Svet Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Bizarni zahtevi turskog predsednika

Erdogan traži izvinjenje zbog pesme

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Reuters/Wolfgang Rattay

Tursko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je nemačkog ambasadora u Ankari na razgovor zbog satiričnog priloga nemačkog javnog servisa NDR u kojem se kritikuje autoritativno ponašanje turskog predsednika Redžep Tajip Erdogana

"Nemački ambasador u Turskoj Martin Erdmann morao se tokom dvočasovnog razgovora pravdati zbog dvominutnog satiričnog priloga u emisiji 'Extra3' javnog servisa severnonemačke radio-televizije NDR. Pritom se nije radilo o uobičajenoj razmeni mišljenja, kako je to običaj unutar diplomatskog zbora, nego o pozivanju na red u neobično oštrom tonu", objavio je nedeljnik “Der Spiegel” pozivajući se na diplomatske krugove.

Turski zvaničnici su se požalili nemačkom ambasadoru zbog satirične pesme "Erdowi, Erdowo, Erdogan" (što je obrada hita pop pevačice Nene iz osamdesetih "Irgendwie, irgendwo, irgendwann") i u kojoj se kritikuje Erdoganov odnos prema medijima, ali i njegov način života.

Photo: Tanjug/AP/Emrah Gurel

"Novinar koji nešto napiše, što Erdoganu nije po volji, već se sutradan nađe u zatvoru", stoji u jednom stihu. A u drugom se govori o "hvalisavcu s Bosfora koji živi na visokoj nozi". U isto vreme turski predsednik Erdogan žestoko je kritikovao strane diplomate, nemačkog i britanskog predstavnika u Ankari, zbog njihovog prisustva u sudnici u kojoj je započeo proces novinarima Canu Duendaru i Erdemu Guelu zbog kritičkog pisanja na račun vladajućih u Turskoj. Erdogan je tom prilikom rekao kako ove diplomate "nemaju šta da traže u sudnici"; da je "ovo Turska, a ne njihova zemlja", i tako indirektno zapretio proterivanjem.

Dundar i dopisnik tog lista iz Ankare Erdem Gul optuženi su za pokušaj rušenja turske vlade objavivši prošlog maja snimak u kojem se, kako tvrde, vidi da su turske obaveštajne agencije pomagale 2014. godine u krijumčarenju oružja u Siriju.

PHOTO/EPA:TOLGA BOZOGLU

"Generalni konzul određene zemlje otišao je na suđenje dvojici novinara optuženih za špijunažu kako bi ga podržao. Povrh toga on pravi fotografiju obraz uz obraz sa novinarom i objavljuje je" rekao je Erdogan, a prenela državna agencija Anadolija pozivajući se na tekst govora u turskoj ratnoj akademiji.

Erdogan je istakao da se neimenovani diplomata nije na tome zaustavio već je na društvenim medijima pisao kako "Turska mora da odluči kakva zemlja želi da bude". Turske vlasti nedavno su odbile produžiti akreditaciju dopisniku Der Spiegela iz Turske koji je bio poznat po otvorenom i kritičkom odnosu prema stilu vladanja Erdogana.

U međuvremenu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je danas jednog stranog diplomatu zbog toga što je na suđenju za špijunažu napravio "selfi" fotografiju sa jednim od dvojice optuženih novinara. Erdogan nije imenovao diplomatu, ali Rojters prenosi da je britanski generalni konzul Li Tarner okačio u petak na svom Tviter nalogu fotografiju sa glavnim urednikom lista "Džumunhurijet" Kanom Dundarom.

 

star
Oceni
4.33
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak