Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Centar za demokratiju

Više od 60.000 građana radi bez plate

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Goran Necin

Centar za demokratiju upozorio je u utorak da nazaposlenost u Srbiji na istorijskom maksimumu - veća je od 28 odsto, i da statistika ukazuje da više od 60.000 građana za svoj rad ne dobija platu

Centar za demokratiju je to saopštio povodom protesta u ponedeljak čoveka koji se popeo na sedmi sprat bivšeg Generalštaba u centru Beograda i zapretio da će skočiti jer mu bivša firma duguje novac na ime neisplaćenih zarada a on, supruga i maloletno dete nemaju sredstava za život.

U saopštenju piše da je običnom čoveku skoro nemoguće da dođe do zadovoljenja u slučaju kršenja neposredno primenjivih ekonomskih i socijalnih prava.

Ta organizacija je navela da "predstavnici sindikata u Srbiji iznose podatak da radni spor može trajati i do četiri godine i koštati više hiljada evra. Propisi ne dozvoljavaju da zastupanje stranke pred sudom obavlja bilo ko drugi osim plaćenog advokata".

"To ukazuje da država Srbija svojim građanima de fakto uskraćuje pravo na delotvoran pravni lek. Razmere kršenja prava iz oblasti rada su značajna, pogotovo zaposlenih koji rade u delatnostima i sektorima gde sindikata uopšte nema, pa sankcija ili izostaje ili kršenje prava neretko prolazi nezabeleženo", navodi se.

star
Oceni
2.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak