Stav
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (39)

Od Drvengrada do Kamengrada

Prodavač cigle

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Kadar za Nemanju: Višegrad pre nego što postane Kamengrad
Kadar za Nemanju: Višegrad pre nego što postane Kamengrad
Photo: wikipedia

Gradeći prvo Drvengrad, a sada najavljujući Kamengrad, Kusturica, reče jedan moj prijatelj, svojom pojavom i djelima dokazuje da je ipak u međuvremenu doživio nekakvu evoluciju. Doduše, veli, kontra-evoluciju: od prodavača cigle pretvorio se u pećinskog čovjeka

Poznati srpski reditelj Emir Kusturica gradiće u Republici Srpskoj, u Višegradu Kamengrad...” Tako je nekako glasila vijest kada sam oko Nove godine bio u posjeti rodnoj banjalučkoj grudi. Naravno, vijest je emitovala Radiotelevizija Republike Srpske, čije je sjedište u srpskoj Banjaluci, u kojoj se, otkako su je fašisti okupirali, Mejdan sada zove - Obilićevo, Budžak - Lazarevo, a Gornji šeher - Srpske toplice (boktejebo!).

Nemanja je tada precizirao da će Kamengrad imati „50 renesansnih kamenih kuća, paralelne ulice, povezane trgove, crkvu i galeriju”, izrazivši očekivanje da će cijeli posao biti završen do 2014. godine. Kamengrad će, veli, biti smješten između ćuprije na Drini i ušća Rzava.

Safet Isović je pjevao ovako:

...A i jutros slušam, pjevaju slavuji
na Bikavcu brdu grada Vi
šegrada
ustaj, curo mala, ružo procvjetana
ve
ć je zora rana Drinu obasjala...”

Onda su došli Lukići i ostala koljačka banda pa su palili žive ljude u kućama i silovali djevojčice, djevojke i žene - na Bikavcu. Otada se pjesma „Višegrade, grade...” u pristojnom društvu ne naručuje i ne pjeva. Sem ako je nećemo zaliti rijekama suza.

Bosanska elegija: Prizor iz Višegrada
PHOTO: www.radiosarajevo.ba
Mi Bosanci dobro znamo šta znači riječ “jalijaš”. Eufemistički rečeno, riječ je o vrsti sitnih kriminalaca, gradske ali rubno-mahalaške raje koja se voli potući i ukrasti, koja ima svoj specifičan smisao za humor. U svojim mlađim danima, i cure su se palile na jaliju, jer je među jalijašima bilo i šmekera, valja to priznati, ali je bilo i onih koji su, ajmo sada malo po beogradski, bili najobičnije jajare, čiji je omiljeni sport bio - prodavanje cigle! Naiđeš tako zagrljen s djevojkom po mraku u nezgodnu mahalu, kad te iz mraka spopadnu dvojica-trojica s ciglom u ruci i pitanjem: „Oš kupit ciglu?” Dalje znate i sami: ako je kupiš - najebo si, ako je ne kupiš - opet si najebo. Jer je njima jedini cilj da te prebiju, i to pred curom, i to ciglom. I, eto, kažu legende, više je puta tako iz mraka ispadao sa ciglom u rukama, i izvjesni Emir K.

I sad ova tužba nije ništa drugo nego ona ista cigla iz mraka. Samo što nam se u međuvremenu svijet pretvorio u najgoru mahalu, u nekakav Bronks, u kojem se on osjeća kao svoj na svome.

Gradeći prvo Drvengrad a sada najavljujući Kamengrad, Kusturica, reče jedan moj prijatelj, svojom pojavom i djelima dokazuje da je ipak u međuvremenu doživio nekakvu evoluciju. Doduše, veli, kontra-evoluciju: od prodavača cigle pretvorio se u pećinskog čovjeka.

Kusturica je danas skoro skroz svoj na svome: živi u državi koja ima najviše zlikovaca po kvadratnom metru u Evropi, u kojoj bivši radikali sede na stiroporu i mole se za spas siromašnih, u kojoj bivši Miloševićevi portparoli postaju “najevropljani”, u kojoj u srednjim školama u Vojvodini na ulaznim vratima uvode detektore za metal da klinci ne bi unosili noževe u škole, u kojoj je, dakle, zlo toliko uznapredovalo da je samo pitanje dana kada će eksplodirati kao ekspres lonac…

Ali, on - Kusturica – ipak je samo skoro skroz kao riba u vodi. U svojoj suštini, on je jedna tužna egzistencija, čovjek koji je oduzeo sebi pravo na zavičaj, jalijaš koji nema svoju mahalu iz koje bi iskočio i lupio nekog ciglom u glavu. On je zao i samim tim bolno banalan.

I tako, kad sam pio jesenas kafu na Baščaršiji, pitala me neka sarajevska raja gdje ja to živim. Rekoh: u Novom Sadu. Vele oni, kroz onaj šeretski jalijaški osmijeh: „Ako sretneš Kustu samo mu ‘vako kaži: ‘Emire, kad ćeš ti ‘vamo?”

* Sve tekstove o Emiru Kusturici možete pročitati ovde

star
Oceni
3.93
Ostali članci iz rubrike Stav
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak