Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (4)

Istraga Đilasovih mahinacija

Beogradski vodovod kao Drvosekova Kolubara

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Beograd u vodovodu i kanalizaciji: Dragan Drvosek Đilas, majstor za pljačku
Beograd u vodovodu i kanalizaciji: Dragan Drvosek Đilas, majstor za pljačku
Photo: Facebook

Prema informacijama koje prenose beogradski mediji, istraga sumnjivog poslovanja javnih preduzeća u Beogradu za vreme mandata Dragana Drvoseka Đilasa već na samom početku je otkrila milionske mahinacije. Prema tim navodima, JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” je po uhodanoj šemi, već viđenoj u slučaju Kolubara, za samo dve godine Drvosekovog mandata za zakup kamiona i mehanizacije platio pola miliona evra što je gotovo identično ceni kupovine istog broja novih vozila

Prema dokumentu koji je objavio beogradski tabloid Informer, Beogradski vodovod je tokom 2010. i 2011. godine na zakup osam kamiona i radnih mašina potrošio preko 500.000 evra, dok bi za kupovinu iste te mehanizacije, i to nove, bilo potrebno izdvojiti 575.000 evra, a polovnu svega 225.000 evra.

Dosadašnja istraga je u istom o periodu utvrdila i rapidno povećanje planiranih radnih sati mašina od kojih su neke navodno radile i po 19,45 sati dnevno.

“Kamion kiper i višenamenska kombinovana mašina po ugovoru broj 760 I koji je zaključen 10. januara 2011. godine radili su dnevno po devet sati neprekidno iako je radno vreme osmočasovno s pauzama za topli obrok. Kamion kiper po ugovoru broj 33082 I koji je zaključen 29. jula 2011. godine bio je u funkciji čak 18 sati dnevno, dok je vipenamenska kombinovana mašina 'katepilar' prema ugovoru broj 37651 od 2. septembra 2011. godine angažovana dnevno čak 19 sati i 45 minuta”, stoji u jednom od dokumenata iz istrage.

Dođoh, videh, opljačkah: Drvosek, tri u jedan
Photo: Stock
Sve to su indicije da je u JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” prekopiran način rada i pljačke iz rudarskog basena Kolubara. Navedene informacije je potvrdio i predsednik gradskog odbora SNS-a nebojša Stefanović koji je izjavio da je ova firma “očigledan primer lošeg poslovanja”.

“To preduzeće zaposleni već nazivaju beogradska Kolubara. Cene iznajmljivanja su astronomski visoke i za taj novac je bilo moguće kupiti nove mašine. Ovo je, nažalost, primer prakse u gotovo svim javnim preduzećima gde se jasno vidi ispumpavanje državnog novca i nedomaćinsko poslovanje”, istakao je Stefanović u izjavi za Informer.

Predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović ocenio je da je u primeru Vodovoda jasno vidljivo kopiranje modela iz Kolubare.

“Oni koji su ovo radili trebalo bi da dožive istu sudbinu kao i ljudi koji su ovako poslovali u Kolubari. Izgeda da su se te takozvane Kolubare množile po Srbiji velikom brzinom i da je to bio jedan od omiljenih načina ispumpavanja novca iz javnih preduzeća. Zbog toga su potrebne istrage i kazne”, zaključio je Dobrašinović koji je široj javnosti postao poznat po otkrivanju brojnih mahinacija Olivera Dulića za vreme njegovog ministarskog mandata.

star
Oceni
4.66
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak