Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Poruke iz Nemačke i SAD

Podrška Beogradu, osuda nasilja i ekstremizma

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: taz.de

Nemačka odaje priznanje Beogradu i Prištini za izborni proces na Kosovu i istovremeno osuđuje nasilje ekstremista, rekao je danas portparol nemačke vlade Štefan Zajbert, ističući da to nasilje ne može da zaustavi put kompromisa. Istovremeno Sjedinjene Američke Države takođe su osudile pokušaj ekstremista da koristeći nasilje i pretnje podriju demokratski proces usevernom delu Kosovske Mitrovice, i izrazile očekivanje da će biti sprovedena puna istraga o tome

Lokalni izbori na celoj teritoriji Kosova bili su važan i odvažan korak na putu ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, ocenio je on i dodao da Nemačka stoga odaje priznanje odgovornima na obe strane.

"Nemačka istovremeno osuđuje nasilje ekstremista koje je bilo usmereno protiv slobodnih izbora na severu zemlje.

Ovo nasilje se ne može opravdati i ono neće moći da zaustavi put razuma i kompromisa kojim se krenulo", navodi se na sajtu nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

p
Photo: Stock

Ekstremisti moraju da odgovaraju

Sjedinjene Američke Države osudile su pokušaj ekstremista da koristeći nasilje i pretnje podriju demokratski proces u severnoj Kosovskoj Mitrovici, i izrazile očekivanje da će biti sprovedena puna istraga o tome, rečeno je Tanjugu u Stejt departmentu.

Zvaničnik Stejt departmenta je dopisniku Tanjuga u Vašingtonu rekao da "oni koji su izvršili nasilje moraju da odgovaraju".

"Sjedinjene Američke Države su spremne da pomognu da se dođe do uspešnog ishoda demokratskog procesa i u tome nastavljamo da podržavamo vlade Kosova i Srbije, koje idu ka normalizaciji odnosa kroz dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije i time poboljšavaju život ljudi i pomeraju region napred", naveo je američki funkcioner.

On je izrazio očekivanje da će kosovske vlasti, uz pomoć OEBS i EU, istražiti događaje u severnom delu K. Mitrovice i razmotriti naredne korake.

Funkcioner Stejt departmenta je lokalne izbore na Kosovu ukupno ocenio kao uspešne, rekavši da prvi izveštaji govore o značajno većoj izlaznosti u odnosu na prethodne lokalne izbore, naročito u sredinama u kojima su Srbi većina.

Prema njegovim rečima, SAD se zahvaljuju OEBS i kosovskoj vladi na trudu da se olakša održavanje izbora.

U prvom krugu glasanja na lokalnim izborima na KiM izabrano je 10 gradonačelnika, u 24 opštine biće organizovan drugi krug izbora, dok za četiri opštine na severu i dalje nema nikakvih rezultata, pokazuju nezvanični rezultati Centralne izborne komisije.

Izbori na severu su protekli u senci nasilja, incidenata i hapšenja, a specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček izjavila je da se izbori na mestima gde je glasanje nasilno prekinuto ne mogu smatrati regularnim.

star
Oceni
4.20
Ostali članci iz rubrike Vesti