Svet Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Diktatura u Gambiji

Predsednik izvodi egzorcizam i „leči“ sidu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: globalobserver.com

Gambija se suočava s nezapamćenim talasom protesta. Sprema se ili prekretnica ili totalno krvoproliće. Od kada je preuzeo vlast 1994. godine, Jahja Džameh predvodi jedan od najbizarnijih diktatorskih režima na svetu. Ekscentrični predsednik Gambije, koji izvodi egzorcizam i tvrdi da „leči“ sidu biljnim lekovima, vlada malenom zapadnoafričkom državom uz pomoć svojevrsne mešavine sujeverja i straha. Mučenja, nestanci i egzekucije samo su neke od omiljenih taktika ozloglašenih gambijskih bezbednosnih službi

Na drugim mestima u Africi, borci za prava sve više podižu glas protiv lidera koji menjaju ustav kako bi ostali na vlasti. Ipak, u Gambiji Džameh je na čini se na dobrom putu da dobije peti petogodišnji mandat na izborima zakazanim za decembar, koji će se po svemu sudeći odigrati bez međunarodnih posmatrača. Jedino što može da promeni očekivani tok događaja jeste nezapamćen talas protesta koji preti da preraste u pravu revoluciju.

Tenzije u Gambiji rastu godinama, ne samo zbog represije, korupcije, nestašica hrane i katastrofalne ekonomske situacije, već i zbog zakona koji dozvoljava bezbednosnim službama da otvore vatru na demonstrante i da za to ne snose nikakvu odgovornost.

Photo: Tanjug/AP

Bez obzira za rizike, frustracije su "prelile čašu" i hiljade građana Gambije izašlo je na ulice gde traže reforme izbornog sistema. Iako je prvi protest ugušen suzavcem, dva dana kasnije na ulice je izašao još veći broj ljudi, na šta je policija odgovorila bojevom municijom. Oko 55 osoba je uhapšeno, od kojih su mnogu brutalno prebijeni.

Najšokantnije od svega, Solo Sandeng, vođa omladinskog opozicionog pokreta Ujedinjena Demokratska Partija (UDP), mučen je u zatvoru dok nije preminuo. Nakon vesti o njegovoj smrti, UDP se opet okupio na mirnom maršu kojim je zahtevao odgovore. Sekretar Usainu Darboe i ostali viši zvaničnici partije su tom prilikom uhapšeni. Mada je UN pozvao gambijsku vladu da postupi suzdržano, Džameh ne deluje kao da će popustiti po pitanju "nezakonitih okupljanja" i opozicije.

Ono što najviše zabrinjava jeste izostanak reakcije međunarodne zajednice. Poznato je da Džameh ima 3.5 miliona dolara vrednu vilu u SAD, kao i milione na međunarodnim računima, ali zarzavanje sredstava zapadnoafričkog diktatora nije ni na vidiku. Iz nekog razloga, SAD su se do sada suzdržavale da govore protiv Džameha i čak su ga toplo dočekale u Beloj Kući u 2014. godine.

Ipak, pre par meseci, kolo sreće se okrenulo kada je Džameh naveo da želi "homoseksualce da ubija kao komarce", na šta je odgovorila EU suspendovanjem 186 miliona evra pomoći Gambiji. Naznaka izolacije načinila je Džameha ranjivijim kod kuće, što je opozicija iskoristila i počela je da se ujedinjuje oko zajedničkog cilja - svrgavanja diktatora. Borba će biti teška, ali barem je počela.

*Tekst prenosimo sa sajta foreignpolicy.com

star
Oceni
2.13
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak