Stav
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Sodoma i Gomora: Seks afere u SPC

Kačavendi crven ban umjesto Svetog Duha

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Kačavenda: Plećima svojim svedočim Boga i ljubav njegovu
Kačavenda: Plećima svojim svedočim Boga i ljubav njegovu
Photo: www.flickr.com

Umjesto da se bavi najškakljivijim skandalima (koji su valjda u SPC-u postali toliko uobičajena pojava da se na njih niko i ne obazire), patrijarh Irinej Gavrilović je odlučio dodatno zaoštriti kurs prema odmetnutom vladiki raško-prizrenskom Artemiju

Iako “crveni” januar još uvijek nije protekao, SPC i dalje nastavljaju potresati skandali. Najprije je pod vrlo sumnjivim okolnostima opljačkan umirovljeni episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavanda (koji, unatoč tome što je proizveo najveći seks skandal u istoriji SPC-a, živi u udobnosti konaka manastira Pet jezera koji je izgradio da bi u njemu proveo starost i u njemu, bez ikakvih ometanja, služi i liturgiju). Kako su preneli mediji, Kačavendi su, tom prilikom, nestala i neka vrlo bitna dokumenta, a policija ispituje o čemu je riječ.

U isto vrijeme je objavljeno da je kanadski episkop Georgije (inače poznat po stotinama, nikad u obzir uzimanih, pritužbi vjernika za “nestašluke” sa monahinjama i drugim osobama ženskog spola), pozvan na “saslušanje” kod patrijarha Irineja koje će se održati 23. januara. Više eparhijskih sveštenika ga je optužilo da je, svojim skarednim ponašanjem, doveo do toga da 200.000 Srba koji žive u Kanadi, ne dolazi u crkvu ili da se priklanjaju drugim vjerskim zajednicama.

Odbrana lažnom pobožnošću

Georgije je, poučen Kačavendinim iskustvom, brže-bolje, organizovao peticiju svešteničkog bratstva Eparhije kanadske u odbranu svoga episkopa kojeg “perom udaraju legioni lažnih dušebrižnika i moralista” i to “po plećima onoga koji na ovim prostorima svedoči Boga i ljubav Njegovu.” U Crkvi se spekulira da će Georgije biti zadržan u Beogradu, te da će na majskom Saboru biti penzionisan (dakle, ne i lišen crkvenih činova, baš kao i Kačavenda), a da će mu u eparhiju biti poslata finansijska inspekcija. Sve drugo, od žrtava Kačavendinih seksualnih iživljavanja, preko Georgijevih “izleta” će se uspješno zataškati.

Episkop Georgije, nestašni seksualni izletnik

Umjesto da se bavi najškakljivijim skandalima (koji su valjda u SPC-u postali toliko uobičajena pojava da se na njih niko i ne obazire), patrijarh Irinej Gavrilović je odlučio dodatno zaoštriti kurs prema odmetnutom vladiki raško-prizrenskom Artemiju (detroniziranom i raščinjenom zbog navodnih finansijskih malverzacija ), fanatiku i nacionalističkom šovenu, koji koristeći sveopšte razočarenje vjernika postojećim raskalašenim episkopatom, stiče sve više pristalica za svoju zilotsku (ekstremističku op.a.) sektu.

Artemije crkvene arhijereje, između ostalog, optužuje da su izdali Kosovo i da je jedini razlog njegove smjene nekooperativnost sa organima vlasti međunarodne zajednce na Kosovu. Zvanična crkva ga je, međutim, optužila da je sa međunarodnom zajednicom itekako sarađivao, štaviše, da je blokirao saradnju samo u slučajevima kada nije mogao dobivati novac, mimo bilo kakvog protokola, dakle, “na ruke” i da je mnogo tog novca pohranio u bankama u Švicarskoj, Grčkoj i Srbiji, te da od njih izdržava svoju sektu. Artemije je zbog ovih tvrdnji tužio nekoliko episkopa, ali nijedan od sudskih postupaka još nije završen.

Kačavendina omiljena lektira: Čitam ga svaku noć prije spavanja umjesto Biblije

Kakogod, Crkva se i dalje ne usuđuje radikalno obračunati sa Artemijem, računajući da će mu tako još više podići popularnost. Stoga stvar i dalje ostaje na prijetnjama.“Ukoliko se i ovoga puta oglušite o Naš poziv, teška srca moramo da Vam predočimo da ćete Nas primorati – zajedno sa ostalom braćom arhijerejima, naročito onima u čijim eparhijama pokušavate da uspostavite paralelnu parasinagogalnu i raskolničku strukturu – da preduzmemo dalje kanonske mere protiv Vas; a sami znate koja je sledeća kanonska mera”, napisao je, između ostalog Irinej Artemiju, zaboravivši napomenuti da, već spomenuti, “nestašni”, “brat arhijerej” Georgije, u strahu od smjenjivanja, otvoreno šuruje sa crkvenim zilotima, izdajući se za čuvara pravoslavlja od “jeresi ekumenizma”, tj. navodnog, ujedinjenja sa Rimokatoličkom crkvom, na čemu se bazira zilotska propaganda protiv zvaničnih crkvenih struktura.

Neoborivi dokazi

Georgije i u ovom slučaju oponaša Kačavendu, koji je, suočen sa neoborivim dokazima i svjedočenjima o svom seksualnom nasilju, također pokušao da se brani pozivanjem na tradiciju i nacionalne vrijednosti (podsjetimo, čak je pokušao da stupi u vezu sa odmetnutim Artemijem, ali mu je taj pokušaj propao.) U međuvremenu se patrijarhu Irineju obratio Bojan Jovanović koji je i započeo cijeli slučaj otkrivanja skandala u SPC-u, i koji mjesecima pokušava dobiti termin prijema u Patrijaršiji kako bi otvoreno postavio pitanja zbog čega Crkva pokušava zataškati skandale u koje su umiješani različiti episkopi.

“Vaša svetosti, u ove dane mira i radosti, obraćam Vam se još jednom i podsećam Vas na odluku, koju su mi u više navrata saopštili Vaši najbliži saradnici, da ćete me primiti po mojoj molbi. Pošto svoju odluku niste ispoštovali i pored toga, obraćam Vam se ponovo što ne smatram poniženjem nego svojom obavezom prema Svetoj Crkvi i Vašoj ličnosti. Vaša ledena ravnodušnost i samouverenost u sopstvenu nepogrešivost dovešće do nesagledivih posledica po episkope, klir i verni narod. Zbog svega toga Vam ponovo i poslednji put pišem, jer novi udar će biti desetostruko jači i ta sablazan u ovom trenutku nije potrebna mnogonapaćenom vernom narodu. Trideset pet godina ste svi znali o pedofiliji i opet služili sa ljudima otpalim od vere, nagrađivali ih raznim lentama što je velikoj meri duhovni život srpskog naroda odvelo u propast. Ukoliko se i ovog puta oglušite teška srca moram Vam predočiti da ću preduzeti dalje mere potpunog ogoljenja teških krivičnih dela za koje imam i dokaze. Šaljem Vam omot strašnog filma od 30 minuta koji ću ponuditi javnosti, a već, kao što znate, ima dosta zainteresovanih”, napisao je, između ostalog, Jovanović.

Naš izvor blizak Srpskoj patrijaršiji nam je saopštio da je pismo primljeno i da je u njemu i omot CD-a na kojem je snimljena, javnosti još neprikazana, “Sodoma i Gomora Vasilija Kačavende”. Isti nam je izvor rekao da je na koricama CD-a slika Kačavende kojem je iznad glave “umjesto Svetog Duha, crven ban”.

Kačavenda pomazuje dečaka
Photo: kurir-info.rs

Kako se približava majsko zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC-a, u Crkvi se mogu očekivati sve zategnutiji odnosi. Mnoga pitanja su stavljena pod tepih, a najavljeno penzionisanje episkopa zagrebačko-ljubljanskog Jovana i mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, kao i moguće uklanjanje “nestašnog” Grigorija kanadskog svakako će značiti i niz najpodlijih intriga u otimanju za njihove pozicije. Kako nam kaže naš dobro obaviješteni izvor, siva crkvena eminencija episkop bački Irinej Bulović je pomalo ustrašen od razvoja situacije i pokušava da, za početak, zaštiti svoju poziciju. U svakom slučaju, ignorisanje Bojana Jovanovića se nastavlja. Znamo kako je ono završilo prošli put.

*Tekst prenosimo iz prijateljskih BH Dana

star
Oceni
4.65
Ostali članci iz rubrike Stav
Tagovi