Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (4)

Društveno-politički primitivizam

U Srbiji vole da pale zastave

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Tanjug

Došla je i ona na red. Novopazarska policija saopštila je da su nepoznata lica pod okriljem noći spalila zastavu Srbije. Slična vandalska nedela događaju se sve učestalije u Srbiji, te se u javnosti nameće utisak da je takav akt sasvim legalan iako je u pitanju delikt koji se svrstava u domen ugrožavanja javnog reda i mira, odnosno povlači prekršajnu prijavu. U proteklih par godina najčešće su spaljivane zastave AP Vojvodine i Evropske unije, ali i Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine. U većini slučajeva spaljivanja sličnih obeležja izgrednici su bili poznati nadležnim organima, kao i široj javnosti. Međutim, gotovo niko od njih nije snosio posledice za počinjena nedela

Photo: slobodnaevropa.org

Poslednji incident u vezi spaljivanja zastave dogodio se u Novom Pazaru. Novopazarska policija saopštila je da su nepoznata lica pod okriljem noći uklonila zastavu Crvenog krsta ispred kancelarije te humanitarne organizacije i spalila zastavu Srbije.

"Sa jarbola je skinuta i zapaljena zastava Republike Srbije, a zastavu Crvenog krsta su zaboli u travnjak", navodi se u saopštenju novopazarske policije.

Policija je spaljivanje državne zastave okarakterisala kao povredu ugleda Srbije i o tome obavestila Istražni sud i Osnovno javno tužilaštvo u Novom Pazaru.

Slična vandalska nedela događaju se sve učestalije u Srbiji. Prilikom predhodnih piromanskih aktivnosti nadležni, prvenstveno policija, uglavnom nisu reagovali iako takav delikt spada u domen ugrožavanja javnog reda i mira (zanemarimo ovom prilikom povredu ugleda države, organizacije, institucije... čije je oficijelno znamenje oskrnavljeno), odnosno povlači prekršajnu prijavu. U većini slučajeva spaljivanja sličnih obeležja izgednici su bili poznati nadležnim organima, kao i široj javnosti. Svoje nakaradne performanse upriličavali su javno - u prisustvu medija i policije.

Photo: rts.rs

U proteklih par godina najčešće su spaljivane zastave AP Vojvodine i Evropske unije, ali i Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine. Palilo se po danu i noći, svakakvim povodima i u različite svrhe: podno najviših državnih institucija, na stadionima i gradskim trgovima, u neosvetljenim uličicima i haustorima zgrada, pred policajcima i novinarskim kamerama.

Na protestu ultradesničarske Srpske radikalne stranke (SRS) pre nekoliko dana ispred zgrade Predsedništva Srbije, zbog oslobađajuće haške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, spaljena je zastava Republike Hrvatske. Paleći hrvatsku zastavu, učesnici protesta su skandirali "Ovako će i Hrvatska" i "Biće mesa, biće mesa, klaćemo Hrvate". Ekstremisti su izvikivali imena Ratka Mladića i Radovana Karadžića, nekadašnjih vođa bosanskih Srba, koji su pred Haškim tribunalom optuženi za genocid i zločine protiv čovečnosti. Istim povodom i na isti način, nešto ranije oglasili su se i piromani iz huliganske družine pristalica Rada.

Šešeljevci su u junu 2011. godine ispred Predsedništva Republike Srbije spalili zastavu NATO alijanse, a nekoliko meseci kasnije na skupu pod nazivom "Srbija neće u Evropsku uniju", na istom mestu, takođe bili ažurni glede benzina i upaljača te spalili znamenje EU.

Screenshot: YouTube

Oktobra meseca, srpski huligani zapalili su zastavu Bosne i Hercegovine na utakmici između Intera i beogradskog Partizana u Milanu.

Pripadnici falange Naši iz sastava srbijanskih borbenih snopova i gulanferi iz huliganske bande pod nazivom Ultra četnici, nekoliko dana uoči ovogodišnje proslave Dana zastave Vojvodine, spalili su vojvođansku zastavu u centru Novog Sada, a potom i u Bačkoj Palanci. Ista fašistička banda je početkom godine spalila i zastavu Evropske unije ispred Predsedništva Srbije u Beogradu.

Pre četiri godine gorela je i albanska zastava. Nepoznate osobe spalile su na gradskom trgu u Čačku zastavu te države, koja je tu bila postavljena sa još 11 zastava balkanskih zemalja povodom izvesne likovne izložbe.

Međutim, valja podsetiti i na jednog originalnog domesticus piromana. Nedavno je izvesni Predrag Ćosović objavio je na svom Facebook profilu, prvog dana Kurban-bajrama, fotografiju na kojoj pali Kur'an.

star
Oceni
4.29
Ostali članci iz rubrike Vesti