Svet Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Bizarna strana vladavine turskog autokrate

Sultan u Ataturkovoj republici: Erdogan iznad svega

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Kada se on pojavio vreme je stalo: Redžep Tajip Erdogan, sultan jeftinog populizma
Kada se on pojavio vreme je stalo: Redžep Tajip Erdogan, sultan jeftinog populizma
Photo: Reuters/Wolfgang Rattay

Kao što to često biva slučaj u autokratskim oblicima vladavine gde se brižljivo neguje i popularizuje kult voljenog vođe, tako i autoritarni režim turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ima svoje brojne bizarne momente

Prema pisanju lista "Jeni šafark", Turčin Ali D. je između bračne sreće i ljubavi prema Redžepu Tajipu Erdoganu, izabrao ovo drugo, pa je policiji prijavio svoju suprugu zbog vređanja voljenog vođe. Prema navodima tog lista, u Turskoj se sve češće događa da se sudski progone osobe zbog vređanja političara, a neki su osuđeni i na zatvorske kazne. Ali D. je više puta snimio svoju ženu dok je u kući vređala Erdogana kada bi ga videla na televiziji i zapretio joj je da će snimke predati policiji ako ne prestane to da čini. Supruga je, očigledno, nastavila po starom, pa je muž odneo snimak u policiju, zbog čega je ona podnela zahtev za razvod braka.

Uvek okrenut voljenim masama: Erdogan pozdravlja svoje fanove
Photo: EPA/KERIM OKTEN
Ovo, međutim, nije jedina bizarna vest koja puni stupce turskih štampanih medija. Nedavno su mediji izvestili da je turski predsednik održao prijem za oko 300 ljudi koji su prestali da puše, a među kojima je bilo i njih 18 koje je Erdogan, navodno, lično uverio da treba da se odreknu svoje šejtanske navijke. Erdogan, veliki protivnik pušenja, poznat je po tome što je pokušavao da uveri ljude da prestanu da puše time što im je uzimao kutije cigareta, prenela je agencija AP.

Turski mediji su objavili da su na prijemu čak bile izložene neke od tih konfiskovanih kutija cigareta, na kojima su stajala imena njihovih bivših vlasnika. Erdogan je gostima poručio: "Ne može da postoji sloboda kao što je sloboda pušenja." U Turskoj je 2009. godine zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru.

Pored borbe protiv duvanskog dima, Erdogan stiže da se bavi i drugim humanim delima. Kako su saopštili izvori bliski predsedniku, a to je potkrepljeno i odgovarajućim video snimkom, Erdogan je nedavno zaustavio svoje službeno vozilo na jednom istanbulskom mostu i odlučio da pokuša da odgovori čoveka od samoubistva. Na kraju je, kroz prozor svog automobila, uspeo da nagovori muškarca koji je želeo da izvrši samoubistvo da to ne učini, a potom je predsednikovo lično obezbeđenje pomoglo nepoznatom muškarcu da pređe na bezbednu stranu mosta. Nakon što je, na nagovor oca nacije, odustao od svog suicidnog nauma, nepoznati muškarac je došao do vozila u kojem se nalazio predsednik gde ga je, u znak zahvalnosti, poljubio u ruku!

star
Oceni
4.00
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak