Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (16)

Pozitivna vest iz Brisela

EU odobrila početak pristupnih pregovora sa Srbijom

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Veliki dan za Srbiju: Ivica Dačić i Herman van Rompej
Veliki dan za Srbiju: Ivica Dačić i Herman van Rompej
Photo: Biberche

Evropski savet odlučio je da otpočne pristupne pregovore sa Srbijom, objavio je Herman Van Rompej. Savet je odlučio da pregovori sa Beogradom otpočnu najkasnije u januaru naredne godine. Među prvima čestitke Srbiji uputili Gvido Vestervele, Anders fon Rasmunsen, Štefan File, Ketrin Ešton, Jelko Kacin i brojni drugi evropski zvaničnici

Evropski lideri na sastanku u Briselu odlučili su da počnu pregovori sa Srbijom o pristupanju Evropskoj uniji, objavio je predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej na svom tviter nalogu.

U tekstu zaključka izbačena je reč "decembar", ali je ostala odluka da Evropski savet treba da potvrdi pregovarački okvir.

Ministri su na sastanku u Luksemburgu preporučili da Srbija počne pristupne pregovore najkasnije u januaru 2014, s tim što je Nemačka insistirala da Savet EU u decembru ove godine još jednom potvrdi tu odluku nakon što se uveri da je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u potpunosti sproveden.

"Prva pristupna konferencija za Srbijom biće održana najkasnije u januaru", rekao je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej. On je istakao da je ovo istorijski trenutak za Balkan, ne samo zato što član evropske porodice postaje Hrvatska, već i zato što su veliki korak u evropskim integracijama napravili Srbija i Kosovo.

Veliko priznanje Srbiji: Ketrin Ešton u društvu državnog vrha Srbije
Photo: TW/Artan Haraqija

"Poslednje dve odluke su donete kao direktan rezultat hrabrog sporazuma koji su postigli Beograd i Priština", istakao je Van Rompej, ponovo najavivši posetu Beogradu zbog otvaranja pristupnih pregovora sa Srbijom koji će početi najkasnije u januaru, a zatim i Prištini zbog otvaranja razgovora sa Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Neki od ministara zemalja EU i zvaničnici Saveta ministara EU koji prate zasedanje vođa Unije izrazili su ranije čvrsto uverenje da će biti usvojena odluka da se kreće u pregovore sa Srbijom i da će to pouzdano početi do kraja januara iduće godine. Nemačka je tokom sastanka bila pri stavu da pre pristupne konferencije u januaru usledi provera implementacije Briselskog sporazuma. Van Rompej je odgovarajući na pitanje novinara u Briselu izjavio da će pre formalnog početka pristupnih pregovora sa Srbijom Evropski savet tu odluku ipak morati da potvrdi.

"Što se tiče otvaranja pregovora Evropski savet ne donosi pravnu nego političku odluku. Mi smo i u današnjim zaključcima jasno naveli da je potrebna potvrda, i to je jako dobra reč - dakle Evropski savet treba da potvrdi okvir za otvaranje pristupnih pregovora, to je inače naša normalna procedura i to nije nikakav dodatni uslov", rekao je Van Rompej.

Da podsetimo, prvi naredni redovni sastanak Evropskog saveta održaće se u decembru.

Istorijski korak za čitav Balkan: Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropske komisije
Photo: EPA/OLIVIER HOSLET

Prema informaciji koju je prenela agencija Beta, lideri EU su u zaključcima osim datuma međuvladine konferencije (najkasnije januar 2014.) naglasili i da će prethodno "na "uobičajenom zasedanju o proširivanju biti potvrđen mandat za pregovore (pregovarački okvir) koji će u međuvremenu izdraditi Evropska komisija.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je na istoj konferenciji za novinare rekao da od današnih odluka Evropskog saveta posebno pozdravlja odluku o otvaranju pregovora sa Srbijom.

"Ovo je istorijska odluka. Često koristimo tu reč, ali je ovo zaista istorijska odluka jer ne smemo da zaboravimo šta se ne tako davno dešavalo u tom delu Evrope. Na Balkanu je bio rat, a sada počinjemo pristupne pregovore sa Srbijom", rekao je Barozo.

Na početku obraćanja novinarima u Briselu, Van Rompej i Barzo su istakli da je danas istorijski dan u EU zbog dve najvažnije odluke – prvo što Letonija 1. januara 2014. godine postaje 18. zemlja članica evrozone jer će svoju nacionalnu valutu zameniti evrom i drugo što Hrvatska 1. jula ulazi u EU i postaje 28. zemlja članica EU.

Čestitke evropskih zvaničnika

Veliki broj evropskih zvaničnika uputio je čestitke građanima Srbije na dobijanju datuma. Među prvima koji su zvaničnom Beogradu uputili čestitke našli su se ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele, generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen, komesar za proširenje EU Štefan File, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin i mnogi drugi.

Čestitke na naporima koje je učinila Srbija: Gvido Vestervele, ministar spoljnih poslova Nemačke
PHOTO: EPA/OLIVIER HOSLET

Kako je agenciji Tanjug saopšteno u kabinetu prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, Vestervele je čestitao na naporima koje je Srbija učinila u poslednjih nekoliko nedelja, a pvom potpredsedniku “na ličnim naporima koje je uložio da bi Srbija dobila datum”.

Generalni sekretar NATO Anders fon Rasmusen ocenio je da odluka Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom pokazuje šta sve može da se postigne dijalogom.

"Pozdravljam odluku o Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom. To pokazuje šta sve može da se postigne putem reforme i dijaloga. Radujem se implementaciji sporazuma Beograda i Prištine. Kfor će i dalje imati ulogu u obezbeđivanju sigurnog i bezbednog okruženja za sve građane na Kosovu", napisao je Rasmusen na svom Tviter nalogu.

Komesar za proširenje EU Štefan File čestitao je Srbiji na odluci Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora.

Radujemo se početku pregovora: Štefan File, evropski komesar za proširenje
Photo: Tanjug

"Čestitke Srbiji i Kosovu. Već sada se radujem pregovorima", napisao je on na svom Tviter nalogu.

Čestitke je uputila i Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, koja je ocenila da je Evropski savet doneo istorijsku odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom.

"Istorijska odluka! Lideri su odlučili da ostvore pristupne pregovore sa Srbijom i pregovore o ŠP sa Kosovom. Čestitke!", napisala je Kocijančić na svom Tviter nalogu.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio odluku ES da otvori pregovore o članstvu sa Srbijom, ističući da je ovo "istorijski dan za Srbiju".

"Današnja odluka Saveta predstavlja istorijski dan za Srbiju kada je napravljen odlučujući iskorak ka Evropi i uspostavljanju moderne, otvorene i razvijene Srbije", istakao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin u saopštenju.

"Čestitam i veselim se s vama. Zajedničkim radom možemo još daleko više da postignemo", kazao je Kacin. On je istakao da su zaključci Saveta najbolje priznanje Vladi Srbije na postignutim rezultatima, ne samo u vezi pitanja normalizacije odnosa s Prištinom, već i na drugim poljima kao što je borba protiv korupcije i učvršćivanje vladavine prava.

Priznanje Vladi u Beogradu na postignutim rezultatima: Jelko Kacin, izvestilac EP za Srbiju
Photo: Ivan Zupic

Kacin je naglasio da je ponosan što je Srbija, od njegove radne posete prošlog avgusta, "odgovorno i uspešno suočila sa izazovima i time prihvatila štafetu širenja EU na zapadnom Balkanu neposredno pre pristupanja Hrvatske EU".

"Vlada Srbije se izborila za datum za početak pregovora o članstvu u najkraćem roku u datim okolnostima", istakao je Kacin.

On je ukazao da srpski lideri svu pažnju treba da usmere na primenu sporazuma iz Brisela, jačanje nezavisnosti institucija i reformu pravosuđa kako bi osigurali "glatko i nesmetano otvaranje pregovaračkih poglavlja" i da u tom smislu Vlada Srbije može svojim radom da osigura otvaranje pregovora već ove godine.

Kacin je naglasio da je upravo kooperativnost Beograda i Prištine omogućila napredak u evropskim integracijama, ističući da će međusobno poverenje i saradnja posepešiti proces pristupanja EU, regionalnu saradnju i pre svega ekonomski oporavak i razvoj.

star
Oceni
4.55
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak