrane

Japan slavi herojstvo "Pedesetorice iz Fukušime"

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO:Stock

U svesti Japanaca oni su kao heroji iz akcionih filmova žrtvovali sve za opšte dobro, stoički, odlučni, odbijaju da se povuku suočeni sa radioaktivnim trovanjem ili čak izglednom smrću. To su osobine kojima se cela zemlja divi.

Sada su novine dobile novu grupu heroja koje uzdižu do neba – radnike, osoblje za hitne intervencije i naučnike koji se bore da sačuvaju nuklearnu elektranu Fukušima, svoje sugrađane i same sebe. Malo se zna o njima, osim onoga što je nekoliko njihovih rođaka izjavilo za japanske medije. Jedna žena je rekla da je njen otac, koji je radio za kompaniju 40 godina, dobrovoljno odlučio da pomogne iako je trebalo da se penzioniše u septembru.

“Budućnost nuklearne elektrane zavisi od toga kako rešimo ovu krizu”, rekao je svojoj ćerki pre dolazak. “Mislim da je moja misija da pomognem”. Mala grupa radnika koja je ostala na mestu nuklearne nesreće dok se situacija pogoršavala nazvana je “ 50-orka iz Fukušime”, iako se tamo sada nalazi verovatno duplo više radnika.

Vlada Japana je u četvrtak podigla zakonski limit radijacije kojom mogu biti izloženi radnici sa 100 na 250 milisiverta (mSv) na sat. To je 12 puta više od zakonske doze za radnike koji rade u Velikoj Britaniji. Međutim, potrebno je izlaganje dvostruko većoj radijaciji da bi se osetili takozvani “rani efekti” koji se povezuju sa bolestima radijacije, kao što je snižavanje belih krvnih zrnaca. Doza od 1.000 milisiverta izaziva privremenu bolest radijacije kao što je mučnina i povraćanje.

“Kasni efekti” izlaganja radijaciji mogu se osetiti i nakon više godina. To može povećato verovatnoću od dobijanja raka ali to je samo povećana mogućnost, ne izvesnost. Identiteti radnika na prvoj liniji odbrane od nuklearne katastrofe su za sada nepoznati ali je njihova hrabrost osvojila mnoge Japance.

“Oni se žrtvuju za japanski narod”, kaže Fukuda Kensuka stanovnik Tokija. “Osećam se veoma zahvalnim onima koji su nastavili da rade tamo”. 

“Oni stavljaju svoj život u opasnost”, slaže se Maeda Akihiro. “Ukoliko to mesto eksplodira, to je kraj za sve nas, sve što možemo sada da uradimo za njih da uradimo jeste da ih podržimo”.

Japanski piloti koji su helikopterima nosili “vodene bombe” i bacali ih na oštećene reaktore u četvrtak kako bi pokušali da ohlade gorivne nuklearne šipke, su bili obavezni da svoje misije ograniče na manje od 40 minuta, kako bi smanjili izlaganje radijaciji. Japanski premijer Naoto Kan je odao priznanje svima koji su uključeni u napore da se stabilizuje stanje u nuklearnoj centrali, rekavši da “oni čine najbolje napore bez razmišljanja o opasnosti”.

Kada kriza bude gotova neke od priča o individualnom junaštvu će doći do javnosti. Nekoliko njih koji se bore da ohlade nuklearne gorvine šipke su povređeni. Supruga jednog radnika iz Fukušime rekla je državnoj televiziji NHK da joj je njen suprug poslao mejl da bi joj rekao da je situacija ozbiljna: “Rekao mi je da pazim na sebe jer on neće biti tu neko vreme”.   

Pet radnika kompanije Tepco su poginuli od kada je nuklearna elektrana oštećena prošlog petka, iako do sada nije zabeleženo trovanje od radijacije. Dva radnika su prijavljena kao nestala dok je 22 povređeno, neki prilikom eksplozija vodonika. Uprkos tome, premijer Naoto Kan je poručio radnicima na prvoj liniji odbrane od nuklearne katastrofe da je “povlačenje nezamislivo”.   

star
Oceni
4.85
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak