Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (20)

Incident u Nuklearnim objektima Srbije

Atomski, s leva!

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Nuklearni objekti: Besprekorno održavanje je zaloga naše sigurnosti
Nuklearni objekti: Besprekorno održavanje je zaloga naše sigurnosti
Photo: Stock

Raspad sistema nikad nije dovoljno uočljiv kroz ljude i događaje koji obesmišljavaju naše živote, jer uvek će biti naivaca i prodanih duša koji u besmislu nalaze svoju računicu. Kada se, međutim, između svakodnevnih incidenata koje kreiraju politikanti, dogodi i jedan u nekakvim Nuklearnim objektima, onda je to pouzdan znak da se Tadićeva atomska ideja o uređenoj državi raspada po molekularnim šavovima

U međuvremenu je u redakciju eNovina stigla napomena da izveštaj Večernjih novosti ne razlikuje Javno preduzeće "Nuklearni objekti Srbije" od sasvim izdvojene institucije, Instituta za nuklearne nauke Vinča. Institut je naučno-istraživačka organizacija i niko od osoba uključenih u ovu aferu nije ni na koji način vezan za Institut - incidenti, pisma i ostale afere potiču iz Javnog preduzeća "Nuklearni objekti Srbije". Kada su Večernje novosti 20. aprila objavile da se dogodio incident u Javnom preduzeću Nuklearni objekti Srbije (JP NOS) u Vinči, mnogi su, rukovodeći se nadaleko čuvenim integritetom Manojla Vukotića, pomislili da je reč o senzacionalizmu kojem su ovaj urednik i njegov dnevnik i inače skloni. Đavo je odneo šalu tek onog trenutka kada se, dematija radi, javnosti obratio Jagoš Raičević, v.d. direktor opasnog Javnog preduzeća.

Radnici Nuklearnih objekata Srbije nisu izloženi velikim dozama zračenja u incidentu u Institutu Vinča. O incidentu postoje svi zapisi i snimci, a količina zračenja kojoj su bili izloženi reda je veličine zračenja na jednom interkontinentalnom letu i nije opasna. Sa punom odgovornošću stojim iza reči da incident nije bio takav da je bilo potrebno o njemu pisati pisma. Koleginica koja je pisala to pisma je nedavno smenjena zbog toga što je bila umešana u mnogo gore stvari od onih koje su objavljene, a koje je pokušala da zataška”, izjavio je Raičević.

Čekajući pismo: Oliver Dulić, ozračen funkcijom
Photo: Stock

Dakle, direktor je obavestio javnost da se incident zaista dogodio, da su radnici bili izloženi zračenju, ali i da je svakako trebalo ćutati o tome čak i pred Agencijom za zaštitu od jonizujućeg zračenja, koja je nadležna za kontrolu radioaktivnosti, makar i po cenu dovođenja u životnu opasnost, ne samo zaposlenih u Institutu, već i stanovništva Vinče.

U “nepotrebnom” pismu koje je direktorka sektora za radijacionu sigurnost Snežana mr Pavlović uputila ministrima Ivici Dačiću, Žarku Obradoviću i Oliveru Duliću, navodi se da su pre nedelju dana radnici JP Nuklearni objekti Srbije, vadeći iz bazena radioaktivne šipke, primili dozu zračenja drastično veću nego što bi smeli.

Zaposleni su ozračeni višestruko iznad planskih i odobrenih vrednosti i boravili su u radijacionim poljima ekstremno visokih intenziteta. O svemu postoje dokazi i dokumentacija”, navela je Snežana Pavlović.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić izjavio je, međutim, da još uvek nije dobio pismo radnika Nuklearnih objekata Srbije u kome traže intervenciju nadležnih tvrdeći da su ozračeni prošle nedelje.

Ja lično još nisam dobio to pismo. Sigurno ćemo da reagujemo u skladu s našim nadležnostima, ako se utvrdi da je to tačno”, kazao je Dulić personalno, ne navodeći kakve bi posledice mogle biti po stanovnike Vinče i obližnjeg Beograda ukoliko se pokaže da je reč o incidentu većih razmera, niti razmišljajući koliko će njegove reči zvučati antologijski neodgovorno ukoliko neko strada zbog nemara odgovornih lica i Dulićevog pokvarenog mail-servera.

Sve je pod kontrolom: Homer Simpson u ulozi Jagoša Raičevića
Photo: Stock

Novosti su citirale neimenovane radnike koji tvrde da u preduzeću vlada potpuni haos, da su smenjeni neki od najboljih stručnjaka, a na njihova mesta dovedeni ljudi koji nemaju dovoljno iskustva na poslovima nuklearne bezbednosti.

Kolege iz NOS vadile su iz bazena šipke u kojima je ranije bilo nuklearno gorivo. Čim su izvađene iz vode, zračenje je bilo izuzetno veliko. Dozimetristi su tražili da se posao prekine, a onda im je stiglo naređenje da još jednom ponove ceo postupak. Tako su u dva minuta ozračeni više nego što bi, regularno radeći posao, bili ozračeni tokom nekoliko nedelja”, ispričali su zaposleni u Vinči pod pretnjom otkaza, nesvesni da Duliću ne radi mejl i da katastrofa mora da sačeka neke bolje poštanske dane.

star
Oceni
4.33
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak