Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Demontiranje montiranog slučaja

Svedočenje u korist Subotića

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Platio da bi mogao da svedoči: Stanko Subotić pred Specijalnim sudom
Platio da bi mogao da svedoči: Stanko Subotić pred Specijalnim sudom
Photo: Tanjug/Srđan Ilić

Razvoj događaja na suđenju Stanku Subotiću u Specijalnom sudu nedvosmisleno pokazuje zašto su se Boris Tadić i njegova korumpirana politička kompanija iz petnih žila upirali da montirani slučaj nikako ne dospe u žižu javnosti

Vlasnik čvrstih dokaza: Nezgodni svedok Subotić konačno u Beogradu
Photo: Tanjug/Srđan Ilić

Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas je nastavljeno suđenje biznismenu Stanku Subotiću, davanjem iskaza svedoka. Pred sudom je saslušana Ljubica Banović, bivša supruga jednog od optuženog, carinika Stevana Banovića, koja je izmenila iskaz u odnosu na prošlo suđenje. Ona je tada bivšeg supruga teretila da je dobio novac od Stanka Subotića.

To sam rekla u afektu, da bi mu napakostila", rekla je danas Ljubica Banović. Upitana zašto je spomenula Subotića, a ne na primer Slobodana Miloševića, svedokinja je rekla: "Ko je bio prvi optuženi, tog sam imenovala”.

Na predlog odbrane, saslušan je i radnik transportnog preduzeća "Feršped" Vladan Krsmanović koji je rekao da optuženog Subotića poznaje više od dvadeset godina. “Tokom devedesetih godina, ova firma je obavljala carinjenje za račun Subotićeve kompanije 'Mia' i nikakvih nelagalnih poslova ili šverca nije bilo već se sve odvijalo po zakonu”. istakao je Krsmanović.

Na kraju glavnog pretresa predsednik veća Dragan Milošević obavestio je učesnike u postupku da se sudu prijavio novi svedok iz Makedonije, koji je obavljao funkciju stečajnog upravnika u kompaniji "Makedonija tabak". On je istovremeno sudu dostavio originalnu dokumentaciju iz koje se vide detalji poslovanja te kompanije sa firmama iz Srbije. Milošević je najavio da će nakon prevoda dokumentacije i provere kredibiliteta samog svedoka, on biti pozvan da svedoči u postupku.

Subotić je u ponedeljak pred Specijalnim sudom izjavio da je ceo postupak protiv njega montiran kako bi mu političari iznuđivali novac. On je rekao da su kampanja i optužbe protiv njega počele u medijima par godina nakon petooktobarskih promena da bi se vlast dočepala njegovih para i imovine.

Iskreno zabrinuti zbog toka suđenja koje ukazuje na kriminalne radnje prethodnog režima, uspaničeno su se oglasili Boris Tadić, koji je demantovao teške optužbe pozivajući se na odrtavelu i neobavezujuću “moralnu i materijalnu odgovornost”, ali i visoki funkcioner DS Miodrag Rakić zvani Miki, koji se opredelio za zamenu teze, promenu teme i fokusiranje na poslove Darka Šarića, iako su pomenuti dvojac i drugi članovi DS, u predmetnoj montaži glavni akteri u progonu ljudi, uz logističku podršku tadašnjeg pravosuđa.

Suđenje će biti nastavljeno 4. novembra.

star
Oceni
4.45
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi