Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (66)

Nevolje lidera DS

Tadiću izmiče vlada

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
San o drugom filmu: Boris Tadić, zvezda padalica
San o drugom filmu: Boris Tadić, zvezda padalica
Photo: Beta

Nakon pedeset dana mrcvarenja javnosti i građana Srbije, čini se da je Boris Tadić pred još jednim političkim porazom i verovatno krajem svoje političke karijere. Događaji vezani za pregovore oko sastavljanja nove vlade poslednjih dana su se ubrzali, a sve više signala govori u prilog zaključka da će novu većinu predvoditi Srpska napredna stranka

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma potvrdio je da je Tomislav Nikolić Ivici Dačiću ponudio mandat da sastavi novu Vladu Srbije. Lider JS je u Jagodini, prilikom susreta sa ambasadorkom SAD Meri Vorlik, rekao da je lider SPS dobio mandat od predsednika Srbije da bude premijer i da ta koalicija razmišlja o toj ponudi.

"Mi iz koalicije SPS-PUPS-JS smo imali sastanak, ali se nismo o tome izjasnili jer smo već razgovarli sa DS", dodao je lider JS.

Marković je naveo da će on sa Dačićem i Krkobabićem doneti odluku o toj ponudi i ocenio da će vlada biti formirana u narednih 10 do 15 dana.

Ključni faktor: Dačić i koalicija
Photo: www.novosti.rs

Istovremeno, predsednik PUPS Jovan Krkobabić rekao je agenciji Beta da nije upoznat sa tom ponudom i da u vezi s njom nije bio pozvan na bilo kakve razgovore o formiranju vlade.

Zbog pregovora sa DS, Maja Gojković isključena iz URS

Da se događaji ne odvijaju u korist nastojanja Borisa tadića da obezbedi većinu, svedoči i odluka Dinkićevih Ujedinjenih regiona Srbije da iz koalicije isključe Narodnu partiju Maje Gojković, zbog toga što je svoje mandate ponudila DS.

“Uprkos odluci Predsedništva URS da se pregovori sa potencijalnim partnerima na republičkom i na lokalnom nivou o formiranju vlasti vode jedinstveno, Maja Gojković ih je vodila samostalno, neovlašćeno i u svom ličnom interesu”, navodi se u saopštenju URS.

Gojkovićeva je, kako se objašnjava, dva poslanička mandata koja je dobila na izbornoj listi "URS-Mlađan Dinkić" mimo znanja i saglasnosti Predsedništva URS samostalno ponudila Demokratskoj stranci za pokušaj formiranja takozvane "patrljak vlade".

Žal za velikom koalicijom: Rasim Ljajić, u nesvesti
Photo: FoNet/Nenad Ðorđević

U jeku zaoštravanja odnosa sa Tadićevom strankom, zamenik predsednika URS Veroljub Stevanović izrazio je očekivanje da će ime mandatara biti poznato do kraja ove sedmice, a da će vlada biti formirana u julu.

"Jesam u toku sa mnogim stvarima i očekujem da će biti saopšteno ime mandatara", rekao je Stevanović novinarima u Kragujevcu. On, medjutim, nije želeo da kaže više detalja, niti da otkrije ime potencijalnog mandatra.

Ljajić: Pregovori u ćorsokaku

Da su pregovori oko vlade između DS i koalicije okupljene oko SPS zapali u ćorsokak priznao je i Rasim Ljajić predsednik Socijaldemokratske partije koji je u intervjuu Novostima rekao da su pomaci u razgovorima milimetarski i da se praktično ništa nije postiglo.

“Interesi stranaka koje su činile dosadašnju vladajuću koaliciju očigledno se sada razilaze”, priznao je Ljajić i lamntirajući dodao da se sada velika koalicija DS i SNS čini privlačnim rešenjem, s tim da bi onda ona morala da uključi i SPS.

 

Poruka između redova: Aleksandar Vučić, lider SNS
Photo: FoNet/Dragan Antonić

"Promenile su se političke okolnosti posle predsedničkih izbora i imamo novu realnost koja je sve iznenadila. Ne možemo da zanemarimo te okolnosti. U skladu sa tim, otežan je i novi dogovor DS i SPS", rekao je Ljajić i podvukao da ključ za formiranje vlade nije u rukama DS.

 

Da u pregovorima ipak ima pomaka, ali sasvim na drugoj strani, indirektno je potvrdio lider SNS Aleksandar Vučić.

"Ima šanse da formiramo vladu, a demokrate će to teško moći da učine. Pažljivo merim svaku svoju reč od izbora, tako da ovo ne pričam bez osnova", rekao je Vučić, odbijajući da otkrije da li su se naprednjaci iza zatvorenih vrata već dogovorili o vladi sa SPS.

Na pitanje da li je na pomolu veliki zaokret SPS ka naprednjacima, Ivica Dačić, čovek koji po mnogima u svojim rukama drži ključ za formiranje nove vlade, kratko je izjavio da SPS nije još uvek doneo nikakvu odluku. S obzirom na ranija javna zaklinjanja i sporazume o saradnji sa Demokratskom strankom i Borisom Tadićem, činjenica da se SPS još uvek dvoumi i da nije doneo odluku jasan je nagoveštaj smera u kojem razmišlja ta partija.

star
Oceni
4.04
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak