Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (23)

Goran Vesić, bivši funkcioner DS

Vučić deli Đinđićevo shvatanje politike

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Odnos prema Kosovu, lakmus političkog realizma: Zoran Đinđić, političar sa jasnom vizijom
Odnos prema Kosovu, lakmus političkog realizma: Zoran Đinđić, političar sa jasnom vizijom
Photo: Željko Safar

Ne želim da upoređujem Aleksandra Vučića i Zorana Đinđića, ali oni na sličan način razumeju politiku, i svesni su situacije u kojoj se nalaze, izjavio je Goran Vesić, bivši visoki funkcioner DS

Nekadašnji šef kabineta Zorana Đinđića i bivši član DS-a rekao je da se na pitanju Kosova vidi zašto pominje Vučića i Đinđića u istom kontekstu.

"Jedina dvojica političara koji su rešavali taj problem su Zoran Đinđić i Aleksandar Vučić. Lider SNS je za godinu dana pokazao da je spreman da učini bolne ustupke i da uradi ono protiv čega je bio kada je bio opozicija. Vučić želi da Srbija postane članica EU. On zna da je to jedino rešenje za ovu zemlju", smatra Vesić. On je dodao da je Srbija imala malo real-političara, koji razumeju situaciju u kojoj se nalaze.

"Vlada je tim. Deluje kao tim. I Dačić je pokazao mogućnost da transformiše stranku i da usvoji neke politike protiv kojih je njegova stranka bila. Ja o vladi sudim u delima. Za godinu dana ona je uradila nekoliko dobrih stvari. Videćemo da li će to biti tako za godinu ili dve. Svesni su da moraju da vrše reforme i da reše problem svih problema, a to je Kosovo", dodao je nekadašnji šef kabineta Zorana Đinđića.

Političar bez vizije i programa: Boris Tadić, praznog pogleda izgubljenog u daljini
Photo: Tanjug

Govoreći o periodu kada je bio aktivni član Otpora i krio se u Crnoj Gori od progona od strane Miloševićevog režima, Vesić je ukazao da je Vučić tada uradio neke stvari o kojima ne može da priča.

"To što se desilo krajem devedesetih ima veze sa Mirom Marković i Službom bezbednosti, ja nisam bio toliko važan", rekao je Vesić. Na pitanje da li pokušava da kaže da je Vučić na neki način pomagao Otporu, Vesić je rekao da "postoje stvari o kojima treba da priča on lično i ljudi iz Otpora".

Za sadašnje stanje u Demokratskoj stranci Vesić je eksplicitno optužio Borisa Tadića.

"Ja u DS nisam aktivan od 2003, a za većinu stvari koje se sada dešavaju odgovoran je bivši lider. On nije imao viziju, nije imao program. Ja sam 2003. izašao aktivno, ostao sam još dve godine predstavnik UO Ade ciganlije, dok mi nije istekao mandat, i ostao sam odbornik opštine Vračar. Nisam video budućnost sa Borisom Tadićem", neveo je Vesić.

 

Spreman na bolne ustupke: Aleksandar Vučić, svestan jedinog mogućeg puta
Photo: Facebook

On se požalio da ga u poslednje vreme često optužuju da je blagonaklon prema ovoj vladi, za razliku od prošle.

 

"Ova vlada je pokrenula nekoliko istorijskih procesa, Kosovski problem je dovela do istorijskog rešenja. Prošla vlada je dogovarala, a nije ispunjavala. Ova vlada ono što kaže uradi. Pokretanje kosovskog problema je bio uslov da se pokrene proces evropskih integracija. Nije samo ona zaslužna, ali ona je uradila nekoliko hrabrih poteza koji su omogućili da se stvari pokrenu sa mrtve tačke", precizirao je Vesić. On je posebno uakazao na to da je ovo prva vlada gde se odluke donose u njoj, a ne van nje. Vesić je dodao da su poboljšani odnosi u regionu i da su ispunjena neka predizborna obećanja.

“Ova vlada je ispunila reformu pravosuđa, gde je 1.000 sudija otpušteno. Ova vlada je pokrenula proces reformi u poreskom sistemu i PIO”, zaključio je Vesić.

star
Oceni
2.63
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak