Svet Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

In memoriam

Umro Pol Kantner

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Pol Kantner, jedan od osnivača psihodelične rok grupe "Jefferson Airplane" koji posle učestvovao i u pravljenju "Jefferson Starship"-a, umro je 28. januara u svojoj 74.godini života. Početkom nedelje je doživeo srčani napad, ali nije mogao da se oporavi. Patio je od brojnih srčanih smetnji i problema u poslednjih par godina

"Jefferson Airplane", koji su oformili Kantner i Marti Bejlin 1965. godine postaje jedna od najuspešnijih i najperspektivnijih grupa koje su bile vodeće u "revoluciji cveća" u San Francisku. Uz pomoć Grejs Slik, njihovog vodećeg i najžešćeg ženskog vokala tog vremena, grupa postaje već toliko poznata 1966. godine, čak i pre nego što su se njihovi singlovi "Somebody to love" i "White Rabbit" našli na listi od top deset širom sveta.

Grupa je imala četiri zlatna albuma i dostigla svoj vrhunac nastupom 1969. godine na Vudstou. Iz tog doba, ostala je čuvena Kantnerova rečenica koja je obeležila čitavu jednu deceniju: "Ako možeš da se setiš šezdesetih, onda zapravo nisi ni bio tamo".

Sedamdesetih godina, grupa prelazi na viši nivo, menjajući ime u "Jefferson Starship". U to vreme doživljavaju najveći komercijalni uspeh. Njihovi albumi "Spitfire" i "Earth" probijaju se u top pet albuma u SAD, dok "Miracles" i "Count on me" idu u top deset singlova.

Kantner je napustio bend 1984. godine, i pre njihove "klavijaturizacije" sa pesmom "We built this city". Ne slažući se sa smerom u kojem je grupa išla, pravno je tražio da se iz imena grupe ukloni "Jefferson".

"Jefferson nikada neće biti deo osamdesetih. Mi smo bili deo eksplozije rokenrola i esid kulture, a ne novca", govorio je Kantner.

Na vest o Kantnerovoj smrti, njegov dugogodišnji prijatelj Marti na nalogu Instagrama je napisao: "Toliko sećanja mi prolazi trenutno kroz glavu. Toliko trenutaka u kojima smo on i ja otvorili nove svetove. On je bio prvi čovek kojeg sam izabrao da bude u bendu, a on je bio prvi čovek koji me je naučio kako da srolam džoint".

Rest in power, Paul Kantner.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak