Stav
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (9)

Pregled nedelje

Dobro plaćeni patriotizam

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Moglo bi i Ministarstvo kulture da odvoji koju kintu: Artemije obrađuje Nebojšu Bradića
Moglo bi i Ministarstvo kulture da odvoji koju kintu: Artemije obrađuje Nebojšu Bradića
Photo: FoNet/Ivan Maksimović

Uvek se pokaže da iza nečijeg ekstremizma stoje velike pare. Svi koji neprekidno gude o svom velikom patriotizmu i borbi za srpski narod, najplaćeniji su u Srbiji. Ispostavlja se da su teški srebroljupci i bez pardona debelo naplaćuju svoje vajno rodoljublje. Država i vlast im na sve moguće načine namiču novac i plaćaju svaki korak koji naprave. Slučaj vladike raško-prizrenskog Artemija je bez presedana. Navodno je sam sebi odredio platu od 144.000 dinara, dok njegova eparhija dobija od države pola miliona evra godišnje, piše Blic! Čitam kolike su plate njegovih saradnika, sekretara, arhivara, prevodilaca, šofera, a ima i dva kuvara. Pretpostavljam da je vladika navikao na luksuz još iz vremena kada je 300 hiljada Srba sa Kosova odlučivalo o sudbini sedam miliona Srba u Srbiji

Poslednjih godina demokratski ugled Srbije puca po šavovima, a poslednjih meseci posle novog zakona o informisanju i zabrani doštampavanja knjige u kojoj je objavljena samo istina, definitivno se ukazalo nakazno i nedemokratsko lice vlasti. Prošlost nam se vratila na velika vrata, zajedno sa uvežbanim manipulantima koji ne umeju drugačije da vladaju od svojih prethodnika. Kako i da bude drugačije kad su im saradnici, savetnici i miljenici „otpali“ od bivšeg diktatora. Kako je moguće prihvatiti i dovesti na vlast bivše totalitariste, šljamare i njihove sluge, ako cilj nije bio dočepati se vlasti po svaku cenu? Jadna je država u kojoj se zabranjuje istina, a sudije za dobru platu rade sve što vlast hoće.

Anketa Cesida tvrdi da su u Srbiji životom najzadovoljniji mladi - 82 posto mlađih od 25 godina nema problema i uživa u životu! Nije nelogično jer se zna da žive kod roditelja koji brinu o svim njihovim egzistencijalnim potrebama. O budućnosti će misliti sutra kao Skarlet O’Hara. Ili su naivni, zavedeni, neiskusni i neobrazovani, a po statistikama stranih istraživača se zna da su na dnu lestvice evropskog znanja i obrazovanja. Ili su istraživači Cesida permutirali broj 28 i ne čitaju crnu hroniku. Mediji neprestano objavljuju informacije o pokušajima suicida, a psihijatri dobro znaju koliko je samoubistava i pokušaja samoubistava među omladinom, naročito u Beogradu. Ništa nije bolje ni u manjim gradovima poput Vranja, gde ugledni psihijatar tvrdi da među samoubicama ima najviše devojaka koje se truju, seku vene i vešaju. Kako objasniti mladalačko zadovoljstvo pored neverovatne količine nasilja u školama, svakodnevnog pucanja i ubijanja u kafićima, obračuna noževima na ulici i nasilja na fudbalskim stadionima, gde ne zalaze stariji od 35, ako im je život mio? Onomad je usred Beograda demoliran autobus i bačena zapaljena baklja među putnike, a mladi zadovoljni!? Ma hajde Cesidu, vraže jedan nevaljali!

Ne znam kako, ali uvek se pokaže da iza nečijeg ekstremizma, stoje velike pare. Svi koji neprekidno gude o svom velikom patriotizmu i borbi za srpski narod najplaćeniji su u Srbiji. Ispostavlja se da su teški srebroljupci i bez pardona debelo naplaćuju svoj patriotizam. Država i vlast im na sve moguće načine namiču novac i plaćaju svaki korak koji naprave. Slučaj vladike raško-prizrenskog Artemija je bez presedana. Navodno je sam sebi odredio platu od 144.000 dinara, dok njegova eparhija dobija od države pola miliona evra godišnje, piše Blic! Čitam kolike su plate njegovih saradnika, sekretara, arhivara, prevodilaca, šofera, a ima i dva kuvara. Pretpostavljam da je vladika navikao na luksuz još iz vremena kada je 300 hiljada Srba sa Kosova odlučivalo o sudbini sedam miliona Srba u Srbiji. I sada bi, ali ne mogu, pa se teše kešom. Pitam se šta će starom čoveku -duhovniku tolike pare, dok se po čitavoj Srbiji gladuje? Zašto je Vlada Srbije tako velikodušna prema crkvi kad smo u dubokoj recesiji? Vladika se vozi luksuznim automobilima i sigurno štekuje „bele pare za crne dane“. Zašto je svom sveštenstvu dodelio samo sto evra mesečne plate kad sigurno imaju decu i porodice koje izdržavaju? Šta radi ministar vera u vladi Srbije? Iako je Srbija sekularna država, crkva je debelo plaćena da se bavi državnim poslovima, kazuje iskustvo. Crkvi je odavno vraćena nacinalizovana imovina, a opljačkani građani su dobili samo prazna obećanja.

Majstor za fantastičnu kombinaciju mesa i krompira: Nenad Čanak
Photo: Dragan Kujundžić
Da bar delimično ohladim politički gadiluk, prelistala sam magazin u kome ima dovoljno bezveznih, razbibriga tekstova u stilu ko šta od poznatih ličnosti jede, pije i oblači. Naiđoh na test „Kuhinja Tanje Vojtehovski“, poznate novinarke i voditeljke TV Pink. Kao svaka domaćica bacih pogled na recepte. Ništa novo, ali pročitah Tanjinu pohvalu jela koje joj je, kako reče, lično skuvao Nenad Čanak. Ne sumnjam u njegove kuvarske veštine i „fantastičnu kombinaciju mesa i krompira“. Pomislih kako je život čudo. Kada je Nenad Čanak u Novom Sadu predvodio demonstrante preko varadinskog mosta nakon bombardovanja 1999, protiv Miloševićeve vlasti, Tanja je tek koji dan ranije na trgu ispred Miletićevog spomenika uživo anketirala prisutne na zadatku - „miting istine“. „Target, target“, urlala je masa, psujući i bogoradeći politiku Zapada koja hoće da nas porobi i uništi našeg voljenog vođu Slobodana Miloševića! Svi prisutni iz prvog reda dobili su priliku da se slikaju i istaknu, naročito starica koja je nekoliko minuta bacala kletve uživo. Odlično obavljen posao, mlade, perspektivne novinarke, za razliku od Čanka koji je na mostu zaustavljen i zajedno sa nekim demonstrantima priveden u policiju. Novi Sad je mali grad. Između trga i varadinskog mosta razdaljina je svega 300 metara. Zato Nenad i Tanja danas večeraju zajedno. Oni koji ne razumeju vlast, jedu govna!

star
Oceni
4.05
Ostali članci iz rubrike Stav