Svet Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

In memoriam

Preminuo Žak Rivet

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Filmski reditelj Žak Rivet, jedan od najistaknutijih pripadnika francuskog novog talasa, umro je u petak u Parizu u 87-oj godini života

Bio je jedan od najlucidnijih i najinovativnijih, najslobodnijih pripadnika novog talasa, istakao je nekadašnji kritičar i bivši predsednik Međunarodnog filmskog festivala u Kanu Žil Žakob.

"Francuski film izgubio je jednog od svojih najslobodnijih i najinovativnijih reditelja", rekla je glumica Ana Karina, koja je je igrala u Rivetovom filmu "Redovnica", snimljenom po Didroovom romanu.

Rivet je je, zajedno sa Klodom Šabrolom, Fransoom Trifoom, Erikom Romerom i Žan-Likom Godarom, bio osnivač "Novog talasa", čiji se uticaj proširio na svetsku kinematografiju. Karijeru je započeo objavljivanjem filmske kritite. Tokom 1960-ih je bio urednik renomiranog časopisa "Cahiers du cinema".

Rivet je razvio karijeru prepunu najrazličitijih eksperimentalnih filmova. Uvek se kretao nekonvencionalnim putem, a njegovi filmovi uneli su brojne modernističke elemente u filmsku umetnost. Njegov filmski prvenac Pariz nam pripada (Paris nous appartient, 1961.) zasnovan je na improvizaciji, jednoj od brojnih inovacija ovog reditelja. 

Glavne karakteristike Rivetovih filmova često su publici postavljale zahtevne zadatke, a zahvaljujući tome nije postigao popularnost poput pojedinih kolega iz novog talasa. Iscrpno pripovedanje i dekonstrukcija klasičnih elemenata fabule samo su neki od postmodernističkih pristupa Riveta. Njegovi filmovi trajali su i po nekoliko sati, a među njima se ističe Out one (1971), gotovo epsko iskustvo u trajanju od 13 sati. 

"Celine et Julie vont en bateau" (1974) je Rivetovo napoznatije i najcenjenije delo. Za film "La Belle Noiseuse", u kom igraju Mišel Pikoli, Džejn Birkin i Emanuel Bear, osvojio je Gran pri Kanskog festivala.

Poslednji dugometražni film - "36 vues du Pic Saint-Loup", snimio je 2009. godine.

star
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak