Svet Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Advokat porodice optužuje Putina

"Mali despot" iz Kremlja je ubio Litvinjenka

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO:Stock

Advokat udovice ruskog špijuna Aleksandara Litvinjenka rekao je da je bivši agent KGB-a ubijen po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina. Osim toga, advokat Ben Emerson je naveo i da su ruske vlasti u nekoliko navrata pokušale da spreče istragu o smrti

Advokat udovice bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinjenka, izjavio je petak na kraju britanske istrage o ovom slučaju da je ruski predsednik Vladimir Putin "mali despot" koji zajedno sa prijateljima Kremlja stoji iza Litvinjenkovog ubistva. Emerson je rekao da je Litvinjenko "identifikovan kao neprijatelj države koji je morao biti likvidiran" zbog toga što je hteo da otkrije veze između Putina i organizovanog kriminala.

Litvinjenko je umro 2006.godine u londonskom hotelu Milienijum tri nedelje pošto je popio zeleni čaj zatrovan radiokativnim polonijumom, a britanske vlasti na kraju javne istrage kažu da ima dokaza da se Rusi Andrej Lugovoj i Dmitri Kovtun optuže za ubistvo. Sam Litvinjenko je pre smrti oputužio Putina da je naručio njegovo ubistvo.

Lugovoj i Kovtun negiraju umešanost a ruska vlada odbacuje bilo kakvu vezu sa ubistvom i pokreće pitanje britanskih razloga za ovakve optužbe zbog kojih su odnosi dve zemlje pali na najniži nivo od kraja Hladnog rata.

Poslednjeg dana javne istrage koju je sprovela britanska komisija, Emerson je rekao da naučni dokazi koji povezuju Kovtuna i Lugovoja sa tragovima polonijuma pokazuju da su oni, van svake sumnje, bili odgovorni za ubistva. On je rekao da su testovi u kupatilu Kovtunove sobe u hotelu Milenijum otkrili količinu polonijuma koja bi tu mogla biti samo zahvaljujući direktnom kontaktu sa ovim izotopom.

"Isti naučni dokazi pokazuju van svake sumnje da je ubistvo naručila ruska država", rekao je Emerson. On je podsetio da je Putin u martu odlikovao Lugovoja na isti dan kada je advokat pred komisijom u Londonu iznosio dokaze o Kovunovoj umešanost.

Prema Emersonu to je bio "preteći gest podrške," sa ciljem da se zastraše oni koji sprovode istragu.

Emerson je optužio Kovtuna, Lugovoja i rusku državu da su pokušali da manipulišu i potkopaju nezavisnu istragu, a najskoriji primer je odustajanje Kovtuna od svedočenja putem video linka ove nedelje.

"Taj pristup mnogo govori i pokazuje da postoji mnogo razloga za zaključak da su Putin i njegovi prijatelji bili ne samo iza ubistva već da sada čvrsto stoje i iza ubica," rekao je on.

Predsednik britanske Istražne komisije Robert Oven optužio je ranije ruske vlasti odnosno prvoosumnjičenog Dmitrija Kovtuna za podrivanje istrage.

Dmitrij Kovtun, jedan od dvojice Rusa optuženih za ubistvo bivšeg špijuna KGB Aleksandra Litvinjenka, 2006. godine, ponudio je da svedoči iz Rusije preko video-linka, ali je u poslednjem trenutku rekao da nema dozvolu za to jer je u obavezi prema istrazi koja se vodi u Rusiji.

Oven je rekao da je ili Kovtunova ponuda o svedočenju šarada ili su nametnute "prepreke kako bi ga sprečile da to učini", preneo je AP.

Britanske vlasti navode da postoji dokaz da je Dmitrij Kovtun, zajedno sa svojim saradnikom Andrejem Lugovojem, otrovao Litvinjenka, kritičara Kremlja, ubacivši mu polonijum-210 u šolju zelenog čaja koji je popio u hotelu "Milenijum" u centru Londona.

star
Oceni
2.62
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak