Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (6)

Ima neka tajna veza

Sumnjivi kredit Azerbejdžana Srbiji

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Nedavno, 6. aprila, Azerbejdžan je Srbiji odobrio kredit od 308 miliona evra za izgradnju deonice autoputa Ljig-Preljina, po kamati od četiri odsto, na 15 godina, sa grejs periodom od tri godine

Kako piše portal eurasianet.org, pozajmica Srbiji je druga po veličini, posle Gruzije, koju je Baku ikada odobrio. Srbija je novac dobila pod dva uslova: da azerbejdžanske kompanije izvode radove i da ne pokuša uvući jermenske investitore u projekat. Analitičari tvrde da je Azerbejdžan imao strateški interes za zajam od 755 miliona dolara Gruziji za izgradnju železničke pruge Baku-Tbilisi-Kars, ali ostaje nejasan razlog ovolike pozajmice Srbiji. Azerbejdžanski zvanični nisu objasnili svoje razloge, niti je bilo javne rasprave.

“Problem je što je proces veoma netransparentan, i nije jasno kako je vlada kalkulisala rizik i sposobnost Srbije da otplati kredit,” kaže Togrul Juvarly, ekomonista iz Bakua.

“Nas niko nije pitao. Svi projekti, uključujući zajam Srbiji, su lično naređenje predsednika Alijeva”, kaže azerbejdžanski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman

Lokalni ogranak AzVirt-a, jedne od najvećih azerbejdžanskih kompanija za izgradnju puteva, je već započeo radove na deonici autoputa (E-763). Zohrab Ismayil, član Nacionalne budgetske grupe, nevladine inicijative iz Bakua, kaže da je ovo povoljna prilika velikim kompanijama iz Azerbejdžana za posao u Srbiji, ali je ipak teško objasniti “ovoliku ljubav Bakua prema Beogradu”.

Podsećamo, od 2011. godine, Azerbejdžan je odobrio više projekata pomoći Srbiji, uključujući obnovu beogradske Bajrakli džamije (1.14 miliona eura), obnovu crkve Svete Petke u Novom Sadu (647.619 eura) i uređenje tašmajdanskog parka (325.300 eura), koje uključuje podizanje spomenika bivšem azerbejdžanskom predsedniku Hejdaru Alijevu.

star
Oceni
2.60
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak