Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (7)

Osnovana Stranka Rusa Srbije (SRS)

Putinova partijska jedinica

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Proslava Putinovog boravka u Beogradu: Veselje po ulicama, mart 2011.
Proslava Putinovog boravka u Beogradu: Veselje po ulicama, mart 2011.
Photo: Dušan Komarčević

Šef nove partije, Dragan Cvetković, rekao je da je Stranka Rusa Srbije „prva politička partija ovog tipa na svetu“ i da je dobila podršku i od Rusa iz drugih zemalja. Tim je neshvatljivije zašto dosad niko nije ozakonio tu vapijuću potrebu birača. „Sarađivaćemo s partijom Vladimira Putina, a javljaju nam se i druge stranke iz Rusije“, najavljuje lider Cvetković

Prijatelj iz Rusije: V.V.Putin nadgleda novu rusku partiju
Photo: Stock

Više nema nepodnošljivo zjapeće praznine na srbijanskoj političkoj mapi: u Registar političkih stranaka pod rednim brojem 91, u Ministarstvu pravde, upisana je Stranka Rusa Srbije (SRS). Ta partija registrovana je kao stranka nacionalne manjine, a predvodi je Beograđanin Dragan Cvetković koji je ranije bio član Demokratske stranke.

- Pišem se kao Rus, jer mi je majka Ruskinja. Namera nam je da okupimo više od 15.000 potomaka Rusa u našoj otadžbini i da najpre radimo na očuvanju njihove kulture i tradicije. Prvi zadatak biće nam da se u škole vrati ruski jezik - kaže za "Novosti" Cvetković.

Sedište nove stranke je u Beogradu, a već prvih dana postojanja povezana je sa Sremskim Karlovcima, u kojima bi, prema prvim Cvetkovićevim najavama, uskoro od Srpske pravoslavne crkve trebalo da dobije, odnosno iznajmi, poslovni prostor od tri hiljade kvadrata, za sedište stranke, kulturni centar ruske zajednice, televiziju i radio.

Ne treba, međutim, brinuti o budućnosti ove političke organizacije koja je kasnim registrovanjem već jednom razočarala birače. Umesto da su njeni poslanici sada, kao manjinski zastupnici Rusa u Srbiji u Parlamentu i da se bore za nacionalne i građanske interese, potrošeno je dragoceno vreme. A možda i nije tako crno; dobili smo autohtonu, endemičnu stranku, kažu da hoće da sarađuju sa Koštunicom, “jer se nikome nije prodao”. Nije samo to, Dragan Cvetković rekao je da je Stranka Rusa Srbije „prva politička partija ovog tipa na svetu“ i da je dobila podršku i od Rusa iz drugih zemalja. Tim je neshvatljivije zašto dosad niko nije ozakonio tu vapijuću potrebu birača. „Sarađivaćemo s partijom Vladimira Putina, a javljaju nam se i druge stranke iz Rusije“, najavljuje Cvetković.

 

Spremne prostorije za srpske Ruse: Episkop Irinej Bulović
Photo: Stock

Stranka trenutno ima 1.850 članova, od kojih je 1.370 ruskog porekla. Dakle, pristupili su joj i Rusi u najavi, svi koji se tako osećaju, a ne treba sumnjati da ih je još mnogo u drugim partijama, ili među onima koji nigde nisu (bili) učlanjeni. Sve deluje primamljivo, najavljuju da će se zalagati za očuvanje ruske kulture u Srbiji, vraćanje ruskog jezika u obrazovni sistem i da će raditi na osnivanju ruskih škola u Beogradu.

 

Računaju i na vladajuću stranku: “Ako bude prilike da razgovaramo i sa SNS i drugim strankama, svakako ćemo razgovarati, ali se nikome nećemo dodvoravati”, tvrdi Cvetković. Kome da se, zaboga, dodvorava stranka sa podrškom Putina i SPC, te svetlom budućnošću u najavi.

A kada je reč o pomenutom popunjavanju crne rupe u političkom spektru tananih nijansi, stranka bi mogla da pronađe svoje birače u srodnim partijama koje su, iako ne ovako strogo profilisane, afirmisale, ali ne dovoljno, sve prednosti ruskog produkta varenja u odnosu na američku tortu, o “reform” i “Vasinoj” da i ne govorimo. Temeljne, pak, “značajke” programa mogle bi da se usmere na energetiku, recimo nove gasne aranžmane, unapređivanje saradnje Srbije i matice Rusije u kontroli vanrednih situacija  i  kontroli kao takvoj, jačanje zdravstvenog turizma, s obzirom na izvesno organsko jedinstvo sa SPC.  Neke političke ideje, poput demokratske medijske hegemonije, finansijskih inovacija u mostogradnji i niskogradnji, liberalnog testeninizma, ravnogorsko-beogradskog ugostiteljstva, kreativnog kreditiranja,  uglavnom su pokrivene dugotrajnim jednopartijskim i koalicionim  iscrpljivanjem teorijskih resursa, ali se i tu naziru mogućnosti za ponovno ideološko prestrojavanje, nakon publikovanja dosadašnjih ostvarenja.

Suštinski, dakle, Stranka Rusa Srbije nije nova, ostaje da, poput Jugoslovenske udružene levice, koja je bljesnula kada se činilo da su sve leve ideje potrošene, okupi uticajne i idejno nesporne kadrove koji će, nesumnjivo, poželeti da se angažuju u stranci kakvu su oduvek zamišljali, baš kao, svojevremeno,  Zoran Todorović - Kundak, Ljubiša Ristić, Milovan Bojić i drugi nezaboravni eksponenti Jugoslovenske levice.

star
Oceni
2.25
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi