Stav
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (78)

Povodom tekstualnih incidenata Draže Petrovića

E-novine, Informer i Danas – sitne razlike

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Varira dva i po buđava vica: Dragoljub Petrović, sinonim za humor
Varira dva i po buđava vica: Dragoljub Petrović, sinonim za humor
Photo: Marko Matić

Evo opet i opet, kafanska epistemologija ne pokazuje znake opadanje u Srbalja. Hajde malo da vidimo po čemu su to zapravo E-novine Informer, kako to tvrdi Dragoljub Petrović, ima li tu, dakle, ičega osim pukog kafanskog trućanja?

Tamo su trenutno (da se proveriti: informer.rs) Top Priče (tako se zove rubrika, koliko vidim): JELENA GOLUBOVIĆ NE ODUSTAJE OD TELEVIZIJSKE SLAVE: Rodiću - OVO JE I DALJE NAJGLEDANIJI PORNIĆ NA SVETU - (HOT FOTO) MESI OVU GUZU NE SMEŠ DA ODBIJEŠ - ZAŠTO JE CIA UBILA KENEDIJA itd isl... A sa desne strane se vidi šta Informer donosi sutra: osim trivijalnosti udarna tema je Putin - Srbiji preti ukrajinski scenario. Dakle, guzice, sise, rijaliti šou programi, teorije zavere, Vučić i Bog Putin, tamo nikada nema ništa drugo.

Sve isto kao u e-novinama: Informer u tipičnom izdanju
Screenshot

Da vidimo dalje, da li je Informer nekada imao feljton o genocidu u Višegradu ili Prijedoru (da li ga je imao Danas, kad smo već kod toga, a nije da nije bilo prilika da se čitaocima malo bliže objasni šta se to tamo dešavalo, svako malo se iskopa po neka masovna grobnica; znam da ima dodatak kad je rođendan Šumske, ali je li bio kakav podlistak o ovome?), o opsadi Sarajeva, o otmici u Štrpcima, je li nekad objavljivao odlomke iz knjige Ženska strana rata? Pa nije, baš kao što nije ni Danas. A i zašto bi, pitaće se zabezeknuti Draža, neko pisao o tim trivijalnostima kad su majke Srebrenice same krive jer nisu u paklu trogodišnje opasade grada krcatog izbeglicama iz istočne Bosne i opšte humanitarne katastrofe organizovale antiratne demonstracije, ko jebe Sarajlije kad nisu razvlačili crni flor dok ih je odozgo "raspamećivalo" snajperima i haubicama - što, mogli su po noći, kao što su i mrtve sahranjivali, samo kad nema mesečine? - ko je kriv spaljenima u Višegradu i logorašima Omarske što se nisu hvatali za ruke i pevali "give peace a chance" kao što je to radio naš hrabri mirotvorac Draža?

Je li Informer mozda uz E-N jedina novina koja je potpuno otvoreno za Srbiju na Zapadu, u EU i NATO paktu, jedina novina koja bez ikakvog pravljenja lažnih paralela, mišljenja "priznatih ruskih eksperata za geopolitiku" i bez prekrštenih prstiju iza leđa osuđuje rusku agresiju u Ukrajini i totalitarnu unutrašnju politiku (što je velika sramota ostalih "građanskih" novina, za koje su KGB vjesnici tipa RT i Sputnjika postali jednako relevantni kao BBC), jedino mesto gde čovek može da se odmori od "geopolitičkog" trabunjanja o vaskolikim zaverama i o novom svetskom poretku kojeg predvode Putalj, Kim Džong Un, Asad i ostali vekovni prijatelji koji će nam vratiti Kosovo, jedino mesto gde se ni za trenutak ne pomišlja da su azijatsko-sovjetske despotije gde se svakodnevno ubijaju opozicionari i novinari i gde su ljudska prava i slobode poslednja rupa na svirali legitimna alternativa otvorenom i slobodnom zapadnom svetu? Ovde se, dragi Dražo, ne potkradaju "greške" da se presudna pomoć koju Nemačka pruža Srbiji na putu njenog upristojavanja predstavlja kao okupacija, kancelarka Merkel kao Hitler a Vučić zbog "kolaboracije" sa njom kao Nedić, kao što se to potkrada u Danasu svakog utorka u kolumnama Cvijetina Milivojevića.

Da li je Informer uz E-novine jedino mesto gde su razne kusturice, galimatijaševići, kecmanovići, dugini, kratkini, rogozini, guskove, dodici, lazanjskiji, apostolovskiji, vlah-alije, vlah-vlajkiji, bazdulji, jeremići, šiferi i ostali bećkovići smešteni tamo gde im je mesto - u rubriku "entertainment", a ne zauzimaju ozbiljne rubrike kao u svim ostalim medijima (što samo svedoći o ozbiljnosti tih medija)? Za priučene lakrdijaše koji su zanat ispekli po udbaškim pržionicama pučinskih mozgova sve je ovo verovatno previše suptilna razlika - kao uostalom i sve drugo osim njihova dva i po buđava vica koje imaju.

E-novine u Prizrenu: Idealna fotografija za naslovnicu Danasa ili Informera

Je li Informer mozda uz E-N jedina novina koja otvoreno poziva na priznavanje nezavisnog Kosova i precarski proslavlja svaki uspeh naših južnih suseda, od diplomatskih do sportskih (kad će Danas stisnuti guzicu da to uradi?). E-novine su zapravo jedan od retkih medija u Srbiji gde se može videti da su Albanci uopšte pripadnici ljudske vrste - i to vide i cene svi u region, jedino sorabski mrmoti zagledani u sopstveni pupak to ne vide - sigurno su i Vučićević i Draža svake godine uvaženi gosti i na Kosovu i u Bosni i posle kače slike kako dole stvarno živi neki normalan svet, od čega i prvoj i drugoj Sorabiji pripada muka i hoće sopstvena muda da pojedu.

Dalje, možemo li u Informeru da čitamo ozbiljnu književnu kritiku,možemo li da čitamo poeziju, objavljuju li tekstove i eseje Borhesa, Pekića, Džona Stjuarta Mila, Lavkrafta, Krleže, Kiša, Mirka Kovača? Možda objavljuju, nisam nikad kupio da proverim...

Sigurno je Informer onomad kad je vasčitavo sorabstvo padalo u kolektivnu plemensku histeriju (što je doduše svakodnevna pojava) da slavi Sarajevski atentat i početak slavne (sic!) Prve svetske klanice i da igra dodole tiskajući se oko vatre u Andićgradu - bio jedina oaza normalnosti gde se mogla čitati antiratna poezija pesnika sa svih zaraćenih strana i gledati fotografije koje su prikazivale isti očaj sa svih "neprijateljskih" strana, isti strah i užas, besmislenost ratnih razaranja i iskazivala žalost za milionima dečaka i ljudi koje su isti takvi dodolaši gurnuli u smrt, proglašavajući to VELIKOM i SLAVNOM nacionalnom pobedom koja treba da nam osvetljava puteve za budućnost i pročaja. Gde je Danas bio, je li on imao makar približnu akcije? Pa nije, išao je da snima dodole i puku prenosi milozvučne krike, urlike, zavijanje ratnih zurli u slavu smrti i destrukcije.

Ovo je suviše groteskno čak i za mene: Franc Kafka
Photo: carnetsdoutreweb.blog.lemonde.fr

Na kraju, sigurno je Informer uz E-novine jedino pravno lice zbog kojeg zapravo postoji i prima platu srbijansko pravosuđe. Onaj mlitavi kvazi-organ kojem zastarevaju slučajevi protiv tipusa kakvi su Marko Milošević, Mihalj Kertes Braca, Pahomije i gazda-Jezda zdravo živne kad treba suditi protiv e-novina, pa stižu presude kao na fabričkoj traci. Šalim se, ne stižu, nego Luković mora da rudari po internetu da bi saznao da su ga odavno osudili (vidi pod: slučaj Kilomudić). A to je zaplet, priznaćete, koji bi i Kafka odbacio kao previše groteskan i nerealan: i on je do kraja knjige pružio šansu svome junaku da se barem nada spasu. U Srbiji za e-novine nema spasa, presude su davno donesene i zapečaćene, dok sa svih strana čaršijom svetina arlauče: 'NA SMRT"!

E moj neduhoviti Dragoljube, koji ne umeš da odvojiš važno od nevažnog, razmisli još jednom ko je veći Informer; kafanska doskočica nekome možda može biti zanimljiva u četiri ujutru uz brlju, ali ne ide uz "ozbiljan građanski list", naročito kad je maznuta od Teofila Pančića. Jadna je ta građanska Srbija kad si joj ti urednik udarne novine.

star
Oceni
3.17
Ostali članci iz rubrike Stav
Tagovi