Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava

Zahtev za razrešenje sudije

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Grupa nevladinih organizacija i građana podnela je Visokom savetu sudstva disciplinsku prijavu protiv sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu Vesne Filipović, zbog odluke da isključi javnost sa suđenja po tužbi Olivera Dulića protiv nevladinih organizacija

Disciplinska prijava podneta je zbog protivzakonitog postupanja sudije Vesne Filipović u postupku 75 P broj 18257/2011, koji se po tužbi Dulić Olivera, Nemanjina 11, Beograd, vodi protiv tuženih Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava i Dragana Dobrašinovića, za nadoknadu štete zbog pretrpljenih duševnih bolova usled povrede časti i ugleda. U ovom postupku, sudija Vesna Filipović je bez obrazloženja i razloga predviđenih Zakonom o parničnom postupku donela rešenje kojim se isključuje javnost sa rasprave u toku celog postupka i u nastavku suđenja faktički uskratila tuženima pravo na odbranu.

Pozivajući se na odredbe iz člana 90. stav 1. Zakona o sudijama ("Službeni glasnik RS", br. 116/2008, 58/2009, 104/2009, 101/2010), podnosioci disciplinske prijave smatraju da je protivzakonitim postupanjem sudije Vesne Filipović tuženima uskraćeno pravo na pravično suđenje, čime su se stekli uslovi za njeno razrešenje sa sudijske funkcije.

Podnosioci prijave smatraju da je razrešenje sudije Vesne Filipović od strane Visokog saveta sudstva odluka kojom će biti sankcionisano kršenje zakona i grubo narušavanje Ustava Republike Srbije, ratifikovanih međunarodnih dokumenata i zakonima garantovanih prava. Odluka o razrešenju prilika je za Visoki savet sudstva da i drugim sudijama koji su odmetnuti od prava i pravde uputi poruku da uzurpacija ovlašćenja i kršenje ljudskih i građanskih prava više neće biti tolerisani, navodi se u saopštenju Topličkog centra.

star
Oceni
4.86
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi