Stav
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (40)

Pitanja bez odgovora

Šta ako Kusturica nije DB?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: D. Milenković

Sad bi mi tek bilo jasno i ono kad je tužio Biljanu Srbljanović sudu jer je napisala da ga je Milošević finansirao. I sad opet – shvatila bih što tuži e-Novine za onolike pare! To s DB-om bi mi sve objasnilo

Super mi je ovo da je Kusturica DB! To bi onda bilo objašnjenje za mnoge njegove poteze kojima sam se onoliko čudila. Na primer, to napuštanje Sarajeva i bliskost s režimom u Beogradu tokom rata u njegovoj Bosni. Tačnije – bliskost sa svim neobičnim režimima u Beogradu. Pa onda sve ono što je od tih režima dobio – na primer planinu.

Pa, onda, recimo, kako to da mu opština Užice umanji porez za uređenje građevinskog zemljišta na Mećavniku za 99%, kako je javio Tanjug. Razbistrilo bi mi se u tom slučaju i to kako je dobio razne neobične nagrade, na primer Karićevu, i zašto je, pritom, na dodeli, izjavio da „nagrada dolazi iz porodice koja baštini svoju tradiciju, a ta porodica podseća na onu iz čuvenog filma Prohujalo sa vihorom“.

Prosvetlilo bi mi se i značenje onog njegovog pokrštavanja i preimenovanja u Nemanju.

S DB-om iza leđa stvarno bi imao smelost da izjavi da „smatra turskog ministra kulture za neprijatelja jer on to zaslužuje”. I njegov žal za Miloševićevom uređivačkom politikom u listu Politika bio bi mi skroz jasan, kao i njegova izjava: „Želim da pomognem da 'Politika' bude ona stara, dobra 'Politika', koja prvenstveno treba da ima, kao što je prirodno, težište u svom narodu. Insistirajući na njenim tradicionalno proverenim i dobrim vrednostima, jer zaista verujem da kada se kaže 'Politika' nije isto što i 'Blic', ili B92, kao što nisu isto 'Kurir' i 'Večernje novosti'.“

Taj DB mi je sad objašnjenje za njegov nastup na mitingu „Kosovo je Srbija“ kad je grmeo sa bine i zastrašivao intelektualce: „Gde su večeras domaći miševi koji lažu za platu da smo niko i ništa. Gde su oni koji se rugaju kosovskom mitu i pretpostavljaju mu holivudski?

Sad bi mi tek bilo jasno i ono kad je tužio Biljanu Srbljanović sudu jer je napisala da ga je Milošević finansirao. I sad opet – shvatila bih što tuži e-Novine za onolike pare! To s DB-om bi mi sve objasnilo.

Al' šta ako Kusturica nije DB?

 

star
Oceni
4.62
Ostali članci iz rubrike Stav
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak