Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (9)

Tužba protiv Koalicije za nadzor javnih finansija

Dulić traži isključenje javnosti

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Šta će nam javnost: Oliver Dulić, bivši stanar Nemanjine 11
Šta će nam javnost: Oliver Dulić, bivši stanar Nemanjine 11
Photo: FoNet

Koalicija za nadzor javnih finansija upozorila je u utorak da Oliver Dulić traži od suda da "u što kraćem roku donese rešenje o isključenju javnosti sa glavne rasprave" povodom tužbe koju je bivši ministar podneo protiv Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava

"U nemoći da dokaže bilo šta od tvrdnji iznetih u tužbi protiv dela Koalicije za nadzor javnih finansija i strahu od novih dokaza o njegovim finansijskim zloupotrebama koji će na ovom suđenju biti izneti, Oliver Dulić preko svojih advokata pokušava da napravi pritisak na sud i izdejstvuje isključenje javnosti iz procesa koji je sam inicirao", upozorila je Koalicija.

Bivši ministar je tužio Toplički centar zbog teksta objavljenog prošle godine na portalu organizacije, a koji se odnosio na milionske sume potrošene na promociju Dulićevog ministarstva.

U podnesku Dulićevog advokata u kojem se kao adresa tužioca navodi sedište Vlade Srbije, od suda u Beogradu se zahteva da donese rešenje o isključenju javnosti sa glavne rasprave, zakazane za četvrtak 15. novembra.

Koalicija podseća da je specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo tužbu protiv Dulića i ističe da su jasni motivi bivšeg ministra da isključi javnost iz postupka koji je pokrenuo protiv građanskih organizacija koje su iznele optužbe za milionske zloupotrebe na račun građana Srbije.

"Koalicija za nadzor javnih finansija smatra da čak ni ovako ruinirano pravosuđe neće podleći pritisku optuženog u predmetu Nuba invest. Za svaki slučaj, podsećamo sudiju Vesnu Filipović da su razlozi za isključenje javnosti precizno pobrojani u Zakonu o parničnom postupku i da se ova mera može primeniti samo ako to zahtevaju interesi čuvanja službene, poslovne ili lične tajne, interesi javnog reda ili razlozi morala, kao i kad se merama za održavanje reda predviđenim u zakonu ne bi moglo obezbediti nesmetano održavanje rasprave. Naravno, nijedan od ovih uslova nije ispunjen, tako da bi primena ove mere bila ne samo u suprotnosti sa civilizacijskim dostignućem kakvo je načelo javnosti, već bi predstavljala čin samovolje i otvorila pitanje dostojnosti i stručnosti sudećeg sudije", napominje se u saopštenju.

Koalicija za nadzor javnih finansija predložila je da ročište - koje će biti održano u četvrtak 15. novembra u Prvom osnovnom sudu u Beogradu (Ustanička 14), u sudnici broj 11, sa početkom u 13 časova - bude ne samo otvoreno za javnost, kao što je i zakonom predviđeno, već i da bude snimano. "Na ovaj način biće sačuvani audio i video zapis koji će specijalni tužilac za organizovani kriminal moći da koristi prilikom prikupljanja dokaznog materijala za podizanje nove optužnice protiv bivšeg ministra životne sredine i prostornog planiranja zbog višemilionskih finansijskih zloupotreba počinjenih u periodu u kojem je bio zaposlen u Vladi Republike Srbije", zaključuje se u saopštenju Koalicije za nadzor javnih finansija.

star
Oceni
4.82
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi