Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (21)

Iz minuta u minut

Direktan prenos agonije Borisa Tadića

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Ko bi rek'o čuda da se dese: Dačić i Tadić u vreme ljubavne idile
Ko bi rek'o čuda da se dese: Dačić i Tadić u vreme ljubavne idile
Photo: M. Đurica

U dramatičnom prenosu formiranja nove vlade uživo, srbijanski mediji su nastavili da iz minuta u minut lamentiraju nad agonijom Demokratske stranke i njenog lidera Borisa Tadića. I dok štampani mediji svoju tugu prelivaju u naslove “Dačić ne haje za DS vapaje”, “Ko bi rek'o čuda da se dese”, “Dačić se okrenuo naprednjacima”, iz vrha DS je procurela informacija da je u stranci došlo do raskola nakon što je Tadić od Đilasa zahtevao raskid koalicije sa socijalistima u Beogradu, što je Drvosek glatko odbio

Predsednik SPS Ivica Dačića izjavio je da ta stranka još uvek nije prihvatila ničiju ponudu za formiranje vlade, naglašavajaću da socijalisti ozbiljno razmatraju ponudu SNS. On je istakao da je ključni problem kakvu će poziciju u novoj vladi imati koalicija oko SPS, da li će je voditi ili samo biti u njoj.

"Nisam prihvatio nikakvu ponudu i predlog, samo smo je primili k znanju, a stranački organi će doneti odluku", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je dodao da će ta odluka biti doneta brzo, jer su poznate sve činjenice.

"Ja sam zatražio da se rukovodstvo SPS i druge dve stranke iz koalicije (PUPS i JS) izjasne o vladi bez mog učešća u odlučivanju", rekao je Dačić i dodao da za njega nije najvažnije da li će biti premijer. Između redova to je siguran znak da je konačna odluka već doneta, ali je Dačiću potrebna formalna potvrda organa stranke koja bi mu poslužila kao opravdanje za prekid daljih razgovora sa DS.

On je, odgovarajući na pitanja novinara da li će prihvatiti ponudu Srpske napredne stranke da bude predsednik buduće vlade, rekao da je formiranje vlade pitanje o kojem se moraju izjasniti što pre, ali da se SPS ne izjašnjava između SNS i DS, odnosno Borisa Tadića i Tomislava Nikolića, nego "između njih i nas".

"Zašto bismo bili u nečijoj vladi ako možemo da vodimo vladu", rekao je Dačić i dodao da to ne znači da je prihvatio ponudu SNS, već da je to "ozbiljno pitanje kojim se SPS bavi, jer je zvanična ponuda dobijena pre nekoliko dana".

Prekaljeni veteran Miloševićeve političke škole: Ivica Dačić, željan vlasti
Photo: Goran Necin

Upitan da li je od Borisa Tadića tražio da vodi vladu, Dačić je rekao da to ne bi bilo korektno prema Tadiću.

On je, međutim, dodao da se politički profil Srbije posle drugog kruga predsedničkih izbora izmenio i da su se desile velike tektonske promene na političkoj sceni i da je jasno da ne postoji dvopartijska Srbija.

Đilas pozvao SPS da javno zatraži mesto premijera

Zamenik predsednika DS Dragan Đilas pozvao je Socijalističku partiju Srbije da javno zatraži mesto premijera za Ivicu Dačića i da je pošteno da se zahteva i da se Mlađanu Dinkiću prepuste ekonomski resori, ako su to razlozi za nepostizanje dogovora.

Đilas je poručio da je, ako te ambicije nisu razlog što vlada nije formirana i ako je do zastoja došlo krivicom DS, takođe stvar pristojnosti da se jasno i glasno kaže šta je problem.

"SPS ima pravo da raskine koalicioni dogovor, ali nema pravo da optuži DS da je kriv za raskid tog sporazuma", istakao je Đilas.

On je naveo da dogovora nema iako je 50 dana DS potrošio na formiranje vlasti sa socijalistima prema dogovoru koji su te dve stranke postigle 8. maja i iako su u međuvremenu precizirani i principi i program rada buduće vlade.

"Iako DS nije imao ni jedan uslov osim odgovorne finansijske politike i odlučnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije - dogovora nema. Iako je DS četiri godine bio pouzdan partner SPS u vlasti i ni jednog momenta nije prilikom formiranja nove vlasti insistirao na kadrovskim rešenjima - dogovora nema", naveo je Đilas.

Španska kragna lažnog utešitelja: Tadić u Đilasovom zagrljaju
Photo: Stock

On je istakao da je, umesto toga, jedina tema koja se provlači po medijima u poslednjih mesec dana navodna želja Ivice Dačića da bude premijer i ambicija Mlađana Dinkića da preuzme kontrolu nad svim ekonomskim resorima u vladi.

Prema njegovim rečima, kako god da se pregovori završe, važno je za buduće procese u zemlji da se bude iskren, da se i biračima i koalicionim partnerima, budućim i prošlim, jasno i glasno kaže istina. Đilas je ukazao da se, umesto dogovora, u medijima sve više spekuliše o vladi Tomislava Nikolića, Ivice Dačića, Mlađana Dinkića, Bogoljuba Karića i Velje Ilića i o funkcijama i podelama resora unutar te nove većine.

"Niko ne pominje principe, niko ne govori o programu te vlade, niko se čak ni ne trudi da objasni kako se desilo da SPS i URS prave tako oštar zaokret i formiraju vladu sa SNS koji je za osnovu svoje kampanje imao afere za koje su optuživali direktno Ivicu Dačića, sa strankom koja od osnivanja SNS upravo Mlađana Dinkića nazivala najvećom štetočinom i grobarom srpske ekonomije i za koga su tvrdili da će ga po dolasku na vlast uhapsiti", naveo je Đilas.

Đilasovo oštro javno reagovanje usledilo je nakon što je iz vrha DS procurela informacija da je Tadić od njega zahtevao da raskine koaliciju sa socijalistima. Đilas je prema tim informacijama taj zahtev odbio što je dovelo do raskola i opšteg rasula unutar DS. U svetlu te informacije nešto oštriji tonovi Đilasa mogu se shvatiti pre kao poruka članovima DS na čiju naklonost računa u predstojećem obračunu za preuzimanje vođstva potpuno dezorijentisane stranke.

Nebojša Stefanović: DS treba da prihvati poraz

Reagujući na izjavu Dragana Đilasa, funkcioner SNS Nebojša Stefanović pozvao je DS da nauči da prihvati poraz.

Iznevereni Tadićev partner: Bogoljub Karić, bez salate i Mobtela
Photo: Stock

“Bilo bi pošteno da DS koji je izgubio i parlamentarne i predsedničke izbore, prekine da drži moralne pridike strankama u Srbiji”, naveo Stefanović.

U saopštenju SNS koje je potpisao Stefanović, navodi se da je posebno licemerno da zamenik predsednika DS Dragan Đilas govori šta su predstavnici političkih stranaka jedni o drugima mislili i izgovarali u prethodnom periodu.

SNS je podsetio Demokratsku stranku da je cela kampanja poraženih demokrata bila uperena protiv naprednjaka i Tomislava Nikolića.

"Pominjući korupciju, želim da naglasim da su upravo potpredsednici Demokratske stranke Dragan Đilas, Dušan Petrović, Dragan Šutanovac najčešće pominjani kao nosioci najtežih protivpravnih dela, a naša kritika odnosila se i na sve druge koji su učestvovali u takvoj vlasti sa Demokratskom strankom", naveo je Stefanović dodavši da drskost Dragana Đilasa da pomene Bogoljuba Karića u bilo kakvom kontekstu pokazuje da je zamenik predsednika DS izgubio politički kompas.

"Tek sada je jasno da Đilas žali za Bogoljubom Karićem, jer samo sa njegovom podrškom je Boris Tadić mogao da postane predsednik Republike Srbije 2007. godine, a neposredno pre toga ugovore o cesiji sa Bogoljubom Karićem nisam sklapao ni ja, niti bilo koji drugi funkcioner SNS, već baš Dragan Đilas", istakao je Stefanović.

Srpska napredna stranka je na kraju pozvala DS da nauči da prihvati poraz, da nauči da nije strašno da možda bude i u opoziciji, poručujući demokratama da će u budućnosti “imati dovoljno vremena da nauče da su za sticanje bogatstva potrebni znanje, trud, marljivost i vreme, a ne samo pripadnost vladajućoj partiji”.

star
Oceni
4.60
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak