Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Advokatski tim Stanka Subotića

Krivična prijava protiv zločinačkog udruženja

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Uskoro u Srbiji: Stanko Subotić, žrtva zločinačkog poduhvata
Uskoro u Srbiji: Stanko Subotić, žrtva zločinačkog poduhvata
Photo: Stock

Advokatski tim Stanka Subotića saopštio je na konferenciji za medije da je u ima svog klijenta Republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac podneo krivičnu prijavu protiv direktora policije, urednika “Blica”, više lica iz tužilaštva i vrha Demorkatske strnake zbog pokušaja iznude lažnog svedočenja protiv njihovog klijenta sa namerom da se on optuži za učešće u ubistvu hrvatskog novinara Ive Pukanića. Advokat Radoslav Tadić je istovremeno najavio da bi Subotić već na jesen mogao doći u Srbiju, nakon odbacivanja prvostepene presude koja je doneta protiv njega

Krivična prijava (pdf.) je podneta protiv Milorada Veljovića, direktora srpske policije, za sada nepoznatog zamenika Specijalnog tužioca za organizovani kriminal, Veselina Simonovića, glavnog urednika dnevnika „Blic“, novinarke tog lista Tamare Marković Subota i više nepoznatih političara iz rukovodstva Demokratske stranke. Oni su u prijavi osumnjičeni za krivična dela iznuđivanja iskaza, kao i sprečavanja i ometanja dokazivanja koji su predviđeni Krivičnim zakonom.

Podsećajući da je pre tačno pet godina počela hajka protiv Stanka Subotića, koja je rezultirala montiranim procesom pred Specijalnim sudom u Beogradu, advokat Radoslav Tadić je istakao da se iz materijala krivične prijave podnete protiv visokih funkcionera policije, tužilaštva i vrha Demokratske stranke jasno vidi način na koji je organizovana kampanja protiv Subotića, koga su optuženi svojim zakulisnim igrama pokušali da uvuku u slučaj ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića.

Na osnovu mnoštva dokaza, a pre svega transkripta iskaza Sretena Jocića, koji je kao okrivljeni dao pred Specijalnim sudom u postupku za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, jasno proizilazi osnovana sumnja da je počev od 2009. godine, jedan deo izvršne vlasti, pre svega direktor policije Milorad Veljović, određeni broj tužilaca iz specijalnog tužilaštva, a po nalogu vrha Demokratske stranke, protivzakonito i bez ikakvih dokaza pokušao da Stanka Subotića lažno okrivi za učešće u ubistvu bivšeg vlasnika hrvatskog nedeljnika Nacional.

Borba protiv državne urote: Radoslav Tadić i Vlada Beljanski, Subotićevi advokati
Photo: www.mc.rs

Prema svedočenju samog Jocića, nudeći mu pogodnosti i podršku države, visoki funkcioneri izvršne vlasti i tužilaštva tražili su od njega da za uzvrat lažno optuži Stanka Subotića i Mila Đukanovića kao naručioce Pukanićevog ubistva. Jocićevo lažno svedočenje, kreatorima montiranog procesa protiv Subotića, bilo je potrebno kako bi opravdali dugogodišnju medijsku kampanju koju su protiv njega vodili, pre svega preko dnevnog lista Blic i saučesništva glavnog urednika i novinarke tog lista Veselina Simonovića i Tamare Marković Subota sa Miloradom Veljovićem i specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal, na čijem je čelu Miljko Radisavljević. Krajnji cilj te akcije bio je nastavak rušenja legalno izabrane vlasti u Crnoj Gori, kao i pokušaj izručenja Stanka Subotića iz Švajcarske, s obzirom da delo zloupotreba službenog položaja u privatnoj firmi, zbog koga mu se sudi u Beogradu, nije prihvaćeno ni od jedne evropske države.

Zajedno sa dokazima, Subotićevi advokati su krivičnu prijavu protiv Veljovića, Simonovića i ostalih, podneli direktno Republičkom tužilaštvu, svesni iz ranijeg iskustva u radu sa tužilaštvom da osnovi tužilac, nadležan za pokretanje tog postupka, ne bi bio u stanju da ga pokrene bez prethodne saglasnosti višeg tužioca. Advokat Tadić je podsetio da je Subotićev pravni tim, pre godinu dana podneo krivičnu prijavu protiv veštaka koji je u slučaju vođenom protiv Subotića pred sudom dao lažni iskaz. Zajedno sa prijavom, tužilaštvu su dostavljeni i dokazi, a taj organ je tek nakon godinu dana, a posle nekoliko zateva, advokatima odgovorio da je proces prikupljanja informacija o tom slučaju još uvek u toku. Tadić je ukazao da je to samo još jedan u nizu dokaza da tužilaštvo onemogućava pravo Stanku Subotiću da pokrene bilo koji postupak protiv lica koja su umešana u montirani proces koji je protiv njega vođen u Beogradu.

U službi kriminalaca: Miljko Radisavljević, specijalni tužilac za organizovani kriminal
Photo: Stock

Kao dokaz da je u pitanju montirani proces koji nijedna evropska država ne priznaje kao legalan, Tadić je naveo i podatak da je pre nekoliko dana Interpol zvanično uklonio poternicu za Subotićem i to bez saglasnosti Srbije kao zemlje koja je tu poternicu izdala, što je do sada bila uobičajena praksa te organizacije. On je naveo da je tokom postupka protiv Subotića od 2007. godine država Srbija doživela veliku blamažu na međunarodnoj sceni i podsetio da su prvo Švajcarska, a potom i Rusija odbile da Subotića izruče Srbiji, ali i da je Švajcarska nakon sprovedene dvogodišnje istrage, krajem prošle godine, odbacila lažnu prijavu koju su srbijansko tužilaštvo i policija organima te zemlje podneli protiv Subotića.

Da podsetimo, e-novine su na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, jos 13. aprila od Minsitarstva pravde, Republičkog i Specijalnog tužilaštva zatražile odgovore povodom lažne prijave koja je prosleđena švajcarskim organima. Iako je zakonski rok u međuvremenu višestruko istekao, odgovor još uvek nismo dobili zbog čega ćemo se narednih dana obratiti povereniku za informacije od javnog značaja sa zahtevom da nam omogući dobijanje traženih odgovora.

Advokat Tadić je precizirao da potez Interpola znači da Stanko Subotić sada može slobodno da se kreće u svim zemljama sveta osim u Srbiji. S obzirom da je i Evropski parlament od Srbije izričito zahtevao hitno ukidanje krivičnog dela zloupotrebe položaja i obustavljanje svih do sada započetih postupaka, Tadić je izrazio očekivanje da će Subotić uskoro, već tokom jeseni doći u Srbiju, pošto će odmah po ukidanju tog krivičnog dela prvostepena presuda protiv njega automatski biti odbačena.

star
Oceni
4.76
Ostali članci iz rubrike Vesti