Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Početak realizacije dogovorenog

Prvi sastanak timova za implementaciju

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Predvodnik srpske delegacije: Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije
Predvodnik srpske delegacije: Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije
Photo: Tanjug

U Briselu je u četvrtak počeo prvi sastanak timova Beograda i Prištine za implementaciju sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova čime je startovala realizacija postignutog dogovora o severu Kosova

"Timovi su počeli razgovore uz podršku Evropske komisije", potvrdila je za Tanjug Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Iako je iz Brisela bilo najavljeno da će timovi predstaviti planove visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, pod čijim se pokroviteljstvom odvijao dijalog, EU će na sastanku predstavljati Fernando Đentilini, inače specijalni predstavnik EU na Kosovu. Uoči puta u Brisel, članovi delegacije Srbije su istakli da će odnos prema sporazumu zavisiti od toga da li će biti pokušaja da se nametnu unapred utvrđeni rokovi primene koji Beogradu ne bi odgovarali.

“Timovi za primenu briselskog sporazuma će razgovarati o redosledu realizacije dogovorenih tačaka i rokovima njihove primene”, izjvila je potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evrointegracije Suzana Grubješić. Beogradski tim čine savetnik predsednika Marko Đurić, generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović, ministar pravde Nikola Selaković i zamenik direktora policije Branislav Mitrović.

Brza realizacija dogovorenog: Hejredin Kuči, šef kosovske delegacije
Photo: www.novosti.rs

Delegaciju Kosova, koja u Brisel donosi svoj plan za implementaciju sporazuma, predvodi zamenik premijera Hajredin Kuči. Govoreći o poatignutom dogovoru sa Srbijom, kosovski premijer Hašim Tači je pred parlamentom izjavio da je to prvi formalni sporazum o normalizaciji odnosa između dve zemlje.

"To je konkretan plan sa zakonskim aktima, vremenskim rokovima i akterima ostvarivanja. Očekujemo da do 26. aprila usaglasimo plan, onako kako je predviđeno u prvom sporazumu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kako bi odmah počelo sprovođenje. Niko ne treba da strahuje od primene ovog sporazuma, ni građani na severu. Naš plan je plan mira, plan razumevanja, tolerancije, zajedničkog života u budućnosti, plan razvoja, zapošljavanja, povećanja socijalnog blagostanja, novog života, plan demokratskog i evropskog Kosova i zajednički plan Kosova i celog demokratskog sveta", rekao je Tači.

U državnom vrhu Srbije su istakli da će srpska strana insistirati da se na početku ne uspostavljaju neodrživi rokovi i datumi, kao i da se održi kontinuitet, odnosno da svi koji su zaposleni u srpskim institucijama na severu Kosova sačuvaju svoja radna mesta.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost i posrednica u pregovorima Ketrin Ešton dan uoči pregovora za BBC je izjavila da se nada da će EU doneti odluku da Srbiji odredi datum za početak pregovora i istakla da Brisel od Srbije nije tražio da formalno prizna Kosovo. Ona je, međutim, dodala da će dva naroda pre punopravnog članstva u EU morati da definišu svoje buduće odnose.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak