Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (13)

Mandatar u pokušaju

Tadić: Nalazim se u makazama

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Postizborne glavobolje: Boris Tadić, na skupu u čast svog oca
Postizborne glavobolje: Boris Tadić, na skupu u čast svog oca
Photo: www.alo.rs

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da je veoma neizvesno da li će njegova stranka uspeti da formira parlamentarnu većinu, priznavši da ima osećaj kao da se nalazi u makazama

Vidno iscrpljen mučnim pregovorima o budućoj vladi, kandidat DS za premijera je, u utorak uveče odmah po povratku iz tajne posete Briselu, došao na promociju zbornika tekstova o svom ocu Ljubomiru Tadiću. Prema svedočenju beogradskog tabloida Alo, Tadić je tom prilikom ne baš optimističnim tonom razgovarao sa prijateljima o šansama za formiranje nove vlade.

“Spekulacije koje se poslednjih nedelja čuju u srpskim medijima da Demokratska stranka drži sve konce u svojim rukama jednostavno nisu istinite. U Srbiji je nakon izbora znatno promenjen odnos snaga u parlamentu u poređenju sa prethodne četiri godine, i to je nešto čega svi moraju da budu svesni. Zato je ovo trenutak u kome Srbija može da krene i drugim putem, možda čak i da ne dobije proevropsku vladu”, rekao je Tadić u izjavi za Alo.

On je na pitanje da li to znali da šanse da DS formira vladu trenutno nisu velike, odgovorio da je vrlo neizvesno šta će se dogoditi.

“Nalazim se u makazama i sve je još uvek otvoreno”, priznao je poraženi predsednički kandidat.

Trust Borisovih mozgova: Dragoljub Mićunović i Ljubomir Tadić
Photo: Dragan Kujundžić

On je istovremeno odbacio medijske spekulacije o pritisku koji međunarodni faktori vrše na njega kako bi formirao veliku koaliciju sa SNS. Tadić je novinarima priznao da u ovim, za njega izuzetno teškim trenucima, kada su mu srbijanski intelektualci okrenuli leđa, savete dobija od svog oca Ljubomira.

“On mene non-stop savetuje i celog života se dogovaramo oko toga šta treba činiti. Moj otac je ostao u polju nauke, dok sam se ja opredeliio za političku arenu. Kako su to dva polja koja se međusobno prožimaju, on mi je mnogo puta u životu pomogao i, naravno, još uvek to čini”, priznao je Tadić.

Na pitanje da li mu je u svetlu svih problema sa kojima se suočava ikada bilo žao što se umesto nauke ipak opredelio za politiku, do sada neotkriveni naučni potencijal je odgovorio:

“Nije, ali se u politici ipak vodim jednim dogovorom koji sam sa svojim ocem sklopio pre mnogo godina, a to je da pratim svoj put i da ne pristajem na ucene. Tog dogovora se i dalje držim, tako da i dalje ne odustajem, kao što sam i u prošlosti više puta ponovio. Verujem da će ta istrajnost na kraju odvesti Srbiju u pravom smeru, ka Evropskoj uniji”, zaključio je Tadić junior.

Iako je promocija zbornika „Ljubomir Tadić - mislilac slobode“ upriličena u čast ovog akademika, on je zbog bolesti bio sprečen da dođe. Umesto da stariji Tadić govori o sebi, o njemu su govorili profesori Nenad Kecmanović, Vukašin Pavlović, Jagoš Đuretić i Bogoljub Šijaković, a promociji su prisustvovali Dobrica Ćosić i Dragoljub Mićunović.

star
Oceni
1.96
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak