Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (79)

Vašington pozdravio Nikolićevu posvećenost evropskoj budućnosti Srbije

Američka ambasada: SAD čestitale Nikoliću

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Evropa razočarana Tadićevim učinkom: Danijel Server
Evropa razočarana Tadićevim učinkom: Danijel Server
Photo: www.ekonomia-ks.com

SAD čestitaju lideru SNS Tomislavu Nikoliću izbor za predsednika Srbije i pozdravljaju reafirmaciju njegove posvećenosti evropskoj budućnosti Srbije, saopštila je američka ambasada u Beogradu

"Pozdravljamo ponovnu potvrdu posvećenosti novoizabranog predsednika Nikolića evropskoj budućnosti Srbije i ohrabrujemo ga da konstruktivno sarađuje sa budućim premijerom i vladom u postizanju ovog cilja, a posebno kada su u pitanju regionalna stabilnost i konstruktivni odnos sa Kosovom", navedeno je u saopštenju.

Ambasada je najavila da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju cilj Srbije da postane član Evropske unije i biti posvećene radu sa liderima Srbije kako bi pomogli da Srbija stigne do tog cilja.

Server: Evropa očekuje Nikolićeva dela

Povodom Nikolićevog izbora za predsednika Srbije, Danijel Server saradnik vašingtonskog Centra za transatlantske odnose, izjavio je da će u Evropi novi srpski predsednik biti procenjivan na osnovu dela, a ne retorike. Server je ukazao da će ukoliko želi da Srbija nastavi put ka EU, Nikolić morati da reši protivrečnost politike "I Evropa i Kosovo“, što Tadić nije uspeo. Server je ukazao da su mnogi građani koji su podržavali proevropske snage u vreme zbacivanja Miloševića, sada veoma razočarani njihovim učinkom, pre svega korupcijom, nedemokratskim postupcima, lošom ekonomskom situacijom i da su zbog toga kaznili Tadića.

Goodbye Boris: Meri Vorlik, u novoj ulozi
Photo: Boško Karanović

„Nema istinske demokratije bez mogućnosti promene vlasti. Situacija je sada veoma komplikovana. S jedne strane, Nikolić je izabran za predsednika, a, s druge, najavljena je koalicija Demokratske stranke i Dačićevih socijalista, što će iskomplikovati pregovore o formiranju vlade. Međutim, dobro je što je demokratski proces ostao neokrnjen. Nacionalisti su dobili priliku da na vlasti pokažu da su u stanju da urade bolje stvari nego Tadić. Iskreno govoreći, Tadić nije uspeo da se u dovoljnoj meri distancira, odnosno predstavi u drugačijem svetlu u odnosu na nacionaliste, što pokazuje i nedostatak entuzijazma građana i njihova slaba izlaznost na izborima“, rekao je Server u izjavi za Radio Slobodna Evopa.

On je pozdravio Nikolićevu izjavu datu neposredno nakon objavljivanja rezultata da će nastaviti evropski put Srbije i nastojati da neguje dobre odnose sa ključnim međunarodnim faktorima kao i susedima, izrazivši nadu da će novi srpski predsednik održati reč.

Na pitanje da li će Nikolić možda biti odlučniji u sleđenju tog novog kursa kako bi razuverio sumnjičave, za razliku od Tadića koji se pribojavao da učini neke ustupke strahujuću da ne bude optužen za nacionalnu izdaju, Server je rekao: „To ćemo uskoro videti. Važno je da mu se omogući da bude ocenjivan po konkretnim delima. Nije toliko važna njegova izborna retorika, koliko način na koji će vladati“.

Američkji stručnjak za Balkan je istakao da će evropske institucije čekati i posmatrati kakvu će politiku voditi Nikolić, odnosno neće formirati stav na osnovu njegove dosadašnje retorike.

“Smatram da su u evropski zvaničnici prilično razočarani Tadićevim učinkom i oni će sačekati da vide da li Nikolić može da na zadovoljavajući način reši protivrečnost u dosadašnjoj politici Srbije. Ako ne bude mogao, onda će put Srbije ka Evropskoj Uniji biti duži i teži. No, biće veoma dobro ako bude iskoristio svoju pobedu kao sredstvo za raskid sa prošlošću Srbije. Ali, kao što sam rekao, teško je predvideti kakvu će politiku voditi, osim što znamo šta je obećao, a to što je obećao je kontradiktorno, isto kao u slučaju Tadića“, smatra Server.

On je naglasio da su Nikolića izabrali ljudi koji imaju određena očekivanja.

„Međutim, problem je u tome što su ta očekivanja protivrečna. Oni žele da zadrže Kosovo a da, istovremeno, uđu u Evropsku Uniju. Ta kontradikcija ostaje bez obzira da li je pobedio Nikolić ili Tadić. Nadam se da će Nikolić staviti naglasak na evropsku dimenziju“, zaključio je Server.

star
Oceni
4.43
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak