Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Akteri, a ne posmatrači

Boris Milićević savetuje Ružića

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: www.mc.rs

Aktivista Gej strejt alijanse i član Glavnog odbora SPS Boris Milićević imenovan je za posebnog savetnika ministra bez portfelja zaduženog za EU Branka Ružića. Milićević je izjavio za „Novosti“ da će ministra savetovati iz oblasti zaštite ljudskih prava, a poseban fokus će mu biti status LGBT populacije

"Tokom predstojećih pregovora Srbije sa EU značajno pitanje će biti i tretman svih ljudskih prava u našoj zemlji. Zbog toga ću biti od pomoći i Tanji Miščević, glavnom pregovaraču Srbije. Takođe, biću i posrednik između državnih organa i LGBT aktivista u svim budućim naporima da se prava te populacije zaštite i afirmišu", rekao je Milićević.

Imenovanje Milićevića za savetnika ministra pozdravila je Gej strejt alijansa, navodeći da je veoma značajno da autovane LGBT osobe budu akteri a ne samo posmatrači važnih društveno-političkih procesa, posebno onih koji se tiču poboljšanja njihovog položaja. "Zato nas raduje činjenica da su osobe poput Borisa Milićevića, koji svojim znanjem i iskustvom nesumnjivo može puno da doprinese poboljšanju ljudskih prava i LGBT zajednice i svih drugih građana i građanki, prepoznate od strane nosilaca vlasti i angažovane u okviru državnih instuticija", kaže se u saopštenju na sajtu ove organizacije.

Gej strejt alijansa je izrazila uverenje da će Milićević svoj budući rad na novoj funkciji obavljati odgovorno i predano u čemu će imati podršku te organizacije i većine drugih organizacija koje se bave ljudskim pravima LGBT osoba. "Takođe, želimo da verujemo da će angažovanje i imenovanje autovanih LGBT osoba na različite pozicije u državnim institucijama i organima, a u skladu sa traženim kriterijumima, postati ubuduće mnogo češća praksa nego što je to bio slučaj do sada."

Boris Milićević je rođen 1974. godine u Čajniču, BiH. Tokom 90-ih bio je jedan od osnivača Studentske unije Ekonomskog fakulteta u Beogradu, glavni i odgovorni urednik časopisa Monopolist i član prvog Studentskog parlamenta. Bio je zamenik glavnog urednika internet magazina Free Serbia. Zaposlen je kao menadžer Bawabaty web/wap portala.

LGBT aktivizmom se bavio od 2002. Bio je aktivan prvo u Gayrili, zatim u Belgrade Pride 2003-2004. Kao odgovor na dotadašnju praksu policije da se u Srbiji popisuju LGBT osobe 2005. je organizovao akciju u kojoj je preko 600 osoba u znak podrške LGBT populaciji poslalo svoje lične podatke ministru policije, predsedniku države, premijeru i drugim državnim organima. Nakon toga sa grupom prijatelja osnovao je Gej strejt alijansu čiji je bio prvi predsednik sve do aprila 2010. kada podnosi ostavku i izlazi iz aktivizma. U decembru 2010. je postao član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) i svoj angažman nastavio kao prvi autovani političar u Srbiji. Predsednik je i Saveta za ljudska prava te političke partije.

star
Oceni
4.13
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak