Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (4)

Lazarevac

Nova stranka: Prikupljanje potpisa

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Medija tim Nove stranke

Na tribini u Lazarevcu, u sredu 13. februara, počelo je prikupljanje potpisa građana za osnivanje Nove stranke, koja će biti formirana 7. aprila u Beogradu. Pred više od dve stotine novih članova i simpatizera stranke, na skupu koji je održan u velikoj skupštinskoj sali u zgradi Opštine Lazarevac, građanima su se obratili, a potom i diskutovali, suosnivači Nove stranke Zoran Živković i Vladimir Pavićević

Photo: Medija tim Nove stranke

Sat vremena pre zakazanog sastanka sa simpatizerima i članstvom u holu ispred ulaza u veliku salu gradske skupštine okupilo se oko dve stotine građana, koji su potpisivali dokument Izjavu osnivača o osnivanju političke stranke. Izjavu su pred velikim brojem novinara i građana, potpisali i suosnivači Nove stranke (NOVA) Zoran Živković i Vladimir Pavićević.

Na početku tribine prisutnima je predstavljen dugogodišnji član Demokratske stranke (DS) i lokalni funkcioner Vlatko Rajković, koji je nedavno pristupio Novo stranci. On je ukratko obrazložio takav svoj izbor, rekavši, između ostalog, da je njegova bivša stranka "ukrala nadu svima nama, građanima".

"Ubrzo će nas biti toliko, da će nas svi respektovati", u nastavku se obratio svojim sugrađanima Rajković, glede političke budućnosti Nove stranke.

Okupljenima se potom obratio jedan od suosnivača i član Inicijativnog odbora Nove stranke Vladimir Pavićević.

"Umrtvljena je nada da može biti bolje u Srbiji, kao da je u pitanju nekakva anestezija", kazao je Pavićević dodavši da je to nedopustivo, te da će Nova stranka probuditi tu nadu za koju, kako je istakao Pavićević, zna da postoji među ljudima.

Photo: Medija tim Nove stranke

Pavićević se pored ostalog osvrnuo na, kako je rekao, već ukorenjene probleme studenata i mladih ljudi uopšte, upozoravajući da je stanje u školskim ustanovama u Srbiji vrlo loše, naročito u onim visokoškolskim institucijama, i da je s tim u vezi neophodno mnogo toga menjati da bi se stanje u toj oblasti dovelo u neke prihvatljive i normalnije okvire. On je potom naveo neke primere koji ukazuju na veliki broj neadekvatnih kadrova na fakultetima širom Srbije, posebno beogradskim, i lošoj interakciji između njih i studenata, ali i samom pristupu poslu koji obavljaju.

Photo: Medija tim Nove stranke

Bivši premijer Srbije Zoran Živković je u svom govoru, pored osvrta na ostale teme, posvetio pažnju na dnevnopolitička zbivanja, afere i slično. Koristeći neke primere iz vremena dok je on bio premijer, odnosno praveći poređenja kako su se te stvari rešavale onda, a kako danas. Živković je s tim u vezi pomenuo i problem sa javnim nabavka i ponudio rešenje, za koje će se zalagati Nova stranka.

"Javne nabavke su trenutno javne, hitne i tajne. Ima tu svega, ali najmanje transparentnosti. Problem ćemo rešiti tako što ćemo napraviti sajt sa svim podacima u vezi javnih nabavki, koji će građanima biti dostupni u svako vreme", rekao je Živković i dodao da taj sajt neće koštati mnogo građane, zna se cena izrade takvih sajtova, a oni neće koštati ni blizu koliko sajtovi  Dulića (Olivera) ili, pak, Šutanovčev (Dragan).

Živković je, očekivano, deo svog obraćanja građanima Lazarevca posvetio ekonomskim temama, navodeći da je izlaz iz trenutne ekonomske krize u uspešnom privlačenju velikih stranih investicijama i transparentnost s tim u vezi.

"Srbiji ne trebaju šeici i Šarići, već renomirani i svetski poznati ulagači", istakao je Živković.

Nakon što su učesnici završili svoja izlaganja, usledio je deo u kojem su novi članovi i simpatizeri imali priliku da postave pitanja govornicima. Kao rezultat dobre interakcije između predstavnika Nove stranke i građana, ovaj deo tribine je potrajao neobično dugo. Veliki broj pitanja građana Lazarevca obuhvatio je mnoge teme od opštih, do onih lokalnih. Neki od građana koji su postavljali pitanja, prilikom svog predstavljanja su, između ostalog, napomenuli da su bivši članovi ili simpatizeri nekih drugih partija - DS, LDP, pa čak i SPO, istakavši da su zbog izneverenih očekivanja odlučili da podrže Novu stranku, ujedno obrazlažući razloge takve svoje odluke.

star
Oceni
4.50
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi