Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (15)

Ispunio predizborno obećanje građanima

Tomislav Nikolić nije više predsednik SNS

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Tanjug

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić ispunio je predizborno obećanje dato građanima Srbije i podneo je ostavku na funkciju predsednika Srpske napredne stranke (SNS) jer, kako je i ranije najavljivao, želi da bude predsednik svih građana. Nikolić je rekao da odmah posle inauguracije, u prvu zvaničnu posetu ide u sedište EU * Tadić da odluči šta će sa sobom po pitanju kandidature za premijera * Dačić tvrdi pazar, a Srbija nema vremena za gubljenje * Nema detalja sa sastanka Nikolić-Vorlik * Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio nadu da će izbor Nikolića za predsednika Srbije državi doneti novu eru stabilnosti, blagostanja i nastavka evropskih integracija

Vi ste mi najdraži, rekao je Nikolić, ali moram i drugima da pomognem, onima koji su bili protiv mene, glasali za druge, svi žive loše, svi su isto siromašni.

"Ja ću vam ponuditi mandat, a vi gledajte da ga iskoristite, a ako ga vi ne iskoristite daću ga u lošije ruke", rekao je Nikolić na sednici Glavnog odbora SNS.

Nikolić, koji je tokom govora na sednici Glavnog odbora SNS u beogradskom Sava centru zaplakao, rekao je da je vođenje stranke do Kongresa na jesen poverio Aleksandru Vučiću, koji će biti i na čelu tima naprednjaka u razgovorima o formiranju nove vlade.

"Jedino demokratski i civilizovano i jedino pošteno je da budem predsednik svih građana", rekao je Nikolić.

Nikolić je poručio članovima Glavnog odbora SNS da ne očekuju da on više donosi odluke, kadrovska rešenja, strategiju, ali da mogu da od njega očekuju savete.

Inaguracija najkasnije do 1. juna, u Brisel već 12.

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je da će tražiti da njegova inauguracija bude najkasnije do 1. juna, a da će njegova prva zvanična poseta biti Briselu 12. juna.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, slovački diplomata i izaslanik EU, predao Tomislavu Nikoliću poziv da poseti Brisel, Nikolić obećao da odmah posle inauguracije prvo ide u sedište EU.

Tomislav Nikolić je Lajčaku rekao da će u svom radu, kao šef države, posebno insistirati na nastavku evropskog puta Srbije, na stvaranju nacionalnog konsenzusa za rešenje problema Kosova i Metohije, na borbi protiv korupcije i kriminala, a pružaće svaku potrebnu pomoć Vladi Republike Srbije pri stvaranju novih radnih mesta za građane naše zemlje.

On se istovremeno založio za što brže formiranje nove Vlade Srbije ističući da će mu cilj biti stabilizacija ekonomskih i socijalnih prilika, kako bi Srbija mogla da postane normalna i moderna evropska zemlja.

Nikolić će 26. maja u Moskvi prisustvovati Kongresu Jedinstvene Rusije i obratiti se učesnicima, ali i sastati se s predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Tadić da odluči šta će sa sobom

Nikolić je pozvao lidera Demokratske stranke Borisa Tadića da što pre odluči i saopšti javnosti da li će biti premijer, a da će on mandat dati onome ko obezbedi parlamentarnu većinu.

p
Photo: Stock

"Želim da sarađujem sa izabranom vladom Srbije, a poveriću mandat (za sastav vlade) onome ko će obezbediti većinu", rekao je Nikolić.

Tadić treba što pre da reši šta će da radi. Ako odluči da ne bude premijer garantovana mu je bezbednost", rekao je Nikolić i dodao da zna da se Tadić dok je bio na funkciji upustio u obračun sa organizovanim kriminalom.

"Znam njegove dileme, samo sam ga molio da brzo odluči", rekao je Nikolić i dodao da sa Tadićem nije razgovarao o tome da SNS i DS formiraju vladu.

"Do aprila 2010. imali smo prijateljstvo. Ponovo sam mu ponudio prijateljstvo da postignemo konsenzus o Kosovu i da se makar jednom mesečno sastajemo kao nekad", rekao je Nikolić.

Dačić "tvrdi pazar", a Srbija nema vremena za gubljenje

Nikolić je rekao da ni sa Tadićem ni sa liderom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem nije razgovarao o formiranju nove vlade.

Povodom izjave Dačića da Zapad traži vladu SNS-DS, Nikolić je kratko prokomentarisao da Dačić "tvrdi pazar", te s tim u vezi poručio da Srbija nema vremena za gubljenje u vezi sa formiranjem vlade i pozvao političare da se uozbilje kako bi mogao da poveri mandat za sastav nove vlade bilo onome ko sastavi većinu ili najačoj stranci - SNS.

Nema detalja sa sastanka Nikolić-Vorlik

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se tokom dana sa američkom ambasadorkom u Beogradu Meri Vorlik, pišu beogradski mediji, navodeći da u ambasadi nisu želeli da otkriju detalje o tom susretu, ali su na pitanje o formiranju vlade Srbije rekli da Vašington smatra da od brzine formiranja vlade zavisi i početak rada na prioritetima.

Nikolić se posle pobede u drugom krugu predsedničkih izbora 20. maja sastao sa brojnim ambasadorima, između ostalih i Nemačke Volfgangom Masom, Slovačke Janom Varošom, Italije Armandom Varikiom, češkom ambasadorkom Hanom Hubačkovom i ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Konuzinom.

Ban Ki Mun čestitao je Tomislavu Nikoliću

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun čestitao je Tomislavu Nikoliću pobedu na izborima za predsednika Srbije, saopšteno je iz SNS-a. Kako se navodi u saopštenju, Ban je izrazio nadu da će izbor Nikolića za predsednika Srbije državi doneti novu eru stabilnosti, blagostanja i nastavka evropskih integracija.

star
Oceni
4.50
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak