Svet Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (8)

Monstrum izbliza

Ispovest bivše žene vođe ISIS-a

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: militaryobserver.com

Novinar “Expressen”-a uspeo je da uradi kraći intervju sa bivšom ženom Abu Bakra al-Bagdadija, vođe Islamske države, o njihovom zajedničkom životu. Saga al-Dulaimi godinama nema nikakvog dodira sa najtraženijim teroristom sveta, njene veze sa njim su pukle i pre zvaničnog nastanka ISIS-a, ali opet, ona je jedna od retkih osoba koja iz prve ruke može da kaže kakva je u stvari njegova ličnost

“Upoznali smo se negde na granici Libana i Sirije 2008. godine. Sećam se da je bilo proleće, da se u vazduhu osećao miris limuna”, rekla je Saga koja se udala za Bagdadija nakon što joj je prvi suprug poginuo za vreme američke okupacije Iraka, koji je bio lični telohranitelj Sadama Huseina.

“Bila sam udovica koja je sama odgajala blizance, Omara i Usamu. Jednog dana muž od moje tetke mi je prišao i rekao da poznaje muškarca koji bi hteo da oženi udovicu. Ja nisam imala pojma o kome se radi, ali je moj otac već odobrio brak. Tada se on zvao Hisham Muhmad. Izgledao mi je kao normalan čovek. Čak je bio profesor na jednom fakultetu”, rekla je Saga.

Međutim, ona je bila u strahu za svoju decu. Nije bila sigurna kako će se Bagdadi odnositi prema njima. Uselila se u njegovu kuću u kojoj je već živela njegova prva supruga sa decom.

Photo: Stock

“Bilo nas je dosta pod jednim krovom, a stan je bio mali. Nisam imala previše izbora, jer nakon smrti mog prvog supruga nisam imala pojma šta da radim sa svojim životom. Sve mi je od njega zavisilo, a ovo mi je došlo kao neka vrsta spasenja”, izjavila je Saga.

Sa druge strane, kako je navela, njihov brak nije imao neke velike turbulencije. Sve je bilo, više-manje, tiho, mirno i uobičajeno. “Ništa nije govorio o svojoj prošlosti. Bio je, pomalo, misteriozan. Zapravo, nije uopšte puno govorio. Celi dan je provodio na fakultetu gde je predavao predmete vezane za religiju i šerijatski zakon. Došao bi kući uveče i tada bi se jedino i viđali. Dešavalo se da ne dođe i po nekoliko dana. Govorio bi da je bio u poseti kod brata”, rekla je bivša žena najtraženijeg teroriste na svetu.

Saga je bila nesretna, ali ne zbog toga što je Bagdadi bio hladan prema njenoj deci. Baš obrnuto, decu je obožavao, dok je ženama samo – zapovedao. “Stvarno je voleo svoju decu. Bio im je idol. U tom smislu bio je prekrasna osoba, ali moj odnos sa njim bio je ravnodušan i površan”, izjavila je.

Nju je najviše mučila činjenica da pod istim krovom mora da bude sa još jednom njegovom ženom. “Pobegla sam od njega nakon tri meseca braka sa svojom decom. Bila sam trudna, ali mu to nisam rekla. Međutim, nisam pobegla zato što je on loša osoba, već zato što sam ja bila nesrećna. I nisam htela da nerviram njegovu prvu suprugu. Osećao se veliki pritisak u kući, a i bilo mi je dosta svega”, rekla je Saga.

U vrtlogu sirijskog rata: Saga, bivša supruga voše ISISA Al Bagdadija
Photo: screenshot

Otišla je u Bagdad gde je bila smeštena sa familijom prvog supruga. “Nikad ga nisam volela. Bio je čudna osoba s kojom je bilo nemoguće razgovarati. Došao bi uveče kući, seo za sto i samo naređivao. Donesi mi ovo, napravi ono…”, objašnjavala je Saga kakav je Bagdadi bio. Kada su američke trupe napravile invaziju na Irak, nakon nekoliko godina, ona i njen brat su postali aktivni pripadnici pokreta otpora.

“Ja jesam, ali al-Bagdadi nije. Nije imao volje da se uključi u pokret otpora. Ličio je na porodičnog čoveka. U stvari, on je to i bio. Malo strožiji, ali takav je. I sada, kada ga se takvog setima, nikako mi ne ide u glavu kako je postao prvi čovek najopasnije terorističke organizacije u istoriji”, začudila se Saga.
Kao što je rekla, trudna Saga je uspela da pobegne, ali nakon nekoliko meseci, on je saznao da mu je rodila ćerku Hagar. “Poslednji razgovor smo imali 2009. godine. Pitao me želim li da se vratim natrag, a ja sam mu jasno rekla da neću. On mi je odgovorio da mogu da zadržim ćerku sve dok ne pronađem novog muža”, rekla je.

Ali, u poslednje četiri godine Saga je četiri puta bila hapšena. “Prvi put su me uhapsile Asadove snage. Optužili su me da sarađujem s pobunjenicima, ali u stvari su preko mene hteli doći do mog oca. On i moj brat bili su pripadnici al-Nusre”, nevela je ona.

I dok je mlađi Sagin brat ratovao u Siriji, drugi je zaradio doživotnu kaznu u Iraku zbog terorističkog napada. Sa druge strane, sirijske vlasti su bile uverene da je Sagin otac bio jedan od šefova terorističke grupe al-Nusra i upravo zbog toga je devojka provela šest meseci u zatvoru. A puštena nakon velike razmene zarobljenika.

“Spasio me moj brat koji je bio među glavnima u al-Nusri. Nisam ga dugo videla. Bio je naoružan, a na sebi je nosio pojas s eksplozivom”, izjavila je ona.
Očajna Saga u društvu terorista bila je samo desetak dana nakon čega je odlučila pobeći u Liban. Odmah, nakon toga, uhapsili su je i strpali u zatvor. “Tada sam od šoka skoro propala u zemlju. Pokazali su mi sliku mog bivšeg supruga i pitali me da li mogu da ga prepoznam. Tresla sam se. Bila sam udata za Abu Bakra al-Bagdadija! Sedam godina posle, saznajem da sam bila žena najgoreg čoveka na svetu. Od besa sam razbila prozor!”, rekla je Saga.

Libanske vlasti su sprovele DNK analizu na Saginoj ćerci kako bi potvrdili istinitost te tvrdnje. Testovi su pokazali da je al-Bagdadi zaista njen otac. “Provela sam u zatvoru 15 meseci. Opet su me pustili u razmeni zarobljenika s al-Nusrom. Pokušala sam pronaći brata Kaleda, ali njega nije bilo. Saznala sam da je poginuo na ratištu. Nakon svega toga, libanske vlasti su me pitale gde želim da živim: da li da me vrate na teritoriju ISIS-a ili da ostanem tamo kod njih? Nisam mogla da dopustim da mi deca pate. Ostala sam u Bejrutu”, navela je u svojoj ispovesti bivša supruga Al Bagdadija.

star
Oceni
4.54
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak